Göbeğimde şişlik var fıtıkmı oldum? göbekte fıtık belirtileri,fıtık nedir,göbek fıtığı niçin olur,göbekte şişlik olması,göbek fıtığının tedavisi ,göbek fıtığı hakkında bilgiler Fıtık; karın bölgesindeki organların karın içini saran zarın oluşturduğu bir kese içerisinde, takviye dokuların güçsüz ya da yırtık bir bölgesinden dışarı içten çıkmasıdır Karın duvarında farklı alanlara yönlendirilmiş bölgelerde fıtık oluşabilmektedir Göbek bölgesinde bu şikayetin olması durumunda göbek fıtığından bahsedilir Takriben 100 kişiden 45‘inde fıtık şikayeti mevcut olup, bunların % 89 ‘u göbek fıtığıdır Göbek fıtığı doğumdan itibaren her yaşta ve cinste görülmekle birlikte, pozitif doğum yapmış kilolu bayanlarda daha sık rastlanmaktadır 45068 45068 gobegimdesislikvarfitikmioldum5c4f8672de130gobegimdesislikvarfitikmioldum5c4f8672de130 269 300 gjpg45068 Göbeğimde şişlik var fıtıkmı oldum? gjpg45068 Göbeğimde şişlik var fıtıkmı oldum? Fazla Ağır Kaldırma Nedenlerden Biri Göbek fıtığı oluşması için ilk önce göbekte bir zayıflık olması gerekir Bu zeminde karın içi basıncı artıran, kronik öksürük, kabızlık, fazla siklet kaldırma, idrar yaparken zorlanmaya sebep olan durumlar ( prostat şikayeti ), pozitif kilo, aşırı kilo kaybı, fazla sayıda hamilelik, assit ve karında kitleler göbek fıtığına sebep olabilmektedirler Gözle Görülen Şişlik Ve Şekil Bozlukluğu Bariz olması durumunda göbek bölgesinde gözle görülebilen bir şişlik ve şekil bozukluğu mevcuttur Göbekte baskı hissi ve künt bir sancı da şişliğe eşlik eder Parmak ile göbek halkası hissedilir Şişlik içe doğru itilebilir Şikayetler somut aktivite ile artabilmektedir Erken Teşhis Kayda Değer Göbek fıtığının içinde genelde karın içi yağ dokusu olan omentum ve ince bağırsak bulunur Göbekteki şişkinlik içeriye itilemiyorsa, hassasiyet artmışsa, tuvalet yapamama, bulantı ve kusma olmuşsa, akla haricen çıkan karın içi organların fıtık deliğinde sıkışması sonrası dolaşımın bozulması, doku harabiyeti olduğu ve sıkışan organın canlılığını kaybetmeden ivedi ameliyat gerektiği akla getirilmelidir Erişkin döneminde göbek fıtığının tek tedavisi cerrahidir Göbek fıtığı zaman geçtikçe büyümesi ve kilolu hastalarda ciddi sorunlara sebep olabilmesi nedeniyle açılış halinde minik boyuttayken ameliyat ile onarılması daha kolay ve sonuçları açısından daha başarılıdır Ameliyat öncesi ideal olan hasta kilolu ise kilo vermesi ve karın içi basıncı arttıran etkenlerin (kronik öksürük, kabızlık, prostat şikayetleri, asit vb ) tedavi edilerek ortadan kaldırılmasıdır Ameliyat esnasında genelde göbek çukuru korunmaya çalışılır Ameliyat açık yöntemler ( Primer kapama ve yama ile tamir ) ile veya laparoskopik (kapalı) usul ile gerçekleştirilir
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.