Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Glutensiz yaşamı kolaylaştırmak

Glutensiz yaşamı kolaylaştırmak
0
137

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
Dışarı çıktınız, alışveriş yaptınız, biraz gezdiniz, yoruldunuz ve acıktınız. O an yanınızda yiyebileceğiniz hiçbir şey yok. Etrafınızda bir çok yemek yeme sahası var lakin, glutensiz yemek yapan bir yan olmadığı için oralarda yemeği tercih etmeniz imkansız. Glutensiz eserlerin bulunduğu bir market de yok muhitinizde. Velhasıl açlığınızı bastırabileceğiniz hiçbir yol yok. Ne yapardınız? Nasıl hisseder, neler düşünürdünüz?

Çölyak Marazı ince bağırsağın, GLUTEN isimli proteine karşı ömür uzunluğu süren kronik alerjisi, hassasiyetidir. Bu nedenle çölyak hastalarının günlük beslenmesinde GLUTEN çıkarılır. Çölyak illetinin tek tedavisi GLUTENSİZ BESLENMEDİR. Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf üzere tahıllar GLUTEN içerir. Bu besinlerin dışında çeşitli soslar, içecekler, gevrekler, çikolatalar, ferdî bakım eserleri, makyaj gereçleri üzere eserler GLUTEN içerebilmektedir. GLUTEN çok geniş bir yelpazede önümüze çıkmakla birlikte, bulaşma ve temas yoluyla risk oluşturabilmektedir. Glutensiz beslenmesi gereken insanların yemek pişirme meydanları, pişirme – yeme araç – gereçleri, kullandıkları bulaşık süngeri bile münferit olmalıdır.

Glutensiz beslenme bir hayat biçimidir ve her sahada hassasiyet gerektirmektedir. Gluten içeren besinlerin herkes tarafından bilinmesi, dikkat edilmesi gereken hususlara kıymet gösterilmesi çölyak hastalarının hayatını kolaylaştıracak en değerli ögedir. Çölyak hastalarının en sık yaşadığı meselelerden birisi, konut dışında yemek yemek... Restoran, kafeterya, lokanta, iş konumları vb. mahallerde glutensiz yemekler olmadığı için çölyak hastaları toplumsal yaşantılarının da çölyaktan olumsuz istikamette etkilendiğini ve topluluktan soyutlandıklarını bu yüzden bu tıp yanlarda de glütensiz yemeklerin olmasını istediklerini belirtmektedirler.

Glutensiz beslenme hayatın her ortamında önümüze çıkmakta, mahsusen eğitim hayatı devam eden çölyak hastaları, mektep kantinlerinde glütensiz eserler olmadığı için çok zorlandıklarını, buralarda glütensiz eserlere konum verilmesi ve mütenasip fiyatlı olması gerektiği üzerinde hemfikirler.

Glutensiz eserlere ulaşmanın her vakit kolay ve imkanlar dahilinde olmaması, eser çeşitliliğinin az olması ve maddiyatın büyük bir hisseye sahip olması nedeniyle, glutenin her mahalde olduğu bir yerkürede glutensiz ömür, çölyak hastalarının en büyük sorunu... Bu tıp dertler çölyak hastalarının ömür kalitesini düşürmekte, içtimaî hayattan uzaklaştırmakta.. Çölyak hastalarının yaşadığı sıkıntılar hakkında malumat sahibi olmak, hayata onların gözüyle bakabilmek, alternatifler geliştirebilmek, tahlil üretebilmek ve çevre hayattaki gereksinimlerini göz önünde bulundurmak Glutensiz Ömrü Kolaylaştırabilecek yollardandır.

Çölyak hastalarını daha yeterli anlayabilmek için dikkat etmeleri gereken noktalara birlikte bakalım;

Buğday, arpa, çavdar ve yulaf ekli eserler. (un, bulgur, bulgur pilavı, irmik, makarna, şehriye, kuskus, ekmek, kek, pasta, kurabiye, bisküvi, börek, çörek, gofret, simit, kraker, dondurma külahı, unlu tatlılar, gluten içeren hazır salça, ketçap, un ek edilen çorbalar, soslar, tarhana, yarma gibi).

Galeta ununa, una batırılarak kızartılmış tavuk balık üzere et eserleri,

Gluten içeren hazır çorbalar, köfte, pane harçları üzere hazır çeşniler,

Sirke, çikolata, kuruyemişler, puding, sakız, ketçap, mayonez, dondurma üzere besinlerin kimileri ,

Ferdî bakım eserleri, makyaj gereçleri, kremler, gluten ile yapıştırılmış karton beslenme gereçleri (bardak, tabak..) gluten içerebilmektedir.

 
858,500Konular
982,380Mesajlar
32,975Kullanıcılar
yazaraliSon üye
Üst Alt