Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Glutensiz Diyeti Herkes Yapabilir Mi?

Glutensiz Diyeti Herkes Yapabilir Mi?
0
314

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
2
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
106


Gluten, başta buğday olmak üzere arpa ve çavdar üzere tahıllarda bulunan bir proteindir. Glutene karşı hassaslığı olan bireylerde, karın ağrısı, karın şişkinliği, gaz, ishal ya da kabızlık ve bunların dışında yorgunluk, bacak ağrıları, başağrısı, döküntü ve depresyon bulguları da görülebilmektedir.

Glutensiz beslenme tekniği, çölyak hastaları, glutene karşı genetik olarak hassas olan bireylerde, Dermatitis Herpetiformis, buğday alerjsi vb hastalık durumlarında kullanılması gereken tedavi sistemidir.

Glutensiz beslenme, günümüzde tanınan diyetler ortasında olmakla bir arada hastalık olmamasına karşın glutensiz beslenmeyi hayatına dahil etmeye çalışan bireylerin sayısı giderek artmaktadır.

Pekala hastalık dışında gluteni hayatımızdan çıkarmak gerçek mudur? Bu sorunun karşılığı için kâfi çalışma bulunmamakla birlikte glutensiz besin hususları içinde lif, demir ve folik asid, niasin, tiamin riboflavin üzere B vitaminlerinin ve posanın daha az olduğu, karbonhidrat ve münasebetiyle kalori içeriğinin artmış olduğu bilinmektedir. Tıpkı vakitte Glutenin buğdayın ana proteini olduğu göz önünde bulundurulduğunda, glutensiz diyetin standart diyete nazaran daha az protein içermesi beklenen bir sonuçtur.

Yapılan araştırmalarda Glutensiz ekmeğin yağ ölçüsünün olağan ekmekten en az 2 kat fazla olduğu görülmüştür bu durum da bu besinlerin tüketimiyle kan yağ bedellerinde artışla bir arada kolesterol bedellerinde artış ve kalp damar hastalığı riskine neden olduğu göz ününde bulundurulmalıdır.

Birebir vakitte glutensiz makarnanın ise daha fazla karbonhidrat ve sodyum içerdiği gösterilmiş, bu durum ise diyabet ve hipertansiyon üzere hastalıklara sebebiyet vereceği söylenebilir.

Bir öbür olumsuz istikameti ise Glutensiz diyet sonucunda bağırsaktaki faydalı bakteri çeşitlerinin azaldığı, ziyanlı olabilecek bakteri tiplerinin ise çoğaldığı çalışmalarla kanıtlanmıştır. Buna bağlı olarak da disbiyoz, bağışıklık düşüklüğü, ishal ve kabızlık üzere bağırsak hastalıklarına neden olacağı unutulmamalıdır.

Besinlerin içeriğinin bedende oluşturacağı aksiliklerin yanı sıra maddi yükü ve ulaşılabilirliği bakımından da güç olan beslenme prosedürlerinden biridir.

Bu nedenlerden ötürü doktor tarafından kanıtlanmış gluten bağlı bir hastalık olmadıkça, zayıflamak ya da daha sağlıklı olmak için glutensiz diyet uygulanmamalı, tıbben gerektiği durumlarda (gluten hassaslığı allerji, çölyak hastalığı vb.) ise makro ve mikrobesin eksikliğini engellemek hedefiyle bu bahiste tecrübeli diyetisyen nezaretinde uygulanmalıdır.


 

Similar threads

Günümüzde birçok hastalıkla alakası olduğu düşünülen Gluten, başta buğday olmak üzere arpa ve çavdar üzere tahıllarda bulunan bitkisel proteindir. Gluten ile alakalı hastalıkların başında birinci olarak ÇÖLYAK HASTALIĞI gelmektedir. Çölyak Hastalığı olan bireylerde Gluten içeren besinlerin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
72
Gluten; buğday, arpa, çavdar, mısır ve yulaftaki glutenin ve gliadin proteinlerin karışımı, ana protein kompleksidir. Gluten proteini günlük hayatta tükettiğimiz besinlerin çoğunda bulunmaktadır. Buğday, arpa, yulaf, çavdar unu ile yapılmış her türlü yiyecekte; makarna, şehriye, erişte, kuskus...
Cevaplar
0
Görüntüleme
150
Gluten, gliadin ve glutelinden oluşan buğday, çavdar, arpa, yulaf gibi tahıllar başta olmak üzere diğer tahıllarda da bulunan bir protein grubudur. Bu tahıllarda gliadin ve glutelin aynı miktarlarda bulunduğu için gluten kompleksi oluşmaktadır. Gluten kompleksi ise ekmek yapımı esnasında ekmeğin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
126
Glutensiz beslenme çölyak hastalığında kullanılan bir beslenme tipidir. Çölyak hastalığı; buğday, yulaf, çavdar, arpa üzere tahılların içinde bulunan glüten proteinine karşı ömür uzunluğu süren bir emilim bozukluğudur. Buğday, yulaf, çavdar ve arpa glutelin ile prolamin eşit ölçüde bulunur. Su...
Cevaplar
0
Görüntüleme
72
Gluten son zamanlarda medyanın etkisiyle halk arasına inmiş bir kavram. İnsanlar özellikle tanınmış insanların da dahil olmasıyla (Jessica Alba, Gwneth Paltrow, Victoria Beckham) glutensiz diyetlere merak sarmış durumda. Peki gerçekten gluten hassasiyeti diye bir şey var mı? Unutmayalım...
Cevaplar
0
Görüntüleme
141
858,500Konular
982,389Mesajlar
32,980Kullanıcılar
maliaktan71Son üye
Üst Alt