Herkesin gün içersinde muhtaçlığı olan güç ( kalori ölçüsü ) farklıdır. Günlük kuvvetimizin % 55 – 60’ı karbonhidratlardan gelmelidir. Karbonhidrat gereksinimini farklı besinlerden karşılayabiliriz. Sağlıklı beslenme ve zayıflama diyetlerinde kıymetli olan karbonhidrat muhtaçlığımızı akıllıca besinlerden karşılamaktır. Besinlerin kana karışma ve kan şekerini yükseltme pahasına glisemik indeks denir. Glisemik indeks bedeli düşük besinleri seçmek , hem kan şekerini dengelemede hem de tokluk hissini daha ziyade verme bakımından değerlidir. Aşağıda kimi besinlerin glisemik indeks pahaları bulunmaktadır. Glisemik indeksi 55 in altında olanlar düşük , 55 – 70 arasında olanlar orta , 70 in üstünde olanlar yüksektir. Günlük beslenmemizde her vakit glisemik indeksi düşük besinleri tercih etmeliyiz.
Besin
|
Glisemik İndeks Bedeli
|
Besin
|
Glisemik İndeks Bedeli
|
Toz şeker
|
100
|
Elma
|
40
|
Beyaz ekmek
|
72
|
Armut
|
40
|
Çavdar ekmeği
|
60
|
Portakal
|
45
|
Kepekli ekmek
|
53
|
Erik
|
37
|
Kepekli siyah ekmek
|
53
|
Üzüm
|
45
|
Makarna
|
45
|
Kayısı
|
65
|
Pilav
|
60
|
Havuç
|
70
|
Bulgur
|
45
|
Fıstık
|
14
|
Şehriye
|
60
|
Fındık
|
20
|
Kuru fasulye
|
33
|
Ceviz
|
24
|
Nohut
|
33
|
Patates
|
55
|
Barbunya
|
40
|
Dondurma
|
60
|
Soya fasulyesi
|
15
|
Süt
|
35
|
Mercimek
|
25
|
Yoğurt
|
35
|
Glisemik indeks değerlendirmesi karbonhidratların kendi içindeki değerlendirmedir. Glisemik indeks kıymeti düşük bir besinin yağ orantısı yüksek olabilir. Bu nedenle karbonhidratları seçerken yağ değerlerinide göz önünde bulundurmak gerekir. Diyette neyin mahalline nasıl kullanıldığı büyük ehemmiyet taşır. Günlük hayatımızda da pratik değişimler olarak bu listeyi kullanabiliriz.