Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Glisemik index

Glisemik index
0
176

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
117234.jpg
117234.jpg
Herkesin gün içersinde muhtaçlığı olan güç ( kalori ölçüsü ) farklıdır. Günlük kuvvetimizin % 55 – 60’ı karbonhidratlardan gelmelidir. Karbonhidrat gereksinimini farklı besinlerden karşılayabiliriz. Sağlıklı beslenme ve zayıflama diyetlerinde kıymetli olan karbonhidrat muhtaçlığımızı akıllıca besinlerden karşılamaktır. Besinlerin kana karışma ve kan şekerini yükseltme pahasına glisemik indeks denir. Glisemik indeks bedeli düşük besinleri seçmek , hem kan şekerini dengelemede hem de tokluk hissini daha ziyade verme bakımından değerlidir. Aşağıda kimi besinlerin glisemik indeks pahaları bulunmaktadır. Glisemik indeksi 55 in altında olanlar düşük , 55 – 70 arasında olanlar orta , 70 in üstünde olanlar yüksektir. Günlük beslenmemizde her vakit glisemik indeksi düşük besinleri tercih etmeliyiz.

Besin

Glisemik İndeks Bedeli

Besin

Glisemik İndeks Bedeli

Toz şeker

100

Elma

40

Beyaz ekmek

72

Armut

40

Çavdar ekmeği

60

Portakal

45

Kepekli ekmek

53

Erik

37

Kepekli siyah ekmek

53

Üzüm

45

Makarna

45

Kayısı

65

Pilav

60

Havuç

70

Bulgur

45

Fıstık

14

Şehriye

60

Fındık

20

Kuru fasulye

33

Ceviz

24

Nohut

33

Patates

55

Barbunya

40

Dondurma

60

Soya fasulyesi

15

Süt

35

Mercimek

25

Yoğurt

35
Glisemik indeks değerlendirmesi karbonhidratların kendi içindeki değerlendirmedir. Glisemik indeks kıymeti düşük bir besinin yağ orantısı yüksek olabilir. Bu nedenle karbonhidratları seçerken yağ değerlerinide göz önünde bulundurmak gerekir. Diyette neyin mahalline nasıl kullanıldığı büyük ehemmiyet taşır. Günlük hayatımızda da pratik değişimler olarak bu listeyi kullanabiliriz.

 

Similar threads

Besinlerde bulunan karbonhidratların kan şekerini yükseltme suratına Glisemik İndeks ismi verilir. Eşit ölçülerde karbonhidrat içerseler de yiyeceklerin kan şekerini arttırıcı tesirleri birbirinden farklıdır. Birtakım besinlerin glisemik indeks pahaları düşük, kimilerinin ise yüksek olarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
199
Karbonhidratların en küçük kesimi olan glukoz, kan şekeri oluşmasında tesirlidir. Vücuttaki bütün hücreler glukozu kullanır. Gayrı monosakkaritlerin (fruktoz ve galaktoz) vücutta kullanılabilmeleri için karaciğerde glukoza çevrilmeleri gerekir. Yemek sonrası kan şekerinde görülen artışın suratı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
166
Kan şekerin etkileyen faktörler nelerdir? Kan şekerini etkileyen bir çok etmen vardır. Başta beslenme, besinlere uygulanan süreçler ve pişirme sistemleri olmak üzere insülin dozunun yanlışsız yapılıp yapılmaması sayılabilir. İnsülinin uygulandığı nahiyenin doğruluğu ile bireyin hareketlilik...
Cevaplar
0
Görüntüleme
162
GLİSEMİK İNDEX NEDİR Glisemik indeks, gıda tüketildikten sonra, kan şekeri seviyesini ne kadar çabuk arttıracağını belirten bir ölçümdür. Farklı gıdaların kan şekerine etkisi çok büyük farklılıklar göstermektedir. .Sindirimi çabuk ve emilimi çok hızlı olan gıdalar kan şekerini çok hızla...
Cevaplar
0
Görüntüleme
150
Yediğimiz yemeğin içeriğine bağlı olarak kan şekerimizde yemek yedikten sonra hızlı bir artış olur. Normal şartlarda yemekten 2 saat sonra kan şekerimizin normal seviyelere inmesi gerekir. Yemek sonrası kan şekerinde görülen artış hızı diyetin içerisinde neler bulunduğuna göre farklılık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
159
858,505Konular
982,566Mesajlar
33,029Kullanıcılar
alisevenSon üye
Üst Alt