

Anavatanı Kafkasya’dır. Bilhassa Kafkasya’da ortalama insan ömrünün 110-130 yıllara kadar ulaştığı görülünce bu içeceğe ‘gençlik içkisi’ denmiştir. Kafkasya’da su noktasına kefir içilmektedir. Bu nahiyede kanser tüberküloz ve hazımsızlık şikâyetlerine rastlanmamasının nedeni yeniden kefir’dir.
Kefirin keskin asit tadı ve mayamsı lezzeti, fermentasyon esnasında mayaların ürettiği CO2’den kaynaklanmaktadır.
Kalsiyum, fosfor, folik asit ve B vitaminleri bakımından epey zengindir.
Sütten yapıldığı için sütün bütün besleyici özelliklerine sahiptir. Fermente aşamasında mikroorganizmalar süt proteinini ve süt şekerini parçaladıkları için sindirimi süte nazaran daha kolaydır.
Münhasıran süt içtikten sonra karın ağrısı, ishal üzere belirti görülen bireylerde kefir daha yararlı tesir göstermektedir.
Yararlı tesirleri:
ü İştahsızlık, uykusuzluk yaşayanlarda bu problemleri azalttığı görülmüştür.
ü Mide, bağırsak ve safra kesesi rahatsızlıklarında yararlı tesirler görülmektedir.
ü Bağırsaktaki yararlı bakterileri artırıp, bağırsak şikâyetlerini azaltır.
ü Kolesterol düşürücü tesir gösterir.
ü Yaşlanma belirtilerini azaltır.
Kefir nasıl yapılır?
Kaynattığınız sütü 25 noktaya kadar soğuttuktan sonra 1 modül kefir danesi ekleyin ve uygunca karıştırın. Kabın metal olmamasına dikkat edin. Tercihen cam kap kullanmanızda yarar vardır.
Yoğurt mayalar üzere üzerini bir örtüyle örtün yahut sıcak bir ortamda kalmasına ihtimam gösterin. 1 yahut 2 gün bekledikten sonra içindeki daneleri süzgeç yardımıyla süzün ve için.
Şayet ekşi kefir seviyorsanız mayalanma mühletini 48 saate çıkarın. Tatlı kefir tadı isterseniz de mayalanmayı maksimum 24 saat olacak halde ayarlayın.