Hemen hemen tum anne adaylarından duyarız aşerme sozcuğunu Tum kadınlar hamileliğinde bu durumu yaşamazlar tabiki Cok nadir aşermeyen anne adaylarıda mevcut Fakat aşeren gebeler, aşermeyen gebelere oranla daha fazladırlarUzmanlar hekimler,
Hemen hemen tum anne adaylarından duyarız aşerme sozcuğunu Tum kadınlar hamileliğinde bu durumu yaşamazlar tabiki Cok nadir aşermeyen anne adaylarıda mevcut Fakat aşeren gebeler, aşermeyen gebelere oranla daha fazladırlarUzmanlar hekimler, aşerme durumunu gıdaların kendisine değil kişiye ozel olarak gıdaların vucuttaki etkisi olduğunu ve bu durumun beslenme alışkanlıklarından ortaya cıktığı soyluyorlar Butun anne adaylarının ilgisini cekecek, vede bilmeleri gereken aşerme hakkındaki bilgilere deyiniyoruz bu makalemizde…
Aş ermek anne ve bebek icin faydalı, Hamile hanımlar, salgılanan hormonlarla kokuya hassas hale gelir Bunun sonucunda bazı yemeklerden hoşlanmama, iğrenme soz konusu olur Bu, aslında anneyi zararlı maddeler iceren besinlerden koruyan bir kalkandır Yine bazı yiyecekleri canının cekmesi de vucudun ona ihtiyacı olduğu icindirAnne olanlar cektikleri, baba olanlar da şahit oldukları icin pek cok insanın yaşadığı bu hadiseyi cok iyi bilirler Meselenin aslını bilmeyen bazıları; Yine kim bilir ne yedin? diye hanımını suclar Hanımlar
da kendi aralarında konuşurken; Aman benim hamileliğim cok sıkıntılı oluyor diyerek tekrar cocuk sahibi olmak istemediklerini soylerler Bazıları da kış ortasında karpuz, yazın portakal isteyerek etraflarındakiler seferber ettiklerinden soz ederler Mide bulantısı, kusma veya belli gıdalara karşı aşırı isteklilik veya isteksizlik olarak bilinen, hamileliğin gostergesi olan belirtiler, halk arasında aş erme deyimi veya sabah hastalığı ile ifade edilmektedir Aş erme belirtileri genellikle hamileliğin ilk uc ayı icinde 7 12 haftalar arası muşahede edilir Aş ermenin klinik gostergesi olan bulantı ve kusmaların şiddeti, bunyeden bunyeye ve beslenme muhteviyatına bağlı olarak değişir Hamile kadınların coğunda bulantı ve kusma şikayetleri, hamileliğin dorduncu ayından itibaren kesilir Cok az kadında bu şikayetler dorduncu ve beşinci aya kadar uzayabilir Aşermek hastalık değil Sızıntı dergisinin mayıs sayısında Dr Selim Aydın ın imzasıyla yer alan yazıda son yıllarda yapılan araştırmaların aş ermeye Allah ın bircok hikmetler yuklediğini belirtiyor Cunku aş ermek bir sıkıntı veya hastalık değil, tam aksine yavruyu koruyan bir fizyolojik kalkandır Aş ermeye ne sebep olur? Hamileliğin başlangıcında artan ve anne ile yavru arasındaki alışveriş yolu olan plasentadan salınan ostrojen, anne adayının koku alma duyusunun hassasiyetini artırır Bu acıdan ostrojen bakımından daha zengin olan hamile kadınlar, ilk uc ayda erkeklere nazaran daha iyi koku alırlar Ostrojen ve progesteron hormonları ayrıca beyin sapındaki hassasiyeti artırarak kandaki cok az miktarda bulunan toksinlerin zehirlerin keşfedilmesini sağlar Beynin bu bolgesi kanda bulunan toksinin farkına vardığında, bulantı ve kusma hislerini harekete gecirir Hamilelikte bulantı ve kusmayla karakteristik aş erme sendromunu yaşayan kadınların duşuk yapma ihtimalinin cok duşuk; aş erme sendromu yaşamayan hamilelerin ise, duşuk yapma ve sakat bebek doğurma risklerinin oldukca yuksek olduğu da ortaya cıkarılmıştır Aş erme ile ilgili şikayetlerin en yoğun olduğu donem, aynı zamanda hamileliğin en kritik donemidir Gebeliğin bu ilk uc ayında, organlar oluştuğundan embriyonun kimyevi maddelere en fazla hassas olduğu suredir Bu donemde hayati ve mucizevi bir değişiklik yaratılarak, annenin bağışıklık sistemi, embriyonu reddetmemesi icin baskılanır Bu sayede embriyon reddedilmeden rahimin duvarına ağacın toprağa kok salması gibi sıkıca yapıştırılır İmmun sistemin baskılanması yavru acısından cok onemli bir avantaj iken, anne icin hastalık yapıcı mikroplara karşı acık ve hassas hale gelmesi bir dezavantajdır Bağışıklık sisteminin baskılandığı bir donemde hamile annenin bozulmuş gıdaları ve potansiyel olarak parazit ve hastalık yapıcı mikroorganizmalar taşıyan gıdaları almaması icin, annenin beyindeki koku ve tat reseptorleri alıcılar cok hassas hale getirilir Aş erme doneminde hamile kadınların en fazla tiksindikleri ve canlarının cekmediği yiyeceklerin başında; et, balık, tavuk ve yumurta gibi gıdalar gelir Bu gıdaların modern hijyenik saklama ve gıda ambalajlama şartları haric tutulursa hastalık yapıcı mikroorganizmaları ve parazitleri taşıma ihtimali oldukca yuksektir Aş erme; hastalık değil, anne ve cocuğa şefkat ve merhametin acık bir tecellisinin sahnelendiği fizyolojik uyum hadisesidir
h 3Gebelikde Aşerme Neden Olur? Ve Gebelikte Aşerme Donemleri
Hemen hemen tum anne adaylarından duyarız aşerme sozcuğunu Tum kadınlar hamileliğinde bu durumu yaşamazlar tabiki Cok nadir aşermeyen anne adaylarıda mevcut Fakat aşeren gebeler, aşermeyen gebelere oranla daha fazladırlarUzmanlar hekimler, aşerme durumunu gıdaların kendisine değil kişiye ozel olarak gıdaların vucuttaki etkisi olduğunu ve bu durumun beslenme alışkanlıklarından ortaya cıktığı soyluyorlar Butun anne adaylarının ilgisini cekecek, vede bilmeleri gereken aşerme hakkındaki bilgilere deyiniyoruz bu makalemizde…
Aş ermek anne ve bebek icin faydalı, Hamile hanımlar, salgılanan hormonlarla kokuya hassas hale gelir Bunun sonucunda bazı yemeklerden hoşlanmama, iğrenme soz konusu olur Bu, aslında anneyi zararlı maddeler iceren besinlerden koruyan bir kalkandır Yine bazı yiyecekleri canının cekmesi de vucudun ona ihtiyacı olduğu icindirAnne olanlar cektikleri, baba olanlar da şahit oldukları icin pek cok insanın yaşadığı bu hadiseyi cok iyi bilirler Meselenin aslını bilmeyen bazıları; Yine kim bilir ne yedin? diye hanımını suclar Hanımlar
da kendi aralarında konuşurken; Aman benim hamileliğim cok sıkıntılı oluyor diyerek tekrar cocuk sahibi olmak istemediklerini soylerler Bazıları da kış ortasında karpuz, yazın portakal isteyerek etraflarındakiler seferber ettiklerinden soz ederler Mide bulantısı, kusma veya belli gıdalara karşı aşırı isteklilik veya isteksizlik olarak bilinen, hamileliğin gostergesi olan belirtiler, halk arasında aş erme deyimi veya sabah hastalığı ile ifade edilmektedir Aş erme belirtileri genellikle hamileliğin ilk uc ayı icinde 7 12 haftalar arası muşahede edilir Aş ermenin klinik gostergesi olan bulantı ve kusmaların şiddeti, bunyeden bunyeye ve beslenme muhteviyatına bağlı olarak değişir Hamile kadınların coğunda bulantı ve kusma şikayetleri, hamileliğin dorduncu ayından itibaren kesilir Cok az kadında bu şikayetler dorduncu ve beşinci aya kadar uzayabilir Aşermek hastalık değil Sızıntı dergisinin mayıs sayısında Dr Selim Aydın ın imzasıyla yer alan yazıda son yıllarda yapılan araştırmaların aş ermeye Allah ın bircok hikmetler yuklediğini belirtiyor Cunku aş ermek bir sıkıntı veya hastalık değil, tam aksine yavruyu koruyan bir fizyolojik kalkandır Aş ermeye ne sebep olur? Hamileliğin başlangıcında artan ve anne ile yavru arasındaki alışveriş yolu olan plasentadan salınan ostrojen, anne adayının koku alma duyusunun hassasiyetini artırır Bu acıdan ostrojen bakımından daha zengin olan hamile kadınlar, ilk uc ayda erkeklere nazaran daha iyi koku alırlar Ostrojen ve progesteron hormonları ayrıca beyin sapındaki hassasiyeti artırarak kandaki cok az miktarda bulunan toksinlerin zehirlerin keşfedilmesini sağlar Beynin bu bolgesi kanda bulunan toksinin farkına vardığında, bulantı ve kusma hislerini harekete gecirir Hamilelikte bulantı ve kusmayla karakteristik aş erme sendromunu yaşayan kadınların duşuk yapma ihtimalinin cok duşuk; aş erme sendromu yaşamayan hamilelerin ise, duşuk yapma ve sakat bebek doğurma risklerinin oldukca yuksek olduğu da ortaya cıkarılmıştır Aş erme ile ilgili şikayetlerin en yoğun olduğu donem, aynı zamanda hamileliğin en kritik donemidir Gebeliğin bu ilk uc ayında, organlar oluştuğundan embriyonun kimyevi maddelere en fazla hassas olduğu suredir Bu donemde hayati ve mucizevi bir değişiklik yaratılarak, annenin bağışıklık sistemi, embriyonu reddetmemesi icin baskılanır Bu sayede embriyon reddedilmeden rahimin duvarına ağacın toprağa kok salması gibi sıkıca yapıştırılır İmmun sistemin baskılanması yavru acısından cok onemli bir avantaj iken, anne icin hastalık yapıcı mikroplara karşı acık ve hassas hale gelmesi bir dezavantajdır Bağışıklık sisteminin baskılandığı bir donemde hamile annenin bozulmuş gıdaları ve potansiyel olarak parazit ve hastalık yapıcı mikroorganizmalar taşıyan gıdaları almaması icin, annenin beyindeki koku ve tat reseptorleri alıcılar cok hassas hale getirilir Aş erme doneminde hamile kadınların en fazla tiksindikleri ve canlarının cekmediği yiyeceklerin başında; et, balık, tavuk ve yumurta gibi gıdalar gelir Bu gıdaların modern hijyenik saklama ve gıda ambalajlama şartları haric tutulursa hastalık yapıcı mikroorganizmaları ve parazitleri taşıma ihtimali oldukca yuksektir Aş erme; hastalık değil, anne ve cocuğa şefkat ve merhametin acık bir tecellisinin sahnelendiği fizyolojik uyum hadisesidir
h 3Gebelikde Aşerme Neden Olur? Ve Gebelikte Aşerme Donemleri