Gaziantep Mutfağından Zerdeli (Astarlı) Sütlaç Tanımı İçin Materyaller
- 2 su bardağı su (pirinç haşlanırken kullanılacak)
- 1 litre süt
- 1 kahve fincanı pirinç
- 6 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı mısır nişastası
- 6 su bardağı su
- 1 kahve fincanı pirinç
- 5 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı haspir (Safran da kullanabilirsiniz haspiri 1 çay bardağı sıcak suda bekletip demliyoruz bu halde rengini veriyor suyunu süzüp zerdenin içine ekleyeceğiz)
- 1 çay kaşığı ucuyla zerdeçal
- 5-6 adet ıtır yaprağı (Bulamazsanız yerine vanilya)
Gaziantep Mutfağından Zerdeli (Astarlı) Sütlaç Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Sütlaç için bir tencerede pirinç ve su düzgünce kaynatılır (Suyunu çekip, özdeşene kadar) akabinde sütünü ekleyip, 30-35 dakika kadar kaynatılır. Tabanına tutmaması için tel çırpıcı ile çırpılır.
- Nişastası çok az sütle açılıp içine eklenir, karıştırılır. Şekeri de eklenir ve düzgünce karıştırılır. Kuplara yarı ölçü eklenir ve soğumaya bırakılır.
- Zerdesi için, su ve pirinç uygunca kaynatılır (Pirinç yeterlice yumuşamalı) haşlanan pirincin içine ıtır yaptıklarıda bir tülbentin içine konularak eklenir.
- Bu halde 10 dakika kadar kaynatılır ve içinden tülbent çekilir (Itır yaprağınız yoksa, zerdenin birinci dumanı çıktıktan sonra vanilyayı ekleyebilirsiniz) bu esnada başka bir kapta sıcak su ile haspir demlenir.
- Ilınınca zerdeçal da eklenip karıştırılır. Pirinci yumuşayıp ezilince, haspir süzülerek eklenir. Şekeri eklenir karıştırılır, şeker eriyince soğuyan sütlacın üzerine hisse edilir. Dilek ettiğiniz halde süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.