iltasyazilim
FD Üye
Gazete tatlısı baklavanın bir türüdür Bu yüzden bazıları bunu gazete baklavası olarak ta söyler Bayramların klasikleşmiş en sevilen tatlıları arsında olan baklavanın farklı çeşitleri yapılır Bugün sizlere değişik ve çok lezzetli olan bir baklava tarif hazırladık Bu adı alması gazetenin üstünde bekletilmesinden ve gazete kullanılarak rulo yapılmasındandır Siz isterseniz gazete kâğıdı yerine bizim yapacağımız gibi, temiz bir ambalaj kâğıdını bu iş için kullanabilirsiniz Tatlıyı hazırlarken en dikkat edeceğiniz püf noktası, yufkaları hazırlayıp buna oklava doladığınızda, oklavadaki büzme işini fazla yapmalısınız Arzu ederseniz yufkayı sererek elinizle büzebilirsiniz Bunların hangisi kolayınıza gelirse, siz o şekilde yapın Verdiğimiz ölçüleler orta boy bir tepside tatlınızı hazırlayabilirsiniz Dilerseniz birlikte gazete tatlısını hazırlamaya başlayalım
Gazete tatlısı için gerekli olan malzemeler
500 gram elenmiş un
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağından bir parmak kadar eksik ılık su
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke ya da limon suyu
1 çay kaşığının üçte ikisi tuz
Tatlının arasına koymak için ceviz
Tatlının üzeri için 3 su bardağı sıvı yağ
Tatlının yufkalarını açmak için
1 su bardağı un
1 su bardağı nişasta
Şerbet malzemeleri
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Çeyrek limon suyu
Bir fiske tuz
Gazete tatlısının yapımı
Yoğurmayı yapacağınız kabın içine hamur malzemelerini koyun Bu malzemelerin hepsini iyice karıştırıp, kıvamı tam olan bir hamur elde edin İlk önce sıvı malzemeleri karıştırın, daha sonra elenmiş unu azar azar malzemelere ilave edin Hamur hazır olunca, bunu eşit 12 bezeye ayırın Bir tepsinin içine sıvı yağ döküp, bezeleri tepsinin içine koyun Bu bezeler bir süre tepside olan yağın içinde bekleyecek Böyle yaparsanız tatlının yufkalarını daha kolay açacaksınız Çoğu yerde bu yöntemi her türde baklava yaparken uygularlar Yaklaşık olarak tepsinin içindeki bezele yağda bir saat kadar beklemesi yeterli olur Bu süre geçince bezeleri yağın içinde alın ve içine mutfak havlusu sereceğiniz bir tepsinin içine yerleştirin ve üstünü yine bir bezle örtün Yaklaşık yarım saat kadar da bezeleri bu şekilde bekletin Bunu yaparsanız bezelerin üstündeki fazla yağ gider
Bu arada yufkaları açmak için kullanılacak un ve nişastayı bir kâsenin içinde karıştırın Yufkayı sadece nişastayla açmaya kalkarsanız, yufka daha çabuk kurur ve açılırken sizi zorlar Hazırladığınız bezeleri tek tek açabildiğiniz büyüklükte açın Yufkaları açabilmek için tahta düzgün bir oklava kullanın Açtığınız her yufkayı oklavanın üstüne gevşek olacak şekilde dolayın Sonra hafif bir şekilde yufkayı ortasına doğru büzün Büzme işini yaparken hafif hareket edin Çünkü sonra açarken zorlanırsınız Bu şekilde büzülen yufkayı temiz bir kağıdın üstüne yavaş bir şekilde açın Böyle dört tane yufka açın ve bir kenarda bekletin Yufkalar bu şekilde nemini kaybetmemeli, böyle yaptığınızda şekilleri de bozulmaz Daha sonra ilk açtığınız yufkanın üstüne dövülmüş cevizden serpin Bunun üzerine ikinci yufkayı açın ve üstüne yine ceviz serpin Alttaki kâğıdın yardımıyla, yufkaları önce bir yerden, sonra diğer yerden orta tarafa doğru yuvarlayın ve buraları üst üste bindirin Böyle tek bir rulo elde edeceksiniz Bu ruloyu üç parmak genişliğinde dilimler şeklinde keserek tepsinin içerisine yerleştirin
Şimdi fırın tepsisine soğuk sıvı yağı dökün Yağın tepside bol olması gerekir Tatlının yarısını geçecek kadar sıvı yağ koyun Verilen yağ ölçüsü az olursa biraz daha içine ilave edebilirsiniz Bununla tatlınız daha gevrek bir lezzette olur Dilerseniz yağın içine bir bardak kadar eritilmiş tereyağını ilave edebilirsiniz Şimdi 180 derecede ısıtmış olduğunuz fırına tepsiyi koyun Tatlının üstü kızarıncaya kadar pişirin Bu sırada şerbet malzemelerini tencerenin içine koyarak pişirin Kıvamını alan şerbeti ılınması için kenara alın Şerbetin kıvamı fazla koyu olmasın Şerbeti sıcak şekilde tatlının üstüne dökerseniz, tatlının yumuşamasına sebep olursunuz Tatlıyı fırından çıkardıktan sonra, ılık şerbeti üstüne dökmelisiniz Bundan sonra 34 saat bekleteceğiniz gazete tatlısını sevdiklerinize ikram edebilirsiniz
Afiyet olsun
Gazete tatlısı için gerekli olan malzemeler
500 gram elenmiş un
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağından bir parmak kadar eksik ılık su
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke ya da limon suyu
1 çay kaşığının üçte ikisi tuz
Tatlının arasına koymak için ceviz
Tatlının üzeri için 3 su bardağı sıvı yağ
Tatlının yufkalarını açmak için
1 su bardağı un
1 su bardağı nişasta
Şerbet malzemeleri
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Çeyrek limon suyu
Bir fiske tuz
Gazete tatlısının yapımı
Yoğurmayı yapacağınız kabın içine hamur malzemelerini koyun Bu malzemelerin hepsini iyice karıştırıp, kıvamı tam olan bir hamur elde edin İlk önce sıvı malzemeleri karıştırın, daha sonra elenmiş unu azar azar malzemelere ilave edin Hamur hazır olunca, bunu eşit 12 bezeye ayırın Bir tepsinin içine sıvı yağ döküp, bezeleri tepsinin içine koyun Bu bezeler bir süre tepside olan yağın içinde bekleyecek Böyle yaparsanız tatlının yufkalarını daha kolay açacaksınız Çoğu yerde bu yöntemi her türde baklava yaparken uygularlar Yaklaşık olarak tepsinin içindeki bezele yağda bir saat kadar beklemesi yeterli olur Bu süre geçince bezeleri yağın içinde alın ve içine mutfak havlusu sereceğiniz bir tepsinin içine yerleştirin ve üstünü yine bir bezle örtün Yaklaşık yarım saat kadar da bezeleri bu şekilde bekletin Bunu yaparsanız bezelerin üstündeki fazla yağ gider
Bu arada yufkaları açmak için kullanılacak un ve nişastayı bir kâsenin içinde karıştırın Yufkayı sadece nişastayla açmaya kalkarsanız, yufka daha çabuk kurur ve açılırken sizi zorlar Hazırladığınız bezeleri tek tek açabildiğiniz büyüklükte açın Yufkaları açabilmek için tahta düzgün bir oklava kullanın Açtığınız her yufkayı oklavanın üstüne gevşek olacak şekilde dolayın Sonra hafif bir şekilde yufkayı ortasına doğru büzün Büzme işini yaparken hafif hareket edin Çünkü sonra açarken zorlanırsınız Bu şekilde büzülen yufkayı temiz bir kağıdın üstüne yavaş bir şekilde açın Böyle dört tane yufka açın ve bir kenarda bekletin Yufkalar bu şekilde nemini kaybetmemeli, böyle yaptığınızda şekilleri de bozulmaz Daha sonra ilk açtığınız yufkanın üstüne dövülmüş cevizden serpin Bunun üzerine ikinci yufkayı açın ve üstüne yine ceviz serpin Alttaki kâğıdın yardımıyla, yufkaları önce bir yerden, sonra diğer yerden orta tarafa doğru yuvarlayın ve buraları üst üste bindirin Böyle tek bir rulo elde edeceksiniz Bu ruloyu üç parmak genişliğinde dilimler şeklinde keserek tepsinin içerisine yerleştirin
Şimdi fırın tepsisine soğuk sıvı yağı dökün Yağın tepside bol olması gerekir Tatlının yarısını geçecek kadar sıvı yağ koyun Verilen yağ ölçüsü az olursa biraz daha içine ilave edebilirsiniz Bununla tatlınız daha gevrek bir lezzette olur Dilerseniz yağın içine bir bardak kadar eritilmiş tereyağını ilave edebilirsiniz Şimdi 180 derecede ısıtmış olduğunuz fırına tepsiyi koyun Tatlının üstü kızarıncaya kadar pişirin Bu sırada şerbet malzemelerini tencerenin içine koyarak pişirin Kıvamını alan şerbeti ılınması için kenara alın Şerbetin kıvamı fazla koyu olmasın Şerbeti sıcak şekilde tatlının üstüne dökerseniz, tatlının yumuşamasına sebep olursunuz Tatlıyı fırından çıkardıktan sonra, ılık şerbeti üstüne dökmelisiniz Bundan sonra 34 saat bekleteceğiniz gazete tatlısını sevdiklerinize ikram edebilirsiniz
Afiyet olsun
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.