Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Gazali Kimdir Kısaca

Gazali Kimdir Kısaca
0
150

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Gazali Hayatı Kısaca

Gazali Kısaca Yaşamı

İmamı Gazali, tam adı Muhammed bin Muhammed bin Muhammed bin Ahmed İslam alimi Batı dillerinde ismi Algazel'dir Kunyesi Ebu Hamid, lakabı Huccetulİslam ve Zeyneddindir Gazali nisbesiyle meşhurdur Muctehiddi İctihadı, Şafii mezhebine uygun oldu

ElGazali Hicri 450 veya Miladi 1058 yılında Tus şehrinde doğmuştur İlk oğrenimini Tus şehrinde Ahmed İbn Muhammed erRadeganiden, daha sonra Curcan şehrine giderek Ebu Nasr elİsmailiyeden eğitim gormuş daha sonra 28 yaşına kadar Nişabur Nizamiye Medresesinde ilim oğrenimi gormuş, Hocası İmamul Haremeyn elCuveyni 1085 yılında olunce Nişaburdan Buyuk Selcuklu Devletinin ilk veziri Nizamul Mulkun yanına gider Nizamul Mulk elGazali'yi 1091 yılında Bağdattaki Nizamiye Medresesi'nin Baş Muderrisliğine getirir Bu arada Nizamul Mulk 1092 yılında Horasan'da oldurulur 1095 yılının Kasım ayında elGazali Nizamiye Medresesi'ni bırakır ve buradan 1096 yılında hac ibadeti icin, once Şam, Kudus sonra Medine ve Mekke'yi ziyaret edmiştir 1105 yılında tekrar Tus şehrine geri doner Nizamul Mulkun oğlu Fahrul Mulk'un ricası uzerine, 1106 yılında Nişabur Nizamiye Medresesinde eğitim verir daha sonra 1111 yılında doğum yeri olan Tus şehrine geri doner

Olumu

Gazali, Miladi 1111 (Hicri 505) yılının Cemaziyelevvel ayının 14 Pazartesi gunu olmuştur
Olumune ilişkin anlatılan rivayetlerden bir tanesi şoyledir: İmamı Gazali, kendisini mezarın icine Şeyh Ebu Bekr enNessac koysun, diye vasiyet etmişti Şeyh bu vasiyeti yerine getirip mezardan cıktığında hali değişmiş, yuzu kul gibi olmuş goruldu Oradakiler “Size ne oldu? Nicin boyle sarardınız, soldunuz efendim? dediler Cevap vermedi Israr ettiler, gene cevap vermedi Yemin vererek tekrar ısrarla sorulunca, mecbur kalarak şunları anlattı:
“İmamın naşını mezara koyduğum zaman, Kıble tarafından nurlu bir sağ elin cıktığını gordum Hafiften bir ses bana şoyle seslendi «Muhammed Gazalinin elini, Seyyidul Murselin Muhammed Mustafa sallallahu aleyhi ve sellemin eline koy» Ben denileni yaptım İşte mezardan cıktığımda benzimin sararmış, solmuş olmasının sebebi budur Allah ona rahmet eylesin şeklinde