Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Gastronomi uzmanı Bağış: Kuru üzümün 10'da 1'i şarapta kullanılırsa gelir artar

Gastronomi uzmanı Bağış: Kuru üzümün 10'da 1'i şarapta kullanılırsa gelir artar
0
75

teknoloji

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,248
Etkileşim
1
Puan
36
Yaş
46
F-D Coin
83

Bağcılık turizminde 120 bin konuk 2 milyon turistten fazla harcıyor

Türkiye’de birinci kere İzmir’de kapılarını açan Terra Madre Anadolu’nun ‘İzmir Sanat Bahçesi’ söyleşileri kapsamındaki ‘Üzümü Ye Bağını Sor’ oturumunda tarım, üzüm üreticiliği ve şarapçılık dalı hakkında fikirler paylaşıldı. Bağcılık turizminin kalitesine vurgu yapan konuşmacılar, şarap için gelen 120 bin ziyaretçinin Antalya’daki 2 milyon turistten fazla para harcadığını belirtti. Ayrıyeten kuru üzüm üretiminin 10’da 1’inin yalnızca şarapta kullanılması ve pazarlamasının yapılması halinde gelirin artacağı da aktarıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 91’incisi organize edilen İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) ile eş vakitli olarak Türkiye’de birinci kere İzmir’de düzenlenen Terra Madre Anadolu, “İzmir Sanat Bahçesi’ söyleşileriyle devam ediyor. Slow Food'un (Yavaş Gıda) önderliğinde yapılan milletlerarası gastronomi fuarı Terra Madre Anadolu İzmir kapsamında moderatörlüğünü Tarım ve Besin Muharriri Bilge Keykubat’ın üstlendiği, ‘Üzümü Ye Bağını Sor’ söyleşisinde tarım, üzüm üreticiliği ve şarapçılık kesimi konuşuldu. Söyleşide Gastronomi Uzmanı-Yazar Levon Bağış, Mey Diaego Genel Müdürü Levent Kömür, Urla Bağ Yolu ve Urla Şarapçılık İdare Şurası Lideri Can Ortabaş ve Slow Wine Koalisyonu Koordinatörü Maddalena Schiavone konuşmacı olarak yer aldı.




Ortaya koyduğu “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda sağlıklı, uygun, adil ve pak besine ulaşılması ismine yol haritası çizilmesine öncülük eden İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer de söyleşiye dinleyici olarak katıldı. Lider Soyer’in eşi İzmir Köy Koop Lideri Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ziraî Hizmetler Dairesi Lideri Şevket Meriç ve vatandaşlar söyleşide yer aldı.

“Kuru üzüm üretiminin 10’da 1’ini şarapta kullansak daha fazla gelir elde edeceğiz”

Türkiye’deki üzümcülüğe değinen ve 100 yıl evvelki şarap üretiminden sayılarla örnekler vererek potansiyele dikkat çeken Gastronomi Uzmanı-Yazar Levon Bağış, “1900’lü yılların başında yalnızca İzmir Limanı’ndan yurt dışına satılan şarap ölçüsü 360 milyon litre. Bugün Türkiye’deki üretilen total şarabın 6 katı bu. Yalnızca İzmir Limanı’ndan bahsediyoruz. Kuru üzüm satışında dünyanın ya birincisi ya ikincisiyiz. Onun 10’da 1’ini yalnızca şarapta kullansak daha fazla gelir elde edeceğiz. Zira unutmayın 1 litre üzüm suyundan 1 şişe şarap üretiliyor. Kuru üzümün neredeyse 4 katı daha azından bahsediyoruz. Bu çok değerli bir şey. Dayanılmaz bir mirasın üzerinde oturuyoruz. Ya biz bu mi rası har vurup harcayan müsrif olacağız ya da bunu kendi torunlarımıza aktaran uygun bir ebeveyn olacağız” diye konuştu.

“Şarap için gelen 120 bin kişi Antalya’daki 2 milyon turistten fazla para harcıyor”

Üreticiliğe başlama sürecine değinen Urla Bağ Yolu ve Urla Şarapçılık İdare Şurası Lideri Can Ortabaş, bağcılık turizminin kalitesine başka bir parantez açtı. Ortabaş, “Şarap için gelen turist bir müze turistinin 5 buçuk katını harcıyor, Antalya’ya her şey dahil için gelen turistin 20-21 katını harcıyor. Şarap için gelen 120 bin ziyaretçi 2 milyon Antalya turistinden daha fazla para harcıyor. Turist Antalya’ya gitmiş Kaleiçi’ni bilmiyor, dışarı çıkmamış. Nerede bunun katma kıymeti orada insan çalıştırmanın dışında? Kuşadası ne hale geldi, beton oldu, illa İstanbul üzere her yer beton mu olacak? Oraları koruyup katma paha yaratmak mümkün” sözlerini kullandı.

“Üzüm hancı biz yolcuyuz”

Mey Diaego Genel Müdürü Levent Kömür, “Asıl olan bu topraklarda üzümün sürdürülebilirliğidir. Üzüm hancı biz yolcuyuz. Tarım, turizm, ihracat üçgeninin içine hangi ülkeleri koyacağız desek birinci akla gelen ülkelerden biri kesinlikle Türkiye olacaktır. Turizmin petrolü Türkiye’de şaraptır” dedi.

“Yasalar, hükümet ve devlet takviyesini almak için çalışıyoruz”

Slow Wine Koalisyonu Koordinatörü Maddalena Schiavone, kurum çatısı altında yürütülen çalışmalardan örnekler sundu. İtalya’da Slow Food gönüllüleri ve şarapçılık dalının paydaşlarıyla 3 yıldır birlikte yürüdüklerini tabir eden Schiavone, “Ortak akılla sıkıntıların ve zorlukların tahlili için neler yapabiliriz, bunları tartıştık. Ortaya çıkan fikirleri politik düzleme taşımak maksadıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kanunların, hükümetin ve devlet siyasetlerinin dayanağını alarak üzüm ve şarabın dünyadaki yerini belirlemeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
 
858,500Konular
982,380Mesajlar
32,975Kullanıcılar
yazaraliSon üye
Üst Alt