iltasyazilim
FD Üye
Frenk Maydanozunun Faydaları,Frenk Maydanozunun Yararları,Frenk Maydanozu Hakkında
Kullanılan Kısımları: Çiçekli dallan tohumutoprak üstü kısımları
Toplama Zamanı: MayısHaziran
Kurutma Şekli: Tohumları son baharda gölgede
Dahilen Kullanılışı: Çiçekli dalları idrar artırıcı, iştah açıcı, hazmettirin, balgam söktürücü, zor vericidir, aybaşı kanım çoğaltır, kanı temizler, tansiyonu düşürür, mayasıl memelerinin verdiği sıkıntıyı giderir, göz hastalıklarına iyi gelir
Haricen Kullanılışı: Tohumu; frenk maydanozu tohumlan toz haline getirilir, merhem yapılır hastalıklı cilde sürülürse egzamayı tedavi eder
YAPRAKLARI: Emzikli kadınlarda sütten kesme esnasında göğüs uçlarında meydana gelen iltihabı giderir ve sütün gelmesini öner, bunun için yapraklar sıcak suya ıslatılır, lapa haline getirilip göğüse konulur
Egzama ve deri kabarcıklarında taze yapraklar haşlanır, lapa halinde konulur
YABANİ FRENK MAYDONOZU
Çiçekli dalları ya da tohumu hazmettirici, gaz söktürücü ve idrar artırıcı olarak kullanılır
Diğer İsimleri: Eşek Hardalı, Kara Hardal, Siyah Hardal
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Toz halinde iştah açıcı olarak kullanılır Çok az miktarda midevi ve yatıştırıcıdır, hazımsızlıkta, idrar zorluğunda, iktidarsızlıkta, asap zafiyetinde kullanılır analjezik, antiseptik, spazm çözücü, besleyici, müshil, bronşit ve romatizmada faydalıdır
Günde birkaç defa yarım gr içilir
Gastritte; hardal tohumu her gün kahvaltıdan evvel birinci gün 1 adet hergün 1 adet artırarak 20 gün 1 dere bardağı ılık su ile içilir ve hergün 1 adet azaltılarak devam edilir, 1 defada faydası görülmezse 2 kere yeniden edilmelidir, umumiyetle 1 defada iyi sonuç alınır
Hardal unu balla karıştırılır Soğuk algınlığı ve bronşite karşı yenilir
Kanlı basurda hardal tohumu hafif kavrulur, toz haline getirilir, bal mumu ile ilaç yapılıp içilir
Hardal kaslı anti mikrobiyal etkiye sahiptir
Yüksek dozlarda zehirlenmelere sebep olur, sindirim sistemini tahriş eder
Haricen Kullanılışı: Hardal unu balla macun yapılır, yakı gibi alna konulursa üşüyen uzuvları ve dimağı ısıtırTemreğide sirke ile hamur haline getirilip temreğiye sürülür
Romatizmada; 1 tatlı kaşığı hardal, 1 kaşık ince tuz karıştırılır, üzerine zeytinyağı konur, merhem kıvamına getirilir, 24 saat bekletilir, gece yatarken ağrıyan kısımlar ovulur, sabahleyin ılık su ile yıkanır *
Kullanılan Kısımları: Çiçekli dallan tohumutoprak üstü kısımları
Toplama Zamanı: MayısHaziran
Kurutma Şekli: Tohumları son baharda gölgede
Dahilen Kullanılışı: Çiçekli dalları idrar artırıcı, iştah açıcı, hazmettirin, balgam söktürücü, zor vericidir, aybaşı kanım çoğaltır, kanı temizler, tansiyonu düşürür, mayasıl memelerinin verdiği sıkıntıyı giderir, göz hastalıklarına iyi gelir
Haricen Kullanılışı: Tohumu; frenk maydanozu tohumlan toz haline getirilir, merhem yapılır hastalıklı cilde sürülürse egzamayı tedavi eder
YAPRAKLARI: Emzikli kadınlarda sütten kesme esnasında göğüs uçlarında meydana gelen iltihabı giderir ve sütün gelmesini öner, bunun için yapraklar sıcak suya ıslatılır, lapa haline getirilip göğüse konulur
Egzama ve deri kabarcıklarında taze yapraklar haşlanır, lapa halinde konulur
YABANİ FRENK MAYDONOZU
Çiçekli dalları ya da tohumu hazmettirici, gaz söktürücü ve idrar artırıcı olarak kullanılır
Diğer İsimleri: Eşek Hardalı, Kara Hardal, Siyah Hardal
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Toz halinde iştah açıcı olarak kullanılır Çok az miktarda midevi ve yatıştırıcıdır, hazımsızlıkta, idrar zorluğunda, iktidarsızlıkta, asap zafiyetinde kullanılır analjezik, antiseptik, spazm çözücü, besleyici, müshil, bronşit ve romatizmada faydalıdır
Günde birkaç defa yarım gr içilir
Gastritte; hardal tohumu her gün kahvaltıdan evvel birinci gün 1 adet hergün 1 adet artırarak 20 gün 1 dere bardağı ılık su ile içilir ve hergün 1 adet azaltılarak devam edilir, 1 defada faydası görülmezse 2 kere yeniden edilmelidir, umumiyetle 1 defada iyi sonuç alınır
Hardal unu balla karıştırılır Soğuk algınlığı ve bronşite karşı yenilir
Kanlı basurda hardal tohumu hafif kavrulur, toz haline getirilir, bal mumu ile ilaç yapılıp içilir
Hardal kaslı anti mikrobiyal etkiye sahiptir
Yüksek dozlarda zehirlenmelere sebep olur, sindirim sistemini tahriş eder
Haricen Kullanılışı: Hardal unu balla macun yapılır, yakı gibi alna konulursa üşüyen uzuvları ve dimağı ısıtırTemreğide sirke ile hamur haline getirilip temreğiye sürülür
Romatizmada; 1 tatlı kaşığı hardal, 1 kaşık ince tuz karıştırılır, üzerine zeytinyağı konur, merhem kıvamına getirilir, 24 saat bekletilir, gece yatarken ağrıyan kısımlar ovulur, sabahleyin ılık su ile yıkanır *