iltasyazilim
FD Üye
Fransa Meşhur Yemekleri,
Fransanın Ünlü Yemekleri,
Fransanın Ünlü Yemeği,
Fransanın Ünlü Yemekleri Nelerdir
Fransanın Yemek Yemek Kültürü Fransanın Ünlü Yemekleri
Fransa'nın yemek kültürü açısından manâlı bölgelerinden biri de Normandiya Fransız evkadınları bereket ve rahata alışık olduklarından Normandiya'daki dükkanlarda pek fazla hazır gıda satılıyor Balıkçılarda ise çok taze dil ve fener balığı bulunuyor dahası fazla çeşitli peynirler var: Leziz Livarot ve Camembert peynirlerinin yanında daha eksik adı duyulmuş lakin minimum onlar kadar leziz üç kat kremalı peynirler; hem beyaz bir kabukla buruşuk tuz çubuk veya yürek şeklindeki peynirler ve daha neler neler
Av hayvanları mantarlar ve elma şarabından sonra Fransız aşçıları yemek yemek yapmaya en fazla heveslendiren dilbalığıoluyor Midyeler de Normandiya'nın yiyeceği Ondan daha sonra da ıstakoz ve istiridyeler geliyor lakin Fransızlar'ın gözünde dilbalığının yeri apayrı
Fransa'nın her uygun domuzdan büyük ölçüde yararlanılıyor Bilhassa güneybatıda popüler olan lahanalı çorbada domuz eti kullanılıyor Bunun yanısıra biftek koyun eti sığır eti domuz eti ve sebzeleri karıştırarak pişirdikleri bir yemekte de domuz eti öne çıkıyor Izgara pirzola da seçkin yemeklerden biri Üstüne eritilmiş peynir krema hardal sürülüyor ve kahverengi bir kabuk bağlayana dek her tarafta ızgaraya konuluyor
Özellikle Picardy eyaletinde pırasa ve kremadan yapılan bir turta o kadar çok seviliyor fakat Fransızlar için bundan daha güzel birşey olamaz Diğer bir yemekte de soğanlar hafif ateşte tereyağ ve domuz yağı ile kaynatmak suretiyle püre haline getiriliyor ve eksik miktarda şarap sirkesi ile baharatlandırılıyor; ızgara ya da kızartılmış etle servis yapılıyor
Fransız mutfağı sözkonusuysa şampanyadan bahsetmeden aşmak olmaz Şampanyanın mükemmeli Dom PerignonPicardy bölgesinin SainteMenehould kentinde doğmuş Şampanya bazı yemeklerde tariflerde adı geçen beyaz şarabın yerini tutabiliyor
Mesela tavuk yemeklerinde ya da kremalı soslu dilbalığı yemeğinde şampanya uygulamak muhtemel Oysa gösterişli yemeklerde şarap göstermek gerekiyor
Yolunuz Paris'e düşerse restoranlarda doldurulmuş kaz boynunu yer mantarı ve ördek yemeklerini rezeneli tekir balığını deneyebilirsiniz Keza salyangozun kırmızı şarapta pişirilmiş tavuğun taze balık ve yumurtanın en iyisi Paris'te bulunuyor Unutmayın Paris'teki enfes yemekleri dünyanın başka hiçbir yerinde yeme şansınız olmayacaktır
Fransa'nın Alman sınırındaki eyaleti FrancheComte'teki yemeklerde ise büyük ölçüde Alman etkileri göze çarpıyor Burası bütünüyle Fransız ve Alman tatlarının birbirine karıştığı bir bölge Yörede Fransız ve Almanlar'ın ortak favorisi olan domuz yemeği çok yapılıyor Ayrıca çeşitli pastalar acıbadem kurabiyesi baharatlı ve anasonlu kekler minik zencefilli çörekler büyük kavanozlarda satılan küçük bisküviler acı çikolatalı kek şeker kaplanmış bademler ve meyveler 18 yüzyılın abartılı havasını içeren favori yiyecekler arasında Bu bölgeye özgü iki kayda değer peynir tatları kimyon veya anasonla güçlendirilmiş Munster ve Gerome peynirleri FranchComte eyaletinin fazla öenmli bir ürünü de vişne rakısı Kirazdan yapılan bu beyaz konyağın çok pahalı olmasına karşın Alman ve Fransız yemeklerinde bol bol adı geçiyor Çünkü puding ve suflelerde kullanıldığında fazla farklı bir lezzet ortaya çıkarıyor Vişne rakısının bir diğer işlevide fondueadı verilen bir peynirin yapımında kullanılması Bu eyaletin kendine has kimyonlu sucuk ve sosisleri bulunuyor
Bunların haricen neler mi var? Birçok kişiye kadar yörenin en hoş ürünü mantarlar Öyle oysa bu bölgede mantar biriktirmek ve daha sonra yemek yemek başlıca müsamaha süre geçirme yolu haline gelmiş Yani mantar meraklıları için FranchComte bir cennet
Fransızlar diğer kültürlerin yemeklerinden etkilenerek mutfaklarını genişletmek olanağı bulmuşlar Örneğin Cezayir'den dönen Fransızlar kuskusu İspanya'dan gelenlerse ocakta pişirilen paellayı Fransa'ya getirmişler Bu şekilde mutfağa öbür ülkelerin lezzetleri de eklenmiş
Fransız mutfağının meşhur salyangoz (escargot) yemeği
*
Fransanın Ünlü Yemekleri,
Fransanın Ünlü Yemeği,
Fransanın Ünlü Yemekleri Nelerdir
Fransanın Yemek Yemek Kültürü Fransanın Ünlü Yemekleri
Fransa'nın yemek kültürü açısından manâlı bölgelerinden biri de Normandiya Fransız evkadınları bereket ve rahata alışık olduklarından Normandiya'daki dükkanlarda pek fazla hazır gıda satılıyor Balıkçılarda ise çok taze dil ve fener balığı bulunuyor dahası fazla çeşitli peynirler var: Leziz Livarot ve Camembert peynirlerinin yanında daha eksik adı duyulmuş lakin minimum onlar kadar leziz üç kat kremalı peynirler; hem beyaz bir kabukla buruşuk tuz çubuk veya yürek şeklindeki peynirler ve daha neler neler
Av hayvanları mantarlar ve elma şarabından sonra Fransız aşçıları yemek yemek yapmaya en fazla heveslendiren dilbalığıoluyor Midyeler de Normandiya'nın yiyeceği Ondan daha sonra da ıstakoz ve istiridyeler geliyor lakin Fransızlar'ın gözünde dilbalığının yeri apayrı
Fransa'nın her uygun domuzdan büyük ölçüde yararlanılıyor Bilhassa güneybatıda popüler olan lahanalı çorbada domuz eti kullanılıyor Bunun yanısıra biftek koyun eti sığır eti domuz eti ve sebzeleri karıştırarak pişirdikleri bir yemekte de domuz eti öne çıkıyor Izgara pirzola da seçkin yemeklerden biri Üstüne eritilmiş peynir krema hardal sürülüyor ve kahverengi bir kabuk bağlayana dek her tarafta ızgaraya konuluyor
Özellikle Picardy eyaletinde pırasa ve kremadan yapılan bir turta o kadar çok seviliyor fakat Fransızlar için bundan daha güzel birşey olamaz Diğer bir yemekte de soğanlar hafif ateşte tereyağ ve domuz yağı ile kaynatmak suretiyle püre haline getiriliyor ve eksik miktarda şarap sirkesi ile baharatlandırılıyor; ızgara ya da kızartılmış etle servis yapılıyor
Fransız mutfağı sözkonusuysa şampanyadan bahsetmeden aşmak olmaz Şampanyanın mükemmeli Dom PerignonPicardy bölgesinin SainteMenehould kentinde doğmuş Şampanya bazı yemeklerde tariflerde adı geçen beyaz şarabın yerini tutabiliyor
Mesela tavuk yemeklerinde ya da kremalı soslu dilbalığı yemeğinde şampanya uygulamak muhtemel Oysa gösterişli yemeklerde şarap göstermek gerekiyor
Yolunuz Paris'e düşerse restoranlarda doldurulmuş kaz boynunu yer mantarı ve ördek yemeklerini rezeneli tekir balığını deneyebilirsiniz Keza salyangozun kırmızı şarapta pişirilmiş tavuğun taze balık ve yumurtanın en iyisi Paris'te bulunuyor Unutmayın Paris'teki enfes yemekleri dünyanın başka hiçbir yerinde yeme şansınız olmayacaktır
Fransa'nın Alman sınırındaki eyaleti FrancheComte'teki yemeklerde ise büyük ölçüde Alman etkileri göze çarpıyor Burası bütünüyle Fransız ve Alman tatlarının birbirine karıştığı bir bölge Yörede Fransız ve Almanlar'ın ortak favorisi olan domuz yemeği çok yapılıyor Ayrıca çeşitli pastalar acıbadem kurabiyesi baharatlı ve anasonlu kekler minik zencefilli çörekler büyük kavanozlarda satılan küçük bisküviler acı çikolatalı kek şeker kaplanmış bademler ve meyveler 18 yüzyılın abartılı havasını içeren favori yiyecekler arasında Bu bölgeye özgü iki kayda değer peynir tatları kimyon veya anasonla güçlendirilmiş Munster ve Gerome peynirleri FranchComte eyaletinin fazla öenmli bir ürünü de vişne rakısı Kirazdan yapılan bu beyaz konyağın çok pahalı olmasına karşın Alman ve Fransız yemeklerinde bol bol adı geçiyor Çünkü puding ve suflelerde kullanıldığında fazla farklı bir lezzet ortaya çıkarıyor Vişne rakısının bir diğer işlevide fondueadı verilen bir peynirin yapımında kullanılması Bu eyaletin kendine has kimyonlu sucuk ve sosisleri bulunuyor
Bunların haricen neler mi var? Birçok kişiye kadar yörenin en hoş ürünü mantarlar Öyle oysa bu bölgede mantar biriktirmek ve daha sonra yemek yemek başlıca müsamaha süre geçirme yolu haline gelmiş Yani mantar meraklıları için FranchComte bir cennet
Fransızlar diğer kültürlerin yemeklerinden etkilenerek mutfaklarını genişletmek olanağı bulmuşlar Örneğin Cezayir'den dönen Fransızlar kuskusu İspanya'dan gelenlerse ocakta pişirilen paellayı Fransa'ya getirmişler Bu şekilde mutfağa öbür ülkelerin lezzetleri de eklenmiş
Fransız mutfağının meşhur salyangoz (escargot) yemeği
*