iltasyazilim
FD Üye
Fransanın özellikleri
Belçika, Lüksemburg, Almanya, İsviçre, İtalya, Monako, Andorra ve İspanya ile komşu olan Fransa, Avrupa Birliği'nin kurucu üyesidir
Genellikle yazları ılıman ve kışları serin, Akdeniz sahiline bakan yerlerde sıcak yazlar ve ılıman kışlar, ülkenin kuzeyine dürüst soğuk ve kuru bir hava hakimdir
Fransa, tarihi hazinelerinin yanı sıra başkent Paris'in bulvarları, güneşin aydınlattığı bağları, plajları, nostaljik köyleri, leziz mutfağı ve yeşil alanlara sahip bölgeleri ile ünlüdür Disneyland Paris, ülkenin en çok ziyaretçi çeken noktalarından biridir
Paris'in Notre Dame Katedrali öteki bir alımlılık merkezidir Fransa alternatifi bol bir turizm merkezidir Alpler'de yazın üzüm toplayın, kışın kış sporlarının tadına varın Pyrenees'de yamaç paraşütünün heyecanını, Korsika'nın berrak sularında yüzmenin keyfini yaşayın
Fransa, dünyanın en çok ziyaret edilen ülkesidir Dünyada turizm geliri en yüksek olan üçüncü büyük ülkedir Avrupa Birliği'nin ve Birleşmiş Milletler'in kurucu üyelerinden biridir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinden biridir
Konum: Batı Avrupa'da, kuzeyde Lüksemburg, Belçika ve Marş Denizi, batıda Atlas Okyanusu ve Biskay Körfezi, güneyde İspanya ve Akdeniz, doğuda da İtalya, İsviçre ve Almanya ile çevrilidir
Coğrafi konumu: 46 00 Kuzey enlemi, 2 00 Doğu boylamı
Haritadaki konumu: Avrupa
Yüzölçümü: 547,030 km²
Sınırları: toplam: 2,889 km
sınır komşuları: Andora 566 km, Belçika 620 km, Almanya 451 km, İtalya 488 km, Lüksemburg 73 km, Monako 44 km, İspanya 623 km, İsviçre km
Sahil şeridi: 3,427 km
İklimi: Ilıman bir iklim görülür Ülkenin kuzeyinde kışları soğuk, yazları yağmurlu geçer Güneyde ise Akdeniz iklimi hakimdir
Arazi yapısı: Yayla görünümlü masifleri yaratıcı ihtiyar dağ kalıntıları; kuzey ve batıdaki tortul ovalar; güney ve güneydoğudaki genç dağlar ile bunların arasında uzanan sıcacık ovalar
Deniz seviyesinden yüksekliği: en hain noktası: Rhone Nehri deltası 2 m
en yüksek noktası: Blanc tepesi 4,807 m
Doğal kaynakları: Kömür, demir, boksit, çinko, potas, kereste, balık
Arazi kullanımı: tarıma yerinde topraklar: %3346
sürekli ekinler: % 203
Sulanan arazi: 26,000 km² (2003 verileri)
Doğal afetler: Su baskınları, çığ düşmeleri
Ülke Mutfağı:
Fransız Mutfağı, dünyanın en ünlü ve zengin mutfaklarından biridir Mutfağın zenginliği bölgelere tarafından farklılık gösteren iklim nedeni ile sahip olduğu sebze, meyve, av ve yetiştirme hayvanlarının çeşitliliğinden olduğu değin, yemeklerin hazırlanışı, pişirme teknikleri, bilhassa de süt, krem, şarap, baharat, dağıtılmış taze ve kuru ot kullanımından da kaynaklanır
Fransız Mutfağı çoğunlukla et ve sebze ağırlıklı bir mutfaktır 1962 yılında Katolik kilisesindeki modernleşme hareketi ile birlikte balık da bu mutfakta ağırlıklı bir yere sahip olmuş ve Fransız tat alma tadına uygun metotlarla pişirilerek mutfaktaki saygıdeğer yerini almıştır Keza deniz ürünleri de Fransız Mutfağı'nın en gözde giriş yemeklerindendir
Kırmızı ve beyaz etler çoğunlukla beyaz ve kırmızı soslu olarak, özellikle beyaz ve kırmızı şarap kullanılarak pişirilir Eğer et fırında veya tava ve tencerede kızartılmışsa, yanına genellikle nefis bir sos ile servis yapılır Sebzeler ise haşlanmış olarak, ya tereyağı ya da çeşitli soslarla, ya da gratine ya da glase edilerek servis yapılır
Fransız Mutfağı denilince, dünyaca meşhur ve hemencecik her mutfakta yerini alınış Amerikalıların French frydedikleri patates kızartması ile antre yemeği ya da tatlı olarak hazırlanabilen sufleleri de unutmamak gerekir
Tatlılar da Fransız Mutfağında çok kayda değer bir yer miktar Meyveli tartlar, kremalı pastalar, baba tatlıları, muslar, çikolata soslu meyveler ve tabii sufleler Peynir Fransız Mutfağının sihirli kelimesidir 11 öbür bölgede en az 350 değişiklik peynir üreten Fransızlar öğle ve akşam yemeklerinin sonunda mutlaka peynir yerler Ham ya da pişmiş olarak yapılan bu peynirler inek, koyun ve keçi sütlerinden hazırlanır Bir Takım Fransız peynirleri bozulacağı için üretildiği bölge dışına taşınamaz
Fransa'nın gastronomiyle ilgili öteki bir ayrıcalığı da alkollü içkileridir Natürel bu içkiler içinde en önde gelenler kırmızı ve beyaz şaraplar, şampanyalar, konyaklar ve eau de vie denilen meyve alkolleri ile likörlerdir *
Belçika, Lüksemburg, Almanya, İsviçre, İtalya, Monako, Andorra ve İspanya ile komşu olan Fransa, Avrupa Birliği'nin kurucu üyesidir
Genellikle yazları ılıman ve kışları serin, Akdeniz sahiline bakan yerlerde sıcak yazlar ve ılıman kışlar, ülkenin kuzeyine dürüst soğuk ve kuru bir hava hakimdir
Fransa, tarihi hazinelerinin yanı sıra başkent Paris'in bulvarları, güneşin aydınlattığı bağları, plajları, nostaljik köyleri, leziz mutfağı ve yeşil alanlara sahip bölgeleri ile ünlüdür Disneyland Paris, ülkenin en çok ziyaretçi çeken noktalarından biridir
Paris'in Notre Dame Katedrali öteki bir alımlılık merkezidir Fransa alternatifi bol bir turizm merkezidir Alpler'de yazın üzüm toplayın, kışın kış sporlarının tadına varın Pyrenees'de yamaç paraşütünün heyecanını, Korsika'nın berrak sularında yüzmenin keyfini yaşayın
Fransa, dünyanın en çok ziyaret edilen ülkesidir Dünyada turizm geliri en yüksek olan üçüncü büyük ülkedir Avrupa Birliği'nin ve Birleşmiş Milletler'in kurucu üyelerinden biridir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinden biridir
Konum: Batı Avrupa'da, kuzeyde Lüksemburg, Belçika ve Marş Denizi, batıda Atlas Okyanusu ve Biskay Körfezi, güneyde İspanya ve Akdeniz, doğuda da İtalya, İsviçre ve Almanya ile çevrilidir
Coğrafi konumu: 46 00 Kuzey enlemi, 2 00 Doğu boylamı
Haritadaki konumu: Avrupa
Yüzölçümü: 547,030 km²
Sınırları: toplam: 2,889 km
sınır komşuları: Andora 566 km, Belçika 620 km, Almanya 451 km, İtalya 488 km, Lüksemburg 73 km, Monako 44 km, İspanya 623 km, İsviçre km
Sahil şeridi: 3,427 km
İklimi: Ilıman bir iklim görülür Ülkenin kuzeyinde kışları soğuk, yazları yağmurlu geçer Güneyde ise Akdeniz iklimi hakimdir
Arazi yapısı: Yayla görünümlü masifleri yaratıcı ihtiyar dağ kalıntıları; kuzey ve batıdaki tortul ovalar; güney ve güneydoğudaki genç dağlar ile bunların arasında uzanan sıcacık ovalar
Deniz seviyesinden yüksekliği: en hain noktası: Rhone Nehri deltası 2 m
en yüksek noktası: Blanc tepesi 4,807 m
Doğal kaynakları: Kömür, demir, boksit, çinko, potas, kereste, balık
Arazi kullanımı: tarıma yerinde topraklar: %3346
sürekli ekinler: % 203
Sulanan arazi: 26,000 km² (2003 verileri)
Doğal afetler: Su baskınları, çığ düşmeleri
Ülke Mutfağı:
Fransız Mutfağı, dünyanın en ünlü ve zengin mutfaklarından biridir Mutfağın zenginliği bölgelere tarafından farklılık gösteren iklim nedeni ile sahip olduğu sebze, meyve, av ve yetiştirme hayvanlarının çeşitliliğinden olduğu değin, yemeklerin hazırlanışı, pişirme teknikleri, bilhassa de süt, krem, şarap, baharat, dağıtılmış taze ve kuru ot kullanımından da kaynaklanır
Fransız Mutfağı çoğunlukla et ve sebze ağırlıklı bir mutfaktır 1962 yılında Katolik kilisesindeki modernleşme hareketi ile birlikte balık da bu mutfakta ağırlıklı bir yere sahip olmuş ve Fransız tat alma tadına uygun metotlarla pişirilerek mutfaktaki saygıdeğer yerini almıştır Keza deniz ürünleri de Fransız Mutfağı'nın en gözde giriş yemeklerindendir
Kırmızı ve beyaz etler çoğunlukla beyaz ve kırmızı soslu olarak, özellikle beyaz ve kırmızı şarap kullanılarak pişirilir Eğer et fırında veya tava ve tencerede kızartılmışsa, yanına genellikle nefis bir sos ile servis yapılır Sebzeler ise haşlanmış olarak, ya tereyağı ya da çeşitli soslarla, ya da gratine ya da glase edilerek servis yapılır
Fransız Mutfağı denilince, dünyaca meşhur ve hemencecik her mutfakta yerini alınış Amerikalıların French frydedikleri patates kızartması ile antre yemeği ya da tatlı olarak hazırlanabilen sufleleri de unutmamak gerekir
Tatlılar da Fransız Mutfağında çok kayda değer bir yer miktar Meyveli tartlar, kremalı pastalar, baba tatlıları, muslar, çikolata soslu meyveler ve tabii sufleler Peynir Fransız Mutfağının sihirli kelimesidir 11 öbür bölgede en az 350 değişiklik peynir üreten Fransızlar öğle ve akşam yemeklerinin sonunda mutlaka peynir yerler Ham ya da pişmiş olarak yapılan bu peynirler inek, koyun ve keçi sütlerinden hazırlanır Bir Takım Fransız peynirleri bozulacağı için üretildiği bölge dışına taşınamaz
Fransa'nın gastronomiyle ilgili öteki bir ayrıcalığı da alkollü içkileridir Natürel bu içkiler içinde en önde gelenler kırmızı ve beyaz şaraplar, şampanyalar, konyaklar ve eau de vie denilen meyve alkolleri ile likörlerdir *