iltasyazilim
FD Üye
Fosforik asit nedir?
Fosforik asit, fosfor, oksijen, hidrojen atomlarından oluşur Saf hali 42oC erime noktasına sahip olan kristal bir katı halinde olup, daha düşük konsantrasyon formlarında renksiz, şurup kıvamında bir akışkan halini almaktadır
Endüstride kullanılan türü kalsiyum fosfat kaya parçalarının sülfürik asitle ısıtılmasıyla elde edilir Hidrojen iyonlarının biri, ikisi veya tüm üçünün öteki artı iyonlarla yer değiştirmesiyle ortofosfat tuzlar meydana gelmektedir
Asitli ortamlarda fungi ve bakteri gibi mikroorganizmalar büyüyemediği için; fosforik asit, koruyucu olarak da kullanılır Fosforik asit ve tuzları (sodyum, potasyum, kalsiyum) düşük maliyelerine karşın en az pH'a ve en kaslı etkiye sahip asitliği düzenleyicilerden biridir
Kolalı meşrubat sektöründeki yoğun kullanımı bir uçtan bir uca, yiyecek sektöründe en çok kullanılan asitliği düzenleyici ürünlerden bir tanesidir Fosforik asitin sahip olduğu sert ve bariz lezzet, kolalı içeceklere özgü aromayı oluşturmaktadır Kolalı içeceklerdeki asitliği de fosforik asit sağlamaktadır
Bu asit bununla beraber güzel ve ferahlatıcı bir lezzet hissi verir Öteki asitler de benzer hisleri verir, ama fosforik asit daha ucuz ve kolay elde edilebilir olduğu için, daha yaygın kullanılma sahiptir
Fosforik asidin başlıca başvuru formu alanları:
Kola gibi yumuşak içeceklerin asitlendirilmesi
İmitasyon jölelerin üretilmesinde pH kontrolü
Maya üretiminde besiyer bileşeni
Seçili tamamlanmış gıda ürünlerinde bakteri gelişiminin kontrolü
Kireçleme sonrası şeker özsularının berraklaştırılmasında çökeltici casus
Dişçilik ve ortadontide diş yüzeyini temizlenmesi
Böcek ilacı üretilmesi
Çiçekçilikte çözeltilerin pH'ının düşürülmesi
Fosfat tuzlarının üretilmesi
Deride tabaklama ve parlatma aşamaları
Çelik endüstrisinde yüzeyin paslanmaya aleyhinde koruması
Yağ sanayisinde gözden düşmüş katalizörlerin temizlenmesinde
Bu asit ve tuzlarının gıda endüstrisinde daha pek fazla tatbik amaçları vardır Kabartma tozlarında asit düzenleyici, peynir sektöründe eritme amacıyla, çeşirli gıdalarda su bağlama nedeniyle da kullanılır *
Fosforik asit, fosfor, oksijen, hidrojen atomlarından oluşur Saf hali 42oC erime noktasına sahip olan kristal bir katı halinde olup, daha düşük konsantrasyon formlarında renksiz, şurup kıvamında bir akışkan halini almaktadır
Endüstride kullanılan türü kalsiyum fosfat kaya parçalarının sülfürik asitle ısıtılmasıyla elde edilir Hidrojen iyonlarının biri, ikisi veya tüm üçünün öteki artı iyonlarla yer değiştirmesiyle ortofosfat tuzlar meydana gelmektedir
Asitli ortamlarda fungi ve bakteri gibi mikroorganizmalar büyüyemediği için; fosforik asit, koruyucu olarak da kullanılır Fosforik asit ve tuzları (sodyum, potasyum, kalsiyum) düşük maliyelerine karşın en az pH'a ve en kaslı etkiye sahip asitliği düzenleyicilerden biridir
Kolalı meşrubat sektöründeki yoğun kullanımı bir uçtan bir uca, yiyecek sektöründe en çok kullanılan asitliği düzenleyici ürünlerden bir tanesidir Fosforik asitin sahip olduğu sert ve bariz lezzet, kolalı içeceklere özgü aromayı oluşturmaktadır Kolalı içeceklerdeki asitliği de fosforik asit sağlamaktadır
Bu asit bununla beraber güzel ve ferahlatıcı bir lezzet hissi verir Öteki asitler de benzer hisleri verir, ama fosforik asit daha ucuz ve kolay elde edilebilir olduğu için, daha yaygın kullanılma sahiptir
Fosforik asidin başlıca başvuru formu alanları:
Kola gibi yumuşak içeceklerin asitlendirilmesi
İmitasyon jölelerin üretilmesinde pH kontrolü
Maya üretiminde besiyer bileşeni
Seçili tamamlanmış gıda ürünlerinde bakteri gelişiminin kontrolü
Kireçleme sonrası şeker özsularının berraklaştırılmasında çökeltici casus
Dişçilik ve ortadontide diş yüzeyini temizlenmesi
Böcek ilacı üretilmesi
Çiçekçilikte çözeltilerin pH'ının düşürülmesi
Fosfat tuzlarının üretilmesi
Deride tabaklama ve parlatma aşamaları
Çelik endüstrisinde yüzeyin paslanmaya aleyhinde koruması
Yağ sanayisinde gözden düşmüş katalizörlerin temizlenmesinde
Bu asit ve tuzlarının gıda endüstrisinde daha pek fazla tatbik amaçları vardır Kabartma tozlarında asit düzenleyici, peynir sektöründe eritme amacıyla, çeşirli gıdalarda su bağlama nedeniyle da kullanılır *