

Beslenmeden, kozmetik eserlere ve ilaçlara kadar aslında her şeyde bitkilere rastlıyoruz. Devletimiz de gerçek bir bitki cennetidir . Gelgelelim ne yazıkki bu bitkilerin yararları konusunda pek haber ve tecrübe sahibi değiliz. Bitki çayları şekerli , asitli , kimyasal ekli pek çok içeceğe karşı çok düzgün bir alternatiftir.
Günümüzde bitkiler konusunda ayrıntılı çalışmalar hala devam etmektedir. Tesirleri, etken unsurları, ne hengam toplanmaları gerektiği üzere birçok malumat yapılan ilmî araştırmalar sonucu belirlenmekte ve bu standartlarda eserler üretilmektedir.
Fonksiyonel çaylar ; bitkisel karışımlar ve kimi tedavi edici tesire sahip olarak pazarlanan bitkisel çay kombinasyonlarıdır. Fonksiyonel denmesindeki sebep insan sıhhati üzerine olumlu tesirlere sahip olmalarından kaynaklanır. Bu karışık bitkisel çay formülasyonları tasarlanmış eserlerdir. Bu sebeple tek bir bitkinin gösterdiği tesirin çok daha fazlasını göstermektedirler.
Fonksiyonel çayların ; metabolizma hızlandırıcı ve kilo kaybı , sağlıklı ve uzun bir hayat , antiaging , detoksifikasyon , bağışıklık sistemini destekleyici, kuvvet artırıcı , sakinleştirici üzere bir çok tesirleri vardır.
Pekala poşet çaylar sahiden sağlıklı mıdır?
Bu bahiste titizlikle çalışan ve hertürlü tahlilin yapıldığı sağlıklı markalar mevcuttur. Poşetlerin kağıdında da, kağıdın doğal içeriği olan selüloz unsur kullanılmaktadır. Velev bitkinin doğal halini ,isterseniz sallama olarak kullanabilirsiniz.
Fonksiyonel çayların hazırlanması Bu çayların hazırlanma aşamaları şöyledir;
1.Bitkinin tesirli kısmının belirlenmesi.
2.Toplama devrinin belirlenmesi
3.Uygun koşullarda kurutulması
4.Homojen toz haline getirilmesi
5.Organoleptik tat,koku,homojenitesinin incelenmesi
6.Mikroskobik incelenmesi
7.Mikrobiyolojik incelenmesi
.Toplam kül (inorganik husus içeriği) tespiti
9.Ağır metallerin saptanması ve arındırma
10.Pestisit tahlili