Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Fıratın Karşılıklı Yakalarındandık

Fıratın Karşılıklı Yakalarındandık
0
212

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Fıratın Ortak Yakalarındandık aşiret kuralları şavak aşireti şafak aşireti Derslikteki ilk günümüzdü Hocanın talimatıyla, ilk ders tanışma faslı olarak işlenmişti Arkalarda oturmayı sevmediğimden daha birincil günden önlerde oturmayı seçim etmiştim Diyarbakırlılar ağırlıklı elde etmek üzere Erzurum, Urfa, Elazığ, Afyon, Adana derken en arkadaki sıradan,“Şafak Karahan Adıyamanlıyım Diyen bir ses dikkatimi çekmişti Ve memleketlim kim diye merak etmiş, dönüp arkama bakmıştım Nasıl bir temas bilmiyorum; ama o an fıratı ilk görüşüm gelmişti aklıma “ annemin söylemiyle boydan karınca değin, huydan epeyce haşarat bir çocuktum ve annemin askeri disipline sahip şiddetli yasağına karşın yalnızca ayaklarımı ıslatıp, biraz serinlemek nedeniyle fıratın kıyısına inmiştim Fakat fıratın zümrüt yeşili rengi ve köpük köpük akışından korkmuş arkama bile bakmadan kaçmıştım Daha sonrada fırata doğru bakışlarım hep memleketin üst tarafındaki yüksek kayalıklardan nehrin karşısında yakasına doğru olmuştu Ve yıllar sonra nehrin karşı yakasından bir hemşehrimle aynı derslikteydik Daha sonraki günlerde de ben yerimde sebat etmiş, istikrarlı bir şekilde önlerde oturmaya devam etmiştim İkinci haftanın başında Şafak’ ın yanımdaki sandalye de oturduğunu fark ettim Ve onu peşine düşüp takip eden günlerde de yerini değiştirmedi Lakin nedense, sınıftaki bir fazla kişiyle iletişimimiz olduğu halde ikimiz aralarında iletişim olayı sanki izolasyona uğramıştı Hani birde işin ucunda hemşehri oluşumuz vardı ya bu durumu garipsiyordum; lakin Bir gün ders arası bahçede yerleşik yalnızları oynuyordum oysa, “selam diyen bir ses bu yalnızlığı deforme etti Başımı kaldırıp ta bu selamın sahibinin Şafak olduğunu görür görmez şaşırdım Neden şaşırdınız? Günlerdir yanımda oturuyor olmanıza karşın, sözcük cimriliğinde bulunup konuşmaktan kaçındığınız için olsa gerek, doğal olarak biraz garipsedim bu selamı Haklısınız, lakin kabul edin fakat sizde benden öbür değilsiniz En azından ben sizin Adıyamanlı olduğunuzu öğrenince, en arkalarda oturmaktan vazgeçip, en önlere sizin yanınıza gelip oturdum Ne yani, bu anti iletişimde sizden önde olduğum anlamına mı geliyor (!) Değil de, başa baş gidiyoruz diyebilirim (!) giderken, Adıyaman merkez mi? Hayır, harita üzerinden baktığınız da nehrin sağ tarafı Güzel, bende harita üzerinden baktığınız da nehrin sol tarafı Desenize fıratın karşılıklı yakalarındanız ve farklı dillerini konuşuyoruz Tıpkı, Adıyaman’ın en tuttuğum yönü şayet de bünyesinde üç ayrı dili barındırıyor olması Üçlü mozaik Hayat bazen fazla ısmarlama duruyor ve çok biteviye bir modda seyrediyor Tıpatıp bu gün olduğu gibi belki de Şafak’ ın bu hafta hiç derslere girmeyişinden kaynaklanıyordu bu Karşıt aşiret çocukları olmamıza rağmen, son iki ay içinde birbirimiz için vazgeçilmez hemşolar haline gelmiştik Ama, son bir haftadır da hiç habersiz derslere girmemesi fazla garipsenecek bir durumdu Şevval hanım, niçin derste değilsin? Ben en azından bir dersi es geçiyorum; sen bütün bir haftayı es geçtin Sen neden derslerde değildin? Memlekete gittim Bilirsin aşiret çocuğu elde etmek basit değil Evet, bilirim en az aşiret kızı almak değin zordur (!) Senin sorumluluklarına, benim de tavırlarıma dikkat etmemiz gerekiyor; fakat gerçi haberim olsaydı gideceğinden daha iyi olmaz mıydı? Haklısın, fakat affedilme gibi bir şansım yok mu? desser aşiretinin kızı (!) Düşünmem lüzumlu baz aşiretinin oğlu (!) Yokluğumda derslere bağlı çizme haricinde neler yaptın? Bendekiler merak edilecek şeyler yok, ana havadisler sende nereden çıktı bu ani memleket krizi? Bizimkiler desser aşiretinin kızıyla benzer sınıfta olduğumu öğrenmişler, çağırdılar Desene sıra bizimkilerde, bu gün yarın onlardan da dikkat fişeğinin gelmesi yakındır Ailelerimizden aldığımız uyarıların üzerinden yıllar fırat misali akıp gitmişti Sınıfı mezuniyet heyecanı, Şafak’ la beni ise almış olduğumuz kararı ne şekilde ailelerimize açacağımızın ve karşılığında göreceğimiz tepkinin heyecanı sarmıştı Şevval, ananeleri biliyorsun Her iki aşireti görmezden gelipte bir evlilik yaparsak, bizi bitirirler Kararımızı bildiripte rızaları olmadığı halde evlenirsek, ikimizi de evlatlıktan men ederler Biliyorum, birincil şık en düşük ananelerdeki kurallar dek katı bir saygısızlık olur İkinci şıkta şansımızı deneyelim, memlekete gidince konuyu açar tepkileri birbirimize iletiriz Mezuniyet ve memlekete dönüş derkenher ikimizde beklemiş olduğumuz ret cevabıyla birlikte, almış olduğumuz karar da diretirsek evlatlıktan çıkartılacağımız mesajını almıştık Biz kendi kararımızı uygulamaya alırken, onlarda kendi almış oldukları kararların ardından durdular Artık ne ben desser aşiretinin bir üyesi ne de Şafak baz aşiretinin bir üyesiydik Ailelerden ziyade aşiret kuralları bizi tanımamakta son derece katıydı Evliliğimizin ve evlatlıktan ret edilişimizin üçüncü yılındaydık Her iki ailede de mevcut olan cet erkil aile yapısıyla birlikte erkek evlada olan düşkünlükten olsa lüzum, ilk torunlarının erkek oluşunu öğrenmeleriyle birlikte yumuşama sinyallerinin gelişi de gecikmemişti Ailelerin, baştan kabul görmemiz doğrultusunda uzlaşmaları üstüne bize bitmiş memleket yolu görünmüştü Üç sene daha sonra, bu defa üç kişi olarak her tarafta fıratıın yeşil ve bi böylece da azgın sularından geçecektik Yola çıktığımızda üç yıllık bir ayrılığın vermiş olduğu heyecan minimum fırat değin coşkun çağlıyordu yüreğimizde Fırata kırk km kala hatırladığım tek şey aniden karşımıza meydana çıkan bir kamyon ve kulaklarımda kalan dehşet bir gürültüydü Sonrasın da ise, bir hastane odası ve Şafak’sız günlere açtığım gözlerim mavikalemler