Fibromiyalji Sendromu yaygın ağrı, spesifik anatomik bölgelerde hassasiyet, yorgunluk, uyku düzensizliği, spastik kolon üzere klinik belirtilerle karakterize, kronik bir kas iskelet sistemi hastalığıdır. Yaygın kas iskelet sistemi ağrıları bulunmasına rağmen, fizik muayene, laboratuar bulguları ve radyolojik tetkikler olağandır.
Oksidatif gerilim ve inflamasyonun olduğu fibromiyaljide antioksidanlardan varlıklı bir beslenme kıymetlidir. Sağlıklı bağırsak florası ve Akdeniz tipi taze meyve ve sebzelerden güçlü beslenme fibromiyaljinin semptomlarının hafifletilmesinde önerilmektedir. Akdeniz tipi beslenmede taze meyve ve zerzevat, zeytin, zeytinyağı, kurubaklagiller, tam tahıllar, yağlı tohumlar günlük beslenmenin büyük bir yerini kaplarken yumurta, tavuk, balık, yarım yağlı süt eserleri ikinci kıymetli basamağını oluşturur. Kırmızı et ve et eserleri ise düşük seviyede tüketilmektedir. Antioksidan besinlerden kimilerine örnek olarak ise yaban mersini, böğürtlen, brokoli, domates, ıspanak, yeşil çay, kırmızı üzüm, greyfurt, çilek verilebilir.
Mono sodyum glutamat (MSG) ve aspartamın yüksek dozlarda tüketilmesi nörotoksik tesire sebep olduğundan mono sodyum glutamat kısıtlaması yapmak fibromiyaljinin semptomatik tedavisinde tesirlidir. Bu nedenle monosodyum glutamat içeren hazır çorbalar, etsuyu ve tavuksuyu bulyonları, cipsler, hazır soslar, salam, sucuk, sosis, donmuş hazır köfteler ve et yemekleri üzere yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Fibromiyalji teşhisli hastaların BKİ kıymetleri sağlıklı bireylere nazaran yüksek olduğundan metabolik sendrom açısından da risk kümesinde bulunurlar. Kiloları fazla fikromiyalji teşhisli hastaların ömür kalitesi daha düşük, ağrı puan skorları ve fizikî disfonksiyonları daha yüksek olmaktadır.
Bu hastaların dinlenme metabolik suratının daha yavaş olabileceğinden hastanın TSH, T3, T4 seviyeleri denetim edilmeli ve hastaya uygun idman, vitamin ve mineral takviyesi, hormon tedavisi verilmelidir. Bu hastalarda hipotiroidi saptanması durumunda semptomların daha bariz görüleceğinden iyot eksikliğinin önlenmesi değerlidir.
Demir yetersizliği anemisi olan bireylerde fibromiyalji görülme ihtimali daha fazla olduğundan demir seviyeleri denetim edilmeli ve gerekirse destek alınmalıdır. Demir içeriği yüksek olan besinlere örnek olarak kırmızı et, karaciğer, yumurta, pekmez, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler verilebilir. Lakin unutulmamalıdır ki bedende en güzel emilen ve kullanılan demir hayvansal kaynaklardır yani kırmızı ettir. Demirden varlıklı besinleri tüketirken beraberinde çay, kahve, kola, ayran, yoğurt, kepekli eserler üzere bedende demir emilimini azaltan besinler tüketilmemeli bunların yerine bol yeşillikli ve limonlu salata, portakal suyu, yeşil biber üzere demir emilimini arttıran C vitamininden güçlü besinler tercih edilmelidir.
Fibromiyalji hastalarında görülen D vitamini eksikliğinin ağrı üzerindeki tesiri nedeniyle D vitamini eksikliğine karşı tedbir alınmalı ve takip edilmelidir.
Fibromiyalji varlığında selenyum, çinko ve magnezyum üzere mikrobesin öğelerinin antioksidan özelliklerinden yarar sağlanabilir. Çinkodan güçlü beslenmek için kümes hayvanları, kırmızı et, kabak çekirdeği, mercimek, fındık, badem, karides, kenevir tüketilebilir. Selenyum içeriği yüksek olan besinler; mantar, ayçiçeği çekirdeği, ton balığı, somon, beyaz ve kırmızı et, tam buğday ekmeği, kuruyemişler, yağlı tohumlardır. Magnezyum için ise yeşil yapraklı sebzeler, muz, fındık üzere yağlı tohumlar, kurubaklagiller, kakao, avokado, tam tahıllar, deniz eserleri tüketilebilir.
Zerdeçal, tabiattaki en güçlü anti-inflamatuarlardandır. Zerdeçalın etken unsuru kurkumin ağrıyı keser. Bu nedenle fibromiyalji hastalarının her gün zerdeçal tüketmesi yarar sağlayacaktır.
Fibromiyalji tanısı almış hastalara uygulanan; asetil-Lkarnitin, koenzim Q10, Ginkgo biloba, kollajen hidrolizatı ve S-adenosil-L-metionin üzere birçok tedavinin, FM ile birlikte görülen semptomlardan kimilerinde düzgünleşme sağladığı, kronik yorgunluk sendromunu ve ağrıları azalttığı, ömür kalitesini artırabildiği fakat, tüm semptomlarda düzgünleşme sağlamadığı bildirilmiştir.
Sonuç olarak fibromiyaljide beslenmenin renkli ve çeşitli taze meyve ve sebzelerden sağlanan antioksidanlardan güçlü olması hayli kıymetlidir. D vitamini, magnezyum seviyeleri takip edilerek destek alınması gerekebilmektedir.