iltasyazilim
FD Üye
Fejoya Meyvesi nedir
Fejoya Meyvesi yararları
Fejoya Meyvesi hakkında bilgi
FEJOYA
Özellikleri ve Tarihçesi
Fejoya (Fejoya sellowiana veya Acca sellowiana ) Myrtaceae familyasına dahil olan bir türdür Anavatanı Güney Amerika'dır Brezilya Paraguay Uruguay ve Kuzey Arjantin'de doğal olarak yetişmektedir Avrupa'ya 19 Asrın sonlarında getirilmiştir Bu yüzyılın başında da Avrupa ve bilhassa Akdeniz ülkelerindeki arboratum ve botanik bahçelerinde yer almaya başlamıştır (Pugliano1987)
Meyvesi yaklaşık ceviz büyüklüğünde olup yeşil renktedirMeyve tohumu kivi tohumuna benzemekte bir meyvede yaklaşık 2530 adet tohum bulunmaktadır Fidanlar dikildikten 35 yılda meyve vermeye başlamaktadır Aroması çilek muz kivi karışımıdır
İklim itibariyle ılıman iklime sahip bölgelerimizde bilhassa Karadeniz ile Marmara Ege Akdeniz Bölgelerimizde de yetiştiği bilinmektedir
Yetiştirildiği Yerler
Ticari olarak yetiştirildiği ülkelerin başında ABD (Kalifornia Ve Florida) Yeni Zelanda İsrail ve İtalya gelmektedir Benzer iklimi olan öteki bazı ülkelerde de bir takım koleksiyonlarda bitki yer almaktadır (cine tarım)
Gürcistan ve Azerbaycan 'dan Bölgemize Feiko hatta ağaç Kivisi adıyla 35 sene önce getirilen Fejoya(fejoya) henüz tam olarak tanınmamış bir meyvedir Fide üreticilerinin artmasıyla ülkemizin ılıman bölgelerinde yetiştirilmesine yeni yeni başlanmıştır
Faydaları
Fejoya çalı formunda fazla yıllık bir meyve olup görünümü itibariyle zeytin ağacına benzemektekışın yaprağını dökmemektedir Yaprakları zeytin yaprağını andırırToprak seviyesinden itibaren dal vermekte olupiyi bir budama ile fazla hoş şekil vermek mümkün olmaktadırBitki boyu 4 metre kadar olup 3x3metre aralıklarla dikim yapılırsa dekar(dönüme)a 100110 fide dikmek muhtemel olur
Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Meyve salatalarınızadondurmalarınıza tatlılarınıza vs ayrı bir tat ve aroma katmak için kullanabilirsiniz
Muhafaza Koşulları
Kesilince rengi tez koyulaştığı için üzerine limon sürünüz
Gıda değerleri
C vitamini İyot ve Potasyum içermektedir *
Fejoya Meyvesi yararları
Fejoya Meyvesi hakkında bilgi
FEJOYA
Özellikleri ve Tarihçesi
Fejoya (Fejoya sellowiana veya Acca sellowiana ) Myrtaceae familyasına dahil olan bir türdür Anavatanı Güney Amerika'dır Brezilya Paraguay Uruguay ve Kuzey Arjantin'de doğal olarak yetişmektedir Avrupa'ya 19 Asrın sonlarında getirilmiştir Bu yüzyılın başında da Avrupa ve bilhassa Akdeniz ülkelerindeki arboratum ve botanik bahçelerinde yer almaya başlamıştır (Pugliano1987)
Meyvesi yaklaşık ceviz büyüklüğünde olup yeşil renktedirMeyve tohumu kivi tohumuna benzemekte bir meyvede yaklaşık 2530 adet tohum bulunmaktadır Fidanlar dikildikten 35 yılda meyve vermeye başlamaktadır Aroması çilek muz kivi karışımıdır
İklim itibariyle ılıman iklime sahip bölgelerimizde bilhassa Karadeniz ile Marmara Ege Akdeniz Bölgelerimizde de yetiştiği bilinmektedir
Yetiştirildiği Yerler
Ticari olarak yetiştirildiği ülkelerin başında ABD (Kalifornia Ve Florida) Yeni Zelanda İsrail ve İtalya gelmektedir Benzer iklimi olan öteki bazı ülkelerde de bir takım koleksiyonlarda bitki yer almaktadır (cine tarım)
Gürcistan ve Azerbaycan 'dan Bölgemize Feiko hatta ağaç Kivisi adıyla 35 sene önce getirilen Fejoya(fejoya) henüz tam olarak tanınmamış bir meyvedir Fide üreticilerinin artmasıyla ülkemizin ılıman bölgelerinde yetiştirilmesine yeni yeni başlanmıştır
Faydaları
Fejoya çalı formunda fazla yıllık bir meyve olup görünümü itibariyle zeytin ağacına benzemektekışın yaprağını dökmemektedir Yaprakları zeytin yaprağını andırırToprak seviyesinden itibaren dal vermekte olupiyi bir budama ile fazla hoş şekil vermek mümkün olmaktadırBitki boyu 4 metre kadar olup 3x3metre aralıklarla dikim yapılırsa dekar(dönüme)a 100110 fide dikmek muhtemel olur
Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Meyve salatalarınızadondurmalarınıza tatlılarınıza vs ayrı bir tat ve aroma katmak için kullanabilirsiniz
Muhafaza Koşulları
Kesilince rengi tez koyulaştığı için üzerine limon sürünüz
Gıda değerleri
C vitamini İyot ve Potasyum içermektedir *