Fazla tuzlu kemik düşmanı 1548334029 1548334029 fazlatuzkemikdusmani5c4f9949aaa47fazlatuzkemikdusmani5c4f9949aaa47 http:wwwbizimsaglikcomiprintButtonpng )Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Besin ve Perhiz Uzmanı Zehra Akören yeteri miktarda tuz tüketiminin yaşamın her dönemi için zorunlu ve kayda değer olduğunu belirterek “Oysa pozitif tuz alımı idrarda kalsiyum atımını arttıracağı için kemik kayıpları yani osteoporoz oluşabilir dedikten sonradan şu bilgileri verdi: Fazlası hasar verir “Gıdalara tat vermesi için eklenen tuzlu, doğrusu afiyet için keza faydalı ayrıca de zararlı olabiliyor Tuzun yeterli miktarda kullanımı insan bedeni için gereklidir Oysa fazlası hasar verir…Tuzlu, insan bedeni tarafından üretilemeyen, ancak sağlıklı çalışması için dışarıdan alınması gereken manâlı bir elektrolittir Vücudumuz yüzde 6070 oranında su ile kaplıdır Saf olmayan bu suyun içerisinde dağıtılmış elektrolitler bulunur Kimyasal adı sodyum klorür olan tuzlu da bu elektrolitlerden birisidir Vücudumuzda tuzsodyum olması vücudun dinç sıvı dengesi, vücudumuzdaki elektriksel metabolik işlevlerin sağlıklı çalışması, yaşam fonksiyonlarımızın performansı, adale fonksiyonlarımızın sağlıklı çalışması, sindirim ve sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir… Kilo vermek isteyenler tuzdan kaçınmalı Sağlıklı kilo denetim gıda programlarında tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır Zayıflamak isteyenler vücutlarında biriken fazla suyun atılması için tuzlu alımını sınırlandırmakla beraber egzersiz oranını arttırıp, lenf kanallarını arındırmak için lenf drenaj masajı yaptırabilirler Yetişkin ve sağlıklı bir insanın jurnal tuzlu gereksimi 46 gr arasında değişir Bu miktarın yüzde 6585’ini gün içerisinde tamamlanmış gıdalardan, ekmekten, et ve ürünlerinden, balıkyumurta gibi gıdalardan alırız Sodyum yiyeceklerin öz yapısında doğal olarak bulunur Hazırlanmış paketlenmiş yiyeceklere konan değişik katkı maddeleri sodyum tüketiminin artmasına niçin olur Bu gıdaların etiketleri mutlaka incelenmelidir Tekrar sodyumu düşük maden suyu tüketmek afiyet için tercih edilmelidir Yürek damar hastaları tuzu sınırlandırmalı Diyabet yani şeker hastaları, damar sağlıklarını korumaya en fazla itina göstermelidirler Fazla tuz tüketmek, şeker hastalarının şeker seviyelerinin yükselmesine neden olur Tekrar tansiyon hastaları vücutlarındaki akıcı dengesini bozmamak için tuzlu alımını azaltmalıdırlar Vücutta biriken sodyum ağırlıkla hangi organda birikiyorsa oraya zarar verebilir beyinde birikiyorsa beyin kanaması; yürek damarlarında birikme yapıyorsa kalp krizi oluşturabilir Yüksek kan basıncı hastaları ve diyabetliler sofraya tuz getirmemelidirler Sodyumu azaltılmış tuzdan doktorlarının önereceği arz değin tüketebilirler Tamamlanmış ve tütsülenmiş et ve ürünlerinden ve konserve gıdalardan, tuz kuru yemişlerden, et suyu tabletlerden, tuz bisküvi ve krakerlerden uzaktan durmalıdırlar Sebzesalata ve meyve tüketimine özen göstermelidirler Yiyecekler tuzlu yerine farklı alanlara yönlendirilmiş baharatlar köri, karabiber, kimyon ya da otlarla da lezzetlendirilebilir