Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Faydaları saymakla bitmiyor! Uçkunun(ışgın) faydaları nelerdir? Işkın nasıl tüketilir?

Faydaları saymakla bitmiyor! Uçkunun(ışgın) faydaları nelerdir? Işkın nasıl tüketilir?
0
192

elektronikci

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,347
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
69
iskin_ucku_otunun_faydalari_nelerdir_1540994981_4558.jpg

Dağlık alanlarda yetişen ekşimsi bir tadı olan uçkun otu, yüzyıllardır sağlık açısından da tüketilir. C vitamini bakımından zengin olan Uçkun otu, yapılan araştırmalarda özellikle hücreleri yenilediğinden kanser tedavisinde etkili olabileceği iddia edildi. Yayla muzu olarak da bilinir. Peki Uçkunun faydaları nelerdir? Uçkunun faydaları nelerdir? Işkın nasıl tüketilir?



Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yayla muzu olarak da anılan uçkun otunu meyve niyetine tüketilmektedir. Kırmızı ve kahve rengi çiçeklere sahip uçkun kivi meyvesi ile aynı tada sahiptir. Bazı yörelerde uçkuna ışkında denir. Yapılan araştırmalarda ışkının içerdiği polifenol madde sayesinde oluşma ihtimali olan kanser hücrelerini yok ettiği tespit edilmiştir. Pişirildiğinde iki kat özelliği aratan ışkın otu kanserle mücadelede en etkili doğal ilaç seçilmiştir. Yaprakları zehirli olan bu otun sadece sap kısmı tüketilir. Bilimsel literatüründe Reun Ribes ismiyle bilinir. İçeriğinde C vitaminin yanı sıra A, B1, B2, E ve K vitaminlerini de barındırır.

Yabani olarak yetiştirilen bu ot Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ciddi bir pazar alanına sahiptir. Yöre halkı tarafından yüzyıllardır tüketilen uçkun birçok hastalığa da fayda sağlar. Özellikle mide hastalıklarına iyi gelen uçkun, şeker ve tansiyon gibi sağlık sorunlarına iyi geldiği bilinir. Kabukları ciltte oluşan çatlak ve lekelere ortadan kaldırır. Kaynatılıp suyu doğal ilaç olarak kullanılabilir. 

cetzK_1540994993_4452.JPG

UÇKUNUN FAYDALARI NELERDİR?
  • Kan şekerini dengelediğinden şeker hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. 
     
  • Kaynatılıp suyu içildiğinde astım ve nefes darlığının yanı sıra sürekli öksürüğe de iyi gelir. 
     
  • Mide duvarını koruyarak delinmesini yada yara oluşmasını önler. Aynı zamanda mide asidini dengeleyerek yemek borusu kanserine yakalanma olasılığı azaltır. 
Rv2WI_1591090859_3797.jpg
tunceli dağlarında uçkun toplayan biri

  • Günde 300 gram tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan C vitaminin yüzde 50'sini sağlar. Bunun yanı sıra A, B1, B2, E ve K vitaminleri bakımından da oldukça zengindir.
     
  • Oluşan güneş ve hamilelik lekeleri için kabuğunun içindeki kısmı sürerek bu lekelerden kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda cilt kırışıklıklarını gidererek yaşlanmayı geciktirir.
     
  • Vücuttaki serbest radikallerin oranını azaltarak stres, uykusuzluk ve yorgunluk gibi kronik rahatsızlıklara da iyi gelir. 
     
  • Işkının aynı zamanda iştah açıcı özelliğe sahiptir. 
qhmYl_1591090913_0103.jpg
henüz olgunlaşmamış uçkun


IŞKIN NASIL KULLANILIR?

Kök kısmına kadar çıkarılan ot iyice yıkanarak kaynatılır. Süzülerek çayı içilir. Sabah aç karan içildiğinde kandaki şekeri düşürür veya dengeler. 

UÇKUNUN ZARARI VAR MI?

Aşırı tüketildiğinde bağırsak fonksiyonlarını olumsuz etkiler bu da ishale neden olur. Bunun yanı sıra içerdiği bazı kimyasallar böbreklerdeki suyun çabuk bitmesine neden olur. Ayrıca iyice yıkanmadan ve soyulmadan tüketildiğinde zehirlenme oranını artırır. Amerika da yapılan bir araştırmada çocukların bu besini tüketmesi uygun görülmez. 


 

Similar threads

Dağlık alanlarda yetişen ekşimsi bir tadı olan uçkun otu, yüzyıllardır sağlık açısından da tüketilir. C vitamini bakımından zengin olan Uçkun otu, yapılan araştırmalarda özellikle hücreleri yenilediğinden kanser tedavisinde etkili olabileceği iddia edildi. Yayla muzu olarak da bilinen uçkun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
73
Dağlık alanlarda yetişen ekşi bir tadı sahip Işkın (uçku) otunun sağlığa faydaları olduğunu biliyor musunuz? Sizler için kivi tadına benzeyen bu otun faydalarını mercek altına aldık. İşte ışkın otunun bilinmeyen faydaları... Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yayla muzu olarak da anılan ışkın otunu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
120
Dağlık sahalarda yetişen ekşi bir tadı sahip Işkın (uçku) otunun sıhhate yararları olduğunu biliyor musunuz? Sizler için kivi tadına benzeyen bu otun yararlarını mercek altına aldık. İşte ışkın otunun bilinmeyen yararları... Şark ve Güneydoğu nahiyesinde yayla muzu olarak da anılan ışkın...
Cevaplar
0
Görüntüleme
140
Görsellik olarak pırasaya benzeyen ancak pırasadan daha küçük olan çiriş otunu bazıları bu yüzden yabani pırasa denir. Ülkemizde Güney ve Güney Doğuda sıklıkla tüketilen çiriş otu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Özellikle kadınlardaki adet düzensizliğine fayda sağlayan çiriş...
Cevaplar
0
Görüntüleme
89
Görsellik olarak pırasaya benzeyen ancak pırasadan daha küçük olan çiriş otunu bazıları bu yüzden yabani pırasa denir. Ülkemizde Güney ve Güney Doğuda sıklıkla tüketilen çiriş otu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Özellikle kadınlardaki adet düzensizliğine fayda sağlayan çiriş...
Cevaplar
0
Görüntüleme
184
858,500Konular
982,385Mesajlar
32,977Kullanıcılar
spineless81Son üye
Üst Alt