Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Fatih Sultan Mehmet İn Getirdiği Yenilikler

0
107

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Fatih Sultan Mehmet İn Yenilikleri ve kanunnameleri
Fatih dönemi bazı yenilikler
Yenilikleri ve kanunnameleri

Fatih, askeri başarılarla Osmanlı Devleti'ni büyük bir imparatorluğa dönüştürdü Bilime, tarihe ve felsefeye özel alaka gösterdi Türkçe'den diğer Arapça, Latince ve Yunanca kitaplardan oluşan özel bir kütüphanesi vardı Avnitakma adıyla şiirler yazdı Şiirleri Fatih Divanı (1944), Fatih ’in Şiirleri (1946), Fatih ve Şiirleri (1959) gibi adlar aşağıda basıldı Bilim adamlarını ve edebiyatçıları destekleyen Fatih, nesir ustası Sinan Paşa ile şair Ahmed Paşa'yı vezirliğe kadar yükseltti Ünlü matematikçi ve astronomi bilgini Ali Kuşçu'nun İstanbul'a kalmasını sağladı Fatih, İtalyan artist Gentile Bellini'yi 1479'da İstanbul'a getirterek resimlerini yaptırdı

Fatih, Osmanlı Devleti ’ne düzenli ve aralıksız bir yapı kazandırmak için manâlı düzenlemeler yaptı Idare, maliye ve hukuk alanında koyduğu kuralları taşıyan Fatih Kanunnamesi, sonraki dönemde de yürürlükte kaldı Bu kanunname, tahta meydana çıkan padişaha devletin geleceği için kardeşlerini öldürme hakkı veriyordu Fatih ’in Osmanlı devlet düzenine ilişkin esas ilkelerin pek birçok, Tanzimat dönemine dek geçerliliğini korudu Fatih ’in saltanatı döneminde Osmanlı ülkesinde 500'den pozitif mimari inşa yapıldı Onun adına yapılan en manâlı yapı, İstanbul'da bir cami ile medrese, kitaplık, imarethane (aşocağı), darüşşifa (hastane), hamam, kervansaray gibi birimleri kapsayan Fatih Külliyesi ’dir

Eğitim ve kültür
Fatih Sultan Mehmed'in tarihteki en kayda değer yanlarından birisi de eğitime verdiği tartı olmuştur Üniversite anlamında Osmanlı tarihinde ve dünya tarihinde tanıdık en eski eğitim kurumlarından olan Sahnı Seman'ı kurmuştur Sahni Seman İstanbul'un birincil Türk yükseköğretim kurumudur Sahnı Seman medreseleri Fatih Külliyesi içindeki en yüksek düzeyli medreseler idiler Sahnı Semân'ın eğitim müfredatının hazırlayıcılarından çağın manâlı bilim adamı Ali Kuşçu'dur Medreselerde Ali Kuşçu kadar düzenlenen bir okutma planının olduğu, hattâ bunun “Kânûnnâme şeklinde yapıldığı bilinmekle birlikte, lakin bugüne değin incelemesi yapılan Osmanlı kayıtlar belgeleri aralarında ele geçirilememiştir Bu kanunnamenin aslının 1918 yılında külliyede meydana çıkan yangınla yok olması da olasıdır Sahnı Semân, Kanuni göre açılan Süleymaniye medresleri zamanına değin nakli ve zeka olarak bilimlerde öğrenci yetiştirmekteydi Kanuni devrinde bu medreseler şer'î ilimler ihtisası yapılan medreseler olmuşlar, Süleymaniye medreseleri de aklî ilimlerin ihtisas yeri olmuştur *

858,500Konular
982,386Mesajlar
32,979Kullanıcılar
kara kartalSon üye
Üst Alt