Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Evladın ana baba üzerindeki hakları

Evladın ana baba üzerindeki hakları
0
161

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Evladın asıl baba üzerindeki hakları Çocuğu güzel terbiye etmelidir! Hadisi şerifleri Çocuk kokusu Cennet kokusudur Çocuklara beddua etmemelimi Çocuğu helal yiyecek ile beslemelidir Babanın, çocuklarına ilim ögretme zorunlulugu Çocuk sevgisi

Evladın asıl baba üzerindeki hakları

Evladın, esasbaba üzerinde hakları vardır Bazıları şöyledir:

1 İleride, çocuk annesiyle kötülenmemesi için, evladına anne olacak kızı, iyi yerden seçmelidir Saliha olmasına dikkat etmelidir!

2 Çocuğa iyi ad koymalıdır! Hadisi şerifte buyuruldu ki:
(Çocuğa güzel bir ad koymak, evladın baba üzerindeki haklarındandır) Beyheki

Ahmed, Muhammed, Mahmud gibi Peygamber efendimizin isimlerini koymalıdır! Allahü teâlâ, (Habibimin isminde olan müslümana cefa etmeye hayâ ederim) buyurdu Resulü de, (Üç oğlu olup da, birine benim adımı vermeyen, cahillik etmiş olur) buyurdu (Taberani)

3 Çocuğu güzel edep etmelidir! Hadisi şeriflerde buyuruldu oysa:

(Çocuğu hoş terbiye, evladın babasındaki haklarındandır) Beyheki

(Evladınıza ikram edin, onları edepli, edepli yetiştirin!) İbni Mace

(Çocuğu edep etmek torunlara sadaka vermekten daha sevaptır) Tirmizi

4 Çocuğa karşısında şefkatli davranmalıdır! Peygamber efendimiz aleyhisselam, torununu öperken birisi görüp, (Ya Resulallah, benim on çocuğum var, hiç birini öpmem) dedi Ona, (Acıma etmeyen acıma bulamaz) buyurdu (Buhari)

Hadisi şeriflerde buyuruldu oysa:

(Çocuklarınızı fazla öpün, her öpmenizde Cennetteki dereceniz yükselir) Buhari

(Çocuk kokusu Cennet kokusudur) Taberani

5 Çocuklara beddua etmemelidir İbni Kutsal hazretleri, çocuğunu şikayet edene, (Çocuğa beddua ettin mi?) dedi O da, evet deyince, (Çocuğun ahlakını sen bozdun) buyurdu

6 Çocuklara iyilik etmelidir! Hadisi şerifte buyuruldu ancak:

(Evladınıza ikram edin, anababanın sizde hakkı olduğu gibi, evladınızın da sizde hakkı vardır) Taberani

7 Çocuğu helal yiyecek ile beslemelidir! Haram gıdanın etkisi çocuğun özüne işler, çocukta uygun olmayan işlerin meydana gelmesine sebep olur Hadisi şerifte (Yiyip içtikleriniz helal, temiz olsun! Çocuklarınız, bunlardan hasıl olur) buyuruldu (RNasıhin)

8 Babanın, çocuklarına ilim, terbiye ve sanat öğretmesi farzdır Önce, Kur ’lahzaı kerim okumasını öğretmelidir Daha Sonra imanın ve İslam ’ın şartlarını öğretmelidir Yedi yaşından itibaren namaz kılmaya alıştırmalıdır! Dünya ve ahirette kurtuluş ilimledir Çocuğu, din bilgilerini öğrendikten sonra, okula göndermeli, lise ve üniversite tahsili yaptırmalıdır Dinini öğrenmeden mektebe gönderilirse, artık bunları öğrenecek süre bulamaz Din düşmanlarının tuzaklarına düşüp, onların yalanlarına aldanır Dinsiz ve İslam ahlakından yoksun olarak yetişir Dünya ve ahirette felaketlere sürüklenir Millete zararlı olur Kendine ve başkasına oluşturacağı kötülüklerin günahları, belli başlıbabasına da yazılır Çocuğunu, din bilgilerini öğretmeden önce, kâfir ve Hıristiyanların mekteplerine göndermenin büyük zararları, İrşadülhiyara kitabında yazılıdır

9 Çocuk zihin baliğ olup evlendikten sonra ona şöyle demelidir:

(Evladım, seni edep ettim Okutup, evlendirdim Dünyada bir felakete, ahirette azaba uğramaktan Allahü teâlâya sığınırım Aklını başına topla, buna göre çalış!) İHibban

10 Ahnef bin Kays hazretleri buyurdu ama:
(Çocuklar için zorluklara katlanmalı, onların ayakları aşağı yumuşak yer, başları üzerinde gölge olmalıyız! Onlara sert davranmayalım oysa bizden uzaklaşmasınlar Bizden usanıp ölümümüzü beklemesinler Uygun isteklerini yerine getirmeli, hiddetlenirlerse teskine çalışmalıyız!)

11 Çocuklar arasında adalete riayet etmelidir Hadisi şerifte buyuruldu ki:

(Armağan verirken çocuklarınız arasında eşitliğe riayet ediniz!) Taberani

12 Fudayl bin Iyad hazretleri buyurdu ki:
(Esasbabasına iyilik eden, akrabasını ziyaret eden, din kardeşine ikramda yer alan, çoluğu çocuğu ve hizmetçisi ile iyi geçinen, dinini koruyan, malını iyi yerlerde harcayan, dilini tutan, gözünü haramlardan koruyan, fuzuli işlerden uzak duran ve Rabbine ibadet eden mürüvvet ehlidir)

13 Baba, yapmayacağını zannettiği emri çocuğuna söylememelidir Söyleyip de onu itaatsizliğe sürüklememelidir Salih zatın birisi, oğlundan hiçbir şey istemezdi Sebebi sorulunca, (Bir şey istediğim zaman, oğlumun bana karşı gelmesinden korkarım Karşısında gelince, Cehenneme müstehak olur Ben de oğlumun ateşte yanmasına razı olamam) buyurdu Hadisi şerifte buyuruldu ancak:

(Şunlar, saadet alametidir: Saliha bayan, itaat eden çocuklar, salih dost) Hakim

Çocuğun da hakkı var

Bir adam, Hazreti Ömer ’e, oğlunu şikayet eder Hazreti Ömer, bu kimsenin oğluna der ancak:
İmandan sonradan birinci vazifemiz asıl babanın kalbini kırmamaktır Onlar ne kadar fena olsalar da, yine her şeyin üzerinde hakları vardır Onların kalbini kıranın ibadeti kabul olmaz Müslüman doğmamıza ve Müslüman yetişmemize sebep olan asıl babamızın kalbini kırarsak Cennete nasıl gireriz? Onlar bize hakaret etse de, yalvararak gönüllerini almamız lazımdır Müslüman belli başlı babamız, bizden razı olmadıkça, Allahü teâlânın sevdiği kulu edinmek çok zordur

Çocuk Hazreti Ömer ’e der ki:
Ya Emirelmüminin, söylediklerini aynen kabul ediyorum Lakin çocuğun ana babası üstünde hiç mi hakkı yoktur?

Hazreti Ömer buyurdu ki:
Evet çocuğun da hakkı vardır Evlenirken çocuklarına anne olacak kızı veya kadını iyi aileden seçmesi, çocuğa hoş bir isim koyması ve dinini öğretmesi gerekir

Çocuk, Hazreti Ömer ’e şöyle yanıt verdi:
Babam, bana nezaket nedir öğretmedi Anam ise, zenci bir Mecusinin kızı idi İsmimi “Karaböcek koymuş ve Allah ’ın kitabından bana bir harf bile öğretmedi Maalesef dinim hakkında hiçbir şey bilmiyorum

Hazreti Ömer, çocuğun babasına dedi fakat:
Gelmiş, diğer taraftan bana oğlunu şikayet ediyorsun; halbuki sen onun hakkını çiğnemiş ve o sana kötülük etmeden, sen ona kötülük etmişsin

Çocuk sevgisi

Büyükküçük çocuklarımıza sevgi ve bağrına basmak, sevip öpmek sünnettir Resulullah efendimiz, evine gelen küçük çocukları sevip başlarını okşar, evin içinde oynamalarına da müsade verirdi Enes bin Malik hazretleri anlatır:

Resulullah, çocuklara karşı da insanların en şefkatlisi idi Oğlu İbrahim ’in süt annesi, Medine ’nin bir kenarında otururdu Kadının kocası demirci idi Resulullah ile bu eve çoğu kez giderdik Varınca demircinin dumanla dolmuş evine girer, çocuğu kucaklar, öper ve bir müddet sonra dönerdi Bir torunu ve kendi oğlu İbrahim ölünce de ağlamış, (Şefkatimden ağlıyorum Allahü teâlâ ama yufka yürekli olana rahmet eder) buyurmuştur

Hadisi şeriflerde buyuruldu ancak:

(Çocuklarınızı fazla öpün, her öpüşte Cennetteki dereceniz yükselir) Buhari

(Çocuk kokusu Cennet kokusudur) Taberani

(Çocuk dünyada nur, ahirette sürurdur) Şir ’a

(Çocukları sevip okşayın, onlar gönül meyvesi, göz nurudur) Ebu Ya ’la

(Çocuklarımız ciğerpârelerimizdir) BArifin)

(Çocuk sevgisi, Cehennem ateşine aleyhinde perdedir Çocuklara iyilik etmek, Sıratı geçmeye sebeptir Onlarla beraber yiyip içmek, Cehennemden kurtuluştur) Şir ’a

(Cennetteki “Sevinç sarayına, fakat çocukları sevindirenler girer) İAdiy

(Evladınıza ikram edin, nasıl belli başlıbabanızın sizde hakkı varsa, evladınızın da sizde hakkı vardır) Taberani

(Çocuğuna iyilik etmek için muavin olan babaya Allah rahmet etsin!) İ Hibban

(La ilahe illallah diyene değin çocuğu edep eden, hesaba çekilmez) Taberani

(Çocuksuz bir evin bereketi olmaz) Ebuşşeyh

Bir bedevi, (Ya Resulallah, siz çocukları sevip öpüyorsunuz Biz hiç öpmeyiz) dediği vakit, ona, (Şefkat ve acınacak şey duygusu olmayana ne diyeyim?) buyurdu (Buhari)

Ahnef bin Kays hazretlerinin bir babaya nasihati şöyle:
(Çocuklar gönlümüzün meyvesi, sırtımızın dayanağıdır Bizler, onların ayağı aşağıda yumuşak yer, başları üzerinde gölge olur ve onlar için her müşkülata katlanırız Ne isterlerse verir, öfkelenirlerse hiddetlerini teskine çalışırız Sana olan sevgileri, seni memnun etsin Can Sıkıntısı verme ki, senden uzaklaşmasınlar veya senden usanıp ölümünü istemesinler!)

Bir göreve ödev edilen bir zat, Hazreti Ömer ’in çocuğunu öptüğünü görünce der ki:
Benim birkaç çocuğum var, ama hiçbirini öpmem
Hazreti Ömer ise buyurur fakat:
Senin küçüklere şefkatin yokmuş, büyüklere nasıl acınacak şey edersin? Sana verdiğim görevi geri alıyorum

Ebu Seleme anlatır:
Çocukken sofradaki yemeği herkesten önce yemeye çalışırdım Yine benzer şeyi yapınca, Resulullah kibarca, Besmele çekilmesini, sağ eli ile önünden yenilmesini söyledi

Torun sevgisi

Torun sevgisi, evlat sevgisinden daha ileridir Resulullah efendimiz, namaz kıldırırken secdede, torunu Hazreti Hasan, kutsal omzuna çıkıp oturdu Resulullah efendimiz, secdeyi uzatınca, sahabeden, “acaba emri hak vaki olup, ölüm mı etti diye düşünenler oldu Namazdan sonradan secdeyi niçin uzattığını soranlara buyurdu oysa:

(Secdede iken torunum omzuma çıktı Gönlü oluncaya dek indirmediğim için secde uzadı) Nesai

Bir zat, Peygamber efendimiz Hazreti Hasan ’ı öperken görür görmez, (On oğlum var, hiçbirini öpmem) dedi Resulullah efendimiz, (Acınacak Şey etmeyen, merhamete kavuşamaz) buyurdu (Buhari)

Resulullah efendimiz, Hazreti Hasan ’ı bir dizine Hazreti Hüseyin ’i de öteki dizine oturtur, bağrına basar, sonra da, (Ya Rabbi, bunlara rahmetini ihsan et, bunları seviyor, bunlara şefkat duyuyorum) derdi (Buhari)

Peygamber efendimiz, Hazreti Hasan ’ı öptükten sonra Eshabı kirama buyurdu ama:

(Çocuk çekingendir, hâli bilinmez, ola ki üzüntülüdür) BArifin)

Kur ’anı kerimde, malın, evladın, fitne yani imtihan olduğu bildiriliyor (Tegabün 15)

(Ya Rabbi, düşmanlarıma çok mal, fazla evlat ver) hadisi şerifi, mal ve evlat uğurlu olmadığı takdirde bela olacağını bildirmektedir (Berika)

Mal, çocuk ve hanım, cihad, namaz gibi ibadetlerden alıkoyabilir dikkat etmek gerekir Peygamber efendimiz, (Ahir zamanda sizin en iyiniz, çoluk çocuğu olmayandır) buyuruyor En iyilerden olanlara müjdeler olsun! Bunun için bir İslam âlimi, (Bu devirde çocuğu olmayan şükür secdesi yapmalıdır) buyurmuştur *

858,505Konular
982,681Mesajlar
33,049Kullanıcılar
arliekaneSon üye
Üst Alt