Evde Konserve Yapımı
Evde konserve tarifi
Evde konserve yapmanın yolları
1 Konservelik meyve ve sebzenin secilmesi:
Konserve yapılacak meyve ve sebzeler taze olgunlaşmış yarasız curuksuz olmalıdır
2 Kavanoz ve kapaklarının kontrolu:
Konservede kullanılacak kavanozlar ile kapakları teker teker gozden gecirilerek iclerinde ağızları kırık veya govdeleri catlak kavanozlar ile kenarları ezilmiş contasının lastiği kopmuş veya zedelenmiş kapaklar varsa bunlar ayıklanıp kullanılmamalıdır
3 Kavanoz ve kapakların yıkanması:
Kavanozlar ile kapakları sıcak deterjanlı suda fırcalanarak iyice yıkanmalı ve bol su ile durulanarak her turlu bulaşma riski en aza indirilmelidir
4 Kavanozların fazla doldurulmaması:
Kavanozlar hicbir zaman meyve veya sebze ile ağzına kadar doldurulmamalı konservenin dayanma suresini artırmak amacıyla sebzelerde tuzlu su koyabilmek icin 15′ini meyvelerde şeker şurubu koyabilmek icin 14 unu boş bırakmalıdır
5 Kavanoz ağızlarının silinmesi ve kapatılması
Kavanoz ağzına yapışmış parcacıklar kapağın iyi kapanmasına engel olacağından ilerde kavanoz buradan hava alarak icindeki konservenin bozulmasına neden olabilir
6 Pastorizasyon veya sterilizasyonun eksiksiz yapılması
Pastorizasyon ve sterilizasyon ayrıntılarıyla anlatıldı Kurallarına uyulmaması konservenin bozulmasına neden olur
Evde konserve tarifi
Evde konserve yapmanın yolları
1 Konservelik meyve ve sebzenin secilmesi:
Konserve yapılacak meyve ve sebzeler taze olgunlaşmış yarasız curuksuz olmalıdır
2 Kavanoz ve kapaklarının kontrolu:
Konservede kullanılacak kavanozlar ile kapakları teker teker gozden gecirilerek iclerinde ağızları kırık veya govdeleri catlak kavanozlar ile kenarları ezilmiş contasının lastiği kopmuş veya zedelenmiş kapaklar varsa bunlar ayıklanıp kullanılmamalıdır
3 Kavanoz ve kapakların yıkanması:
Kavanozlar ile kapakları sıcak deterjanlı suda fırcalanarak iyice yıkanmalı ve bol su ile durulanarak her turlu bulaşma riski en aza indirilmelidir
4 Kavanozların fazla doldurulmaması:
Kavanozlar hicbir zaman meyve veya sebze ile ağzına kadar doldurulmamalı konservenin dayanma suresini artırmak amacıyla sebzelerde tuzlu su koyabilmek icin 15′ini meyvelerde şeker şurubu koyabilmek icin 14 unu boş bırakmalıdır
5 Kavanoz ağızlarının silinmesi ve kapatılması
Kavanoz ağzına yapışmış parcacıklar kapağın iyi kapanmasına engel olacağından ilerde kavanoz buradan hava alarak icindeki konservenin bozulmasına neden olabilir
6 Pastorizasyon veya sterilizasyonun eksiksiz yapılması
Pastorizasyon ve sterilizasyon ayrıntılarıyla anlatıldı Kurallarına uyulmaması konservenin bozulmasına neden olur