Kış aylarının enfes lezzetlerinden biri olan tarhananın imalatı biraz zahmetli olsa da bittiği devir emeğine değeceği harika tadıyla gönülleri fethediyor. Pekala meskende tarhana nasıl yapılır? İşte en kolay haliyle meskende tarhana imalatının tanımı...
Birçok illetin şifası olan ve günlük hayatta da severek tüketilen tarhananın tanımını sizler için derledik. İşte mesken imalatı tarhana tanımı...
GEREÇLER
1 kg. domates
1 kg. kuru soğan
1 kg. al biber
1 kg. yoğurt
5 kg. un
3 yemek kaşığı tuz
Yarım demet maydanoz
Yarım kg. çiğ nohut
YAPILIŞI
Soğan, domates, biber, maydanoz ve taze naneyi şıkça yıkayıp incecik doğrayalım. 1 litre kadar suyu üzerine döküp ezilecek kıvamı yakalayana kadar pişirelim. Akabinde haşlanmış nohutu ekleyerek, blenderdan geçirelim ve süzelim.
Karışımı geniş bir kaseye alıp, yoğurt ve tuzu dökerek karıştıralım. Elenmiş unla katı bir hamur yapıp cam kaba koyup üstünü kapatıp 1 hafta bekletelim. Her gün sabah-öğle ve akşam karıştırıyoruz. Daha sonra örtü üzerine küçük küçük ufalıyoruz. Son süreç olarak kevgirden geçirip kurutalım. Bez bir torbada koruma ediyoruz.
NOT: Tarhana bekleme müddeti boyunca sulanırsa biraz un ekleyebilirsiniz. Tarhanayı ne kadar ziyade bekletirseniz o kadar ekşiyeceğini de unutmayın.