Evde Bakım ve Özel Eğitim Bakıma en fazla ihtiyaç duyan grup çocuklardır Öteki gruplar ise, yaşlılar ve her yaştan engelli, süreğen hastalığı olan bireylerdir Özel gereksinimli olarak adlandırılan engelli bireylerin bakımları, engel veya yeteneksizlik düzeyine göre farklılık gösterse de bakıma gereksinimi olan öteki bireylere tarafından bir hayli güçtür Bu da çoğu aile içi ağır bir tartı olabilir Dolayısıyla aileler, bakıcı temin ederek yüklerini hafifletebilme yoluna giderler Kimi aile de bakıma yoksul bireye eğitimci bakıcının daha faydalı olabileceğini düşünerek bakıcı temin etmeyi seçim eder Her iki ebeveynin çalışmak zorunda olduğu ve ailede engelli bireyin bakımını üstlenecek birilerinin olmadığı aileler için bakıcı gerekli ülkü kazanç Kimi bakıcılar, bütün gün bakıma yoksul bireylerin bakımını üstlenirken, kimi de eğitim kurumuna sürekli bireyin eğitim sonrası evdeki bakımından sorumluluk sahibi olur Özel gereksinimli bireylerin bakım süreçleri, özel eğitimden bağımsız olarak düşünülemez; çünkü özel gereksinimli bireylerin kurumda aldıkları eğitimin kalıcı olabilmesi ve bütün yaşamına yansıyabilmesi için bakım sürecinde de eğitim sürdürülmelidir Bakımla bütünleştirilen eğitim, eğitimcinin verdiği eğitim dek yoğun olmaz, oysa eğitimden de çok uzaktan değildir Bakım, daha çok bireyin öz bakım ve jurnal hayat becerilerini kapsar Bakıcı, bireyin bakımında laf konusu becerilerini kendisi gerçekleştirdiği süre, çoğu risk ortaya çıkar Birincisi kişi, var olan potansiyelini ortaya çıkaramayabilir ve sahip olduğu birçok becerisini yitirebilir Zamanla bağımsızlığını artırmak yerine, bakıcıya daha fazla bağımlı ışık halkası gelebilir Örneğin, sürahiden bardağa su doldurup içme becerisi, çok basit olarak algılanabilir; ancak birçok engelli kişi bunu yapamamaktadır Bu maharet aralıksız bakıcı kadar yapıldığında, engelli kişi bu beceriyi hiç bir vakit egemen yapamayacaktır Bireyin engel durumu ne dek ağır olursa olsun veya becerileri yapabilme yetersizliği ne kadar ileri düzeyde olura olsun, öz bakım becerileri, özel eğitimde operasyon süreçleri olarak adlandırılan ipuçları ve yardımla bireye yaptırılabilir ve bireyin bunları bağımsız veya en düşük yardımla yapabilmesi sağlanabilir Aralıksız eve kapatılan ve tüm ihtiyaçları bakıcılar yoluyla giderilen bireyler, sosyal yaşamdan soyutlanmakta ve çoğu gelişim alanları durma noktasına gelir Özel eğitim dair eğitim alan bakıcılar, bireylerin bakımıyla birlikte eğitimlerini de destekledikleri zaman, bireyler çoğu yönde gelişim gösterir ve gitgide bağımsızlıkları artar Bu Nedenle vakit içinde toplumsal yaşama katılımları ve katkıları mecburi olur Onların başaracaklarına dair kaygılarımız varsa ve bu anlamda onlara güvenmezsek, anlamlı değişimler bekleyemeyiz Ama çoğu güçlüğün üstesinden gelebileceklerine dair umut ve inancımız varsa ve bunu davranışlarımızla onlara yansıttığımızda istendik değişimleri kısa sürede görebiliriz Bakıma ihtiyacı olan özel gereksinimli bireylerin başlıca problem davranışları olabilmektedir Birçok bakıcı bilhassa bu bireylerin saldırganlık ve şiddete dayalı davranışlarından nedeniyle zarar görmekte ve bir kısmı bakımı bırakmak zorunda kalmaktadır Fakat bakıcı, problem davranışlarla nasıl baş edeceğini bilse ve bu davranışları değişim yöntemlerini uygulayabilse, hem bireyin yaşam kalitesi artar keza de bakıcı ve aile için kolay ve sorunsuz bir birliktelik olanağı oluşur Bakıcılık mesleğini, engelli bireylerin yaşamını kolaylaştıran, onları yaşama bağlayan, bağımlılıklarını azaltıp bağımsızlıklarını artıran bir iş haline getirmek mümkündür Bunun için de bakıcılık eğitiminin kapsamına, özel eğitimi de elde etmek gerekir Bakıcıların lise mezunu olması ve bakıcılık eğitimiyle birlikte özel eğitim almaları gerekmektedir Özel eğitim ile ilgili eğitimlerinde almaları gereken konu başlıkları şöyle sırlanabilir: a) bireyin davranış problemleriyle baş edebilme yöntemleri, b) öncelikli olarak öğretilmesi gereken beceri alanları ve bu becerileri öğretme yöntemleri, c) bireyle birlikte geçirilen anlamsız zamanın nasıl değerlendirileceğine ilişkin bilgiler, e) bilirkişi eğitimci kadar öğretilen akademik becerilerin genelleştirme yöntemleri vb Keza özel gereksinimli bireylerin bakımından sorumluluk sahibi olan bakıcıların kesin aralıklarla aile eğitim seminerlerine katılmaları ve beceriksiz yönlerini tamamlamaları gerekmektedir Eğitim kurumuna devamlı bireylerin yetersizliklerin azaltılması, negatif davranışlarının değiştirilmesi ve yeni data ve becerilerin daha basit kazandırılması için, bakıcının eğitimcilerle işbirliği yapması gerekir Kaynaklar Çetin ÖZBEY, Özel Eğitimde Çare ve Terapiler, Yalnızlık Ülkesi, İstanbul, 2008
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.