iltasyazilim
FD Üye
Ev Yapımı Yaş Tarhana Tarifi İçin Malzemeler
*1 kilo süt
*1 avuç ekmek hamuru
*1 adet yumurta
*1 adet büyük boy kuru soğan
*1 çorba kaşığı biber salçası
*2 çorba kaşığı domates salçası
*23 çorba kaşığı tuz
*1 su bardağı peynir (tercihe göre)
*Kekik, nane, kırmızı biber, karabiber, kimyon, zencefil (toz), pul biber
*Alabildiği kadar un
Ev Yapımı Yaş Tarhana Tarifi Yapılışı Tarhana da yapılışı her yöreye göre farklılık gösteren ama nerede olursanız olun şifa için, lezzet için ilk aklınıza gelen çorba çeşididir Kabul etmemiz gereken yurdumuzda genellikle toz halinde ki kuru tarhana dediğimiz çeşidine çok sık kullanılıyor Bunun yanı sıra süt yerine yoğurt ile yapanlar da var sanırım bu sık görülüyor Babannem kuru yapıyor ona hiç sormak aklıma gelmedi ama biz tarhanayı yaş olarak saklayıp ılık su ile çözdürerek tüketiyoruz ki (anneannem öyle yapıyor) kurutacak yeri olmayanlar için de iyi bir alternatif
Fırından alacağımız 1 adet ekmek hamurundan avuç içi kadar ayırıp bir süre mayalanması için bekleyelim Tarhanayı yapacağımız kaba hamur, yumurta, sütü alalım ve azar azar yumuşak hafif ele yapışacak hamur elde edene kadar un ekleyelim Hamurunuz 5 ile 7 gün arası bekleyeceği için hem sonrasında baharat eklerken hem de kabardığı zaman söndürmesi kolay olması açısından çok sert bir hamur elde etmemek önemli Hamurun üzerini temiz ve kuru bir bezle örterek kaldıralım Hamur mayalandıkça (kabardıkça) elimizle hafif bastırarak gerekirse hafif yoğurarak (elinize yapışırsa 1 avuç kadar un eklenebilir) tekrar beklemede bırakalım Hamurunuzu en az 5 gün en çok 7 gün ekşimesi mayalanması için bekletelim Artık hiç kabarmayan sert bir hamur olduğunda geniş bir kaba alalım ve istediğimiz baharatlarla birlikte rondodan geçirdiğimiz soğan, salça ekleyip özdeşleşene kadar yoğuralım İsterseniz kapaklı kaliteli bir plastik kaba isterseniz benim yaptığım gibi tek kullanımlık buzdolabı poşetlerine koyarak buzdolabına kaldırabilirsiniz Kullanmadan önce kaseye 1 su bardağı kadar ılık su ile açıp kaynamış klasik tarhana suyuna katarak pişirebilirsiniz
İPUCU:
Yöreye göre değişikli gösterdiği için arzu ederseniz salça yerine domates de kullanabilirsiniz Ben kızım için diğer çorbalara da katabilmek amaçlı küçük bezeler yaptım dilerseniz bebek çorbalarına katmak amaçlı yapabilirsiniz Afiyet olsun
*1 kilo süt
*1 avuç ekmek hamuru
*1 adet yumurta
*1 adet büyük boy kuru soğan
*1 çorba kaşığı biber salçası
*2 çorba kaşığı domates salçası
*23 çorba kaşığı tuz
*1 su bardağı peynir (tercihe göre)
*Kekik, nane, kırmızı biber, karabiber, kimyon, zencefil (toz), pul biber
*Alabildiği kadar un
Ev Yapımı Yaş Tarhana Tarifi Yapılışı Tarhana da yapılışı her yöreye göre farklılık gösteren ama nerede olursanız olun şifa için, lezzet için ilk aklınıza gelen çorba çeşididir Kabul etmemiz gereken yurdumuzda genellikle toz halinde ki kuru tarhana dediğimiz çeşidine çok sık kullanılıyor Bunun yanı sıra süt yerine yoğurt ile yapanlar da var sanırım bu sık görülüyor Babannem kuru yapıyor ona hiç sormak aklıma gelmedi ama biz tarhanayı yaş olarak saklayıp ılık su ile çözdürerek tüketiyoruz ki (anneannem öyle yapıyor) kurutacak yeri olmayanlar için de iyi bir alternatif
Fırından alacağımız 1 adet ekmek hamurundan avuç içi kadar ayırıp bir süre mayalanması için bekleyelim Tarhanayı yapacağımız kaba hamur, yumurta, sütü alalım ve azar azar yumuşak hafif ele yapışacak hamur elde edene kadar un ekleyelim Hamurunuz 5 ile 7 gün arası bekleyeceği için hem sonrasında baharat eklerken hem de kabardığı zaman söndürmesi kolay olması açısından çok sert bir hamur elde etmemek önemli Hamurun üzerini temiz ve kuru bir bezle örterek kaldıralım Hamur mayalandıkça (kabardıkça) elimizle hafif bastırarak gerekirse hafif yoğurarak (elinize yapışırsa 1 avuç kadar un eklenebilir) tekrar beklemede bırakalım Hamurunuzu en az 5 gün en çok 7 gün ekşimesi mayalanması için bekletelim Artık hiç kabarmayan sert bir hamur olduğunda geniş bir kaba alalım ve istediğimiz baharatlarla birlikte rondodan geçirdiğimiz soğan, salça ekleyip özdeşleşene kadar yoğuralım İsterseniz kapaklı kaliteli bir plastik kaba isterseniz benim yaptığım gibi tek kullanımlık buzdolabı poşetlerine koyarak buzdolabına kaldırabilirsiniz Kullanmadan önce kaseye 1 su bardağı kadar ılık su ile açıp kaynamış klasik tarhana suyuna katarak pişirebilirsiniz
İPUCU:
Yöreye göre değişikli gösterdiği için arzu ederseniz salça yerine domates de kullanabilirsiniz Ben kızım için diğer çorbalara da katabilmek amaçlı küçük bezeler yaptım dilerseniz bebek çorbalarına katmak amaçlı yapabilirsiniz Afiyet olsun
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.