
Konut Üretimi Tam Kıvamında Cevizli Baklava Tanımı İçin Materyaller
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı elma sirkesi
- 5 su bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 4,5 su bardağı su
- 4 su bardağı şeker
- Bir kaç damla limon suyu
- Mısır nişastası
- 200 tereyağı ya da margarin
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 300 gram iri çekilmiş ceviz içi
Mesken Üretimi Tam Kıvamında Cevizli Baklava Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Birinci olarak şerbetimizi yapıyoruz, derin bir tencereye suyumuzu şekerimizi koyup karıştırıyoruz, daha sonra ocağa alıyoruz. Birinci olarak yüksek ateşte şerbeti kaynatıyoruz ve limon suyunu sıkıyoruz.
- Kaynadıktan sonra kısık ateşte yarım saat daha kaynatıyoruz daha sonra da soğumaya bırakıyoruz. Tereyağımızı ve sıvı yağımızı küçük bir tencere yada büyük bir cezveye alıp karıştırıp ocağa alıp eritelim.
- Daha sonra pak bir bezle yağımızı süzelim. Üzerindeki köpüklerden arınması için. Pak beziniz yoksa kaşık yardımı ile de üstündeki köpükleri alabilirsiniz. Şayet almazsanız tatlınızın üzerinde yanık üzere makûs manzaralar oluşabilir.
- Artık baklava hamurumuza geçelim, un kabartma tozu ve sirke hariç bütün materyalleri bir kaba alıp karıştıralım. Kabartma tozunu döküp üstüne sirke dökelim ve kabartma tozunun köpürmesini bekleyelim.
- Köpürdükten sonra elimizle karıştırıp yavaş yavaş unumuzu ekleyip yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuralım. Hamuru 15 dakika kadar buz dolabında dinlendirelim üzerini nemli bezle kapatıp ve çıkardıktan sonra 24 adet küçük bezelere bölelim.
- 3 adet bezeyi tek tek açalım kase büyüklüğünde. Ortalarına bol nişasta koyup üst üste koyalım. Öteki bezelerde de tıpkı süreci yapalım.
- Birinci açtığımız üç adet bezeyi alıp birinci evvel merdane daha sonra da oklava yardımı ile nişastalayarak ince bir yufka elde edelim. Yağlamış olduğumu tepsiye dizelim.
- Fazla gelen yufkanızın kenarlarını kesip yaptığınız katların ortalarına koyabilirsiniz. Yufkamızın üstünü yağlayıp başka kata geçelim. Öbür bezelerde de birebir süreci uygulayacağız.
- Toplam 5 adet yufkamız olacak. Geriye 3 yufka daha kalıyor onla da bir küçük tepsi daha yapabilirsiniz. Artık ikinci katıda yaptıktan sonra tepsiye alalım, üzerini yağlayıp çekilmiş cevizlerimizden koyalım.
- Son kata gelene kadar birebir süreci yapalım. Son kalan 5. yufkamızı da yapıp tepsiye aldıktan sonra istediğiniz halde kesip kalan yağınızı üzerine dökün (Toplam 5 yufka kullandım 1 tepsi için öbür tepsim küçük olduğu için 3 adet yufkam yetti, fazlalıklarını orta katlarına koydum )
- Evvelden ısıtılmış 170 derece fırında 2 saat kadar denetimli bir biçimde pişirin. Tepsinin üstünü yağlı kağıt ile kapatın yoksa tatlınızın içi pişmez ve üstü yanar.
- Pişirme sürecini yaparken denetimli olun bu müddet fırından fırına değişebilir. Pişen tatlınızı alıp sıcakken şerbetleyin. En az 4 saat dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz
afiyet olsun