Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

etkili konuşmanın kolay yolu

etkili konuşmanın kolay yolu
0
195

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
BİRİNCİ KISIM: TEMEL BECERİLER EDİNMEK
Ayağa kalkıp konuşamaya cağrıldığım zaman; oylesine cekingen, oylesine korkmuş oluyorum ki saydam duşunemiyorum; yoğunlaşamıyorum, ne soyleyeceğimi unutuyorumBu sozler tanıdık değil mi? Bu kitap yukarıda ki sorunların ustesinden etmeniz icin hazırlandı Size bu kısımda dort yararlı noktadan bahsedilecek

A) Başkalarının Deneyiminden Yararlanmak
Merhum David M Goodrich, Goodrich Company' nin yonetim kurulu başkanı, bir gun iş yerime geldi Hayatı boyunca katıldığı toplantılarda korkmadan bir konuşma yapamadığından bahsetti Gelme sebebini de şoyle acıkladı; benim ozel hesaplarımı tutan bir muhasebecim var, her sabah buromdan gecerken boynunu yere eğer tek kelime soylemden gecerdi Şimdi omuzları dik, guleryuzlu ve selam vererek geciyor Oğrendim ki değişikliğinin sebebi sizin kursunuza gitmesiymiş, onun icin buradayım Mr David uc aylık kurs sonrası bir toplantıda uc bin kişinin onunde teklemeden onbir dakika konuşabildi

B) Amacınız Sizden Once Gelsin
Hemen her konuda, sizi, konuya tutkunuz kurtaracaktır Bir konuda kaygılıysanız ona ulaşırsınız Şimdi, dinleyicilerin konuşmak icin sizi cağırdığını duşunun Kendinizi guvenle one cıkarken gorun, siz başlarken oda uzerine coken sessizliği dinleyin Anlatırken seyircinin sizi dikkatle dinlediğini duyumsayın Toplantı bittiği zaman dinleyicilerden kimilerinin kutlamalarına ve taktir sozcuklerini duyun İnanın bana, bu, kendi icinde buyuleyicidir ve asla unutulamayan bir coşkudur

C) Aklınızı Başarıya Verin
Julius Sezar, Gal'den Manş'a yelkenlileriyle gecip lejyonlarını şimdiki İngiltere'ye cıkardığı zaman başarısını garantiye almak icin savaşcılarını Dover' in kalker ucurumları kenarında durdurduğu; ve onlar altmış metre aşağıdaki dalgalara bakarken kızıl yangın alevlerine gemilerini bitirdiğini gorduler Boylece onlara kalan; ilerlemek fethetmek ve başarmaktı Bu olumsuz Sezar'ın ruhuydu Dinleyici korkunuzu yenmek icin yola cıktığınızda sizinkiler de neden oyle olmasınlar ? Olumsuz duşuncelerinizin her parcasını ateşe verin ve kendinizi başarmaya kilitleyin

D) Her Fırsatta Pratik Yapın
Konuşma fırsatı her yerde vardır Orgutlere konuşma gerekseyeceğiniz gorevlere gonullu olur Yalnızca bir oneriyi desteklemek icin de olsa halk toplantılarında ayağa kalkıp fikrinizi savunun Konuşma, konuşma ve yine konuşma yapmadan, nasıl bir ilerleme yapacağınızı bilemezsiniz Bernard Shaw Guzel konuşmayı paten oğretmeye benzetmiştir Defalarca budala durumuna duştukten sonra ayağa kalkıp tekrar denemek işin sırrıdır

İKİNCİ KISIM OZGUVENİ GELİŞTİRMEK

A) Topluluk İcinde Konuşma Korkusu Uzerine Gercekleri Oğrenin
Topluluk icinde konuşma korkunuzda tek olmadığınızı aklınızdan cıkarmayın Bir anda gelen korkunun belli bir bolumu faydalıdır Bir cok profesyonel konuşmacı, bir anda gelen korkuyu hicbir zaman yitirmedikleri konusunda bana guvence vermişti Toplum icinde konuşma korkumuzun başlıca nedeni, yalnızca alışık olmamamızdandır

B)Ozel Olarak Hazırlanma
Kusursuz hazırlıkderken konuşmanızı ezberlemeyi kastetmiyoruz Konuşmamızı kelime kelime ezberlersek, dinleyicilerimizle karşılaştığımız zaman belki de unutacağız
Unutmasak bile ezberlenmiş bir konuşmayı belki de mekanik bir bicimde sunacağız Cunku yureğimizden değil belleğimizden konuşmuş olacağız Ayrıca duşuncelerimizi onceden derleyip toparlamamız, onlar hakkında olgunlaşıncaya kadar duşunmeliyiz Konuşmamızı duzene soktuktan sonra ilk once arkadaşlarımıza ve etrafımızdakilere yinelememiz bizi acemilikten kurtarır

C) Kendinize Guvenin
Kendinizi konunuzun onemine inandırmalısınız Konuşmanızı yaparken dikkatinizi altust edebilecek olumsuz uyarılardan uzak tutun Orneğin dilbilgisi yanlışları yaptığınızı ya da ortasında bir yerdeyken birdenbire konuşmanızın sonuna geldiğinizi duşunmek, guveni başlamadan yok edebilecek bir yanılsamadır Oteki konuşmacıların ne dediklerine yoğunlaşın, dikkatinizi onlara verin anlık korkunun işlemesine olanak vermeyin Kendinize konuşma kararlılığı verin ve bu konuşmayı yapmak icin dinleyicilerden daha nitelikli olduğunuzu duşunun Kendinizi en yuksek noktanıza cıkarın, dosdoğru dinleyicinizin gozlerine bakın ve her biri size borcluymuş gibi guvenle konuşmaya başlayın

UCUNCU KISIM KOLAY VE ETKİLİ YOLDAN ETKİLİ KONUŞMAK

A) Baştan Sona Deneyim Ya Da İncelemeden Soz Etmeyi Hak Ettiğiniz Konuda Konuşun
Yaşamın onlara oğrettikleri konusunda konuşan konuşmacılar dinleyicilerinin dikkatini surdurmekte asla başarısız olmazlar Onlar haberlere susamışlardır onlara baş yazı vermek, havada ucan terimlerle bahsetmek sıkıcı olur Orneğin ozgurluk uğrunda savaşılacak kadar kutsal bir şey midir?Bunu anlatırken felsefi ilkelerin yerine canlı hikayeler mumkunse bizim yaşadıklarımızkullanılmalıdır Konuşmalarınızda konularınızı tabanınızdan secmeye gayret edin Genclik yıllarınız, hobileriniz, ilerlemek icin gayretleriniz ozel bilgi alanlarınız her zaman dinleyici bulacak konulardır

B)Konunuz Hakkında Coşkulu Olun
Burada, topluluk icinde tartışılacak nitelikte olduğunuz sandığınız konuların uygunluğunu saptayacak bir soru var: Eğer biri kalkar bakış acınızın yanlış olduğunu soylerse, konuşmayı savunma konumu icinde aynı ictenlikle surdurebilir misiniz?Yapabilirim diyorsanız sizin icin doğru konuyu secmişsiniz demektir

C)Konuşmanızı Dinleyicilerinizle Paylaşmaya İstekli Olun
Konuşma iyi hazırlanmış olabilir; konuşmacıyı coşturan bir konuda olabilir; ama tam başarı icin başka bir etken, konuşmanın onun anlatım bicimiyle verilmiş olması lazım O, dinleyicilerine soylediklerinin onlar icin onemli olduğunu duyumsatmak zorundadır Unlu her halk konuşmacısında satıcılık, vaizlik vardır Etkili konuşmacı kendine değil dinleyiciye odaklanmıştır Konuşmasının başarılı yada başarısız olduğuna kendininkinde değil, onu dinleyenlerin yureklerinde ve kafalarında karar vereceğini bilir