Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Eski köye yeni 'âdet' kızının ilk reglisi için parti düzenledi

Eski köye yeni 'âdet' kızının ilk reglisi için parti düzenledi
0
83

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Eski köye yeni 'âdet' kızının ilk reglisi için parti düzenledi Bu ülkede neden erkeklerin sünneti düğünlü dernekli kutlanır da, kızların regl olduğu gün anma yapılmaz?Duygu Asena 21 sene önce Kadının Adı Yok isimli romanında bu cümleyle eleştiriyordu toplumun regl haline bakışını Yıllardan Beri regl saklanacak, utanılacak, hatta bir tokatla kendine egemen olma duygusu yerleştirecek dek önemli bir olguydu bu ülkede Ama bu olgu her zaman sırdı, ifşa edilmesi her zaman ayıptı ta oysa bu hafta ardına kadar Ankaralı iki çocuk annesi Şule Akdağ çıktı; kızının ilk reglini hatırasına yapmak için davetiyeler bastırdı, parti organize etti Bütün da Duygu Asena'nın dile getirdiği fikirden yola çıkarak bunun saklanacak bir şey olmadığını, en düşük sünnet değin kutlamayı yargı ettiğini söyledi Peki Şule Akdağ'ın bu sıra dışı tavrı kızının ruh halini, moda deyimiyle okuldaki imajını acaba nasıl etkileyecek? Ebeveynlerin bile bu değin ayrı tepki verdiği regl kutlama hadisesine Ezgi'nin okuldaki, mahalledeki arkadaşları ne denli olgun yaklaşacak? Biz bu durumu Prof Dr Bengi Semerci'ye sorduk Semerci olaya farklı bir görüntü açısıyla yaklaştı: Âdet başlamasını gizli tutmak ve kirlendiğini bildirmek ne denli travma yaratırsa, herkese kanamanın başladığından bahsetmek de benzer oranda travma yaratır Çocuğu utanmaya, arkadaşlarından kendini soyutlamaya yöneltebilir ya da arkadaşları onu soyutlayabilir, farklı bir konuma koyabilirler Ama ergenlikte ayrı edinmek yok, yaşıtlarla aynı edinmek ve yaşıtlar kadar kabul görmek önemlidirŞule Hanım'ın Duygu Asena'dan etkilenip etkilenmediğini bilmiyorum fakat konunun uzun zaman tartışılacağı emin Durumu yadırgayanlar da olacak, örnek alanlar da Hatta işi geyiğe sarıp Kıza hediye olarak ped mi alacağız?diye alay edenler de çıkacak Fakat tepkiler nasıl olursa olsun artık kitleler halinde olmasa bile regl kutlaması haberlerini duyacağımız kesin Çünkü bu parti, bir anlamda kapanmamak üzere bir kapının açılması anlamına geliyor BU KUTLAMA ILK DEĞIL Aslında haber, basına yansıması noktasıyla yeni fakat uygulanma açısından bakınca tek yok Bundan iki buçuk yıl önce KAMER (Bayan Merkezi) Van temsilcisi Gülay Ertunç tıpatıp Şule Akdağ'ın yaptığı gibi kızı Yekbun'un ilk reglsini evinde verdiği bir davetle kutlamış Diğer Taraftan bunu Van'da belli bir gelenek görenekle yetişen ailesini de dahil ederek yapmış Gülay Ertunç, KAMER sayesinde aldığı eğitimlerden yola çıkarak, bunun bir genç kız için son derece önemsenmesi gereken bir gün olması gerektiği fikriyle hareket etmiş Gerisini onun ağızından dinleyelim: Ben regl olduğumda annem 'Sakın kimseye söyleme,' diye bana sıkı sıkı tembih etmişti, ben de korkmuştum Kızıma bu korkuyu yaşatmayacaktım, kızım Yekbun 10 yaşında regl oldu Beklediğimizden erkendi fakat gerçi o gün tüm akrabaları ve kızımın arkadaşlarını eve topladım, pasta kestikTürkiye'de şimdilik bilinen iki regl kutlaması örneği var, sayı olarak düşünüldüğünde aydınlık sayılmaz lakin bunu ülkemiz gelenek göreneklerine bağlamak da muhtemel yok Kadınlar fikre destek oldu Aksu Bora (Ankara Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma Merkezi'nde öğretim üyesi) Müslüman toplumlarda erkek çocukların çocukluktan çıkıp erkekliğe adım atmaları, sünnet töreniyle işaretlenir Penis etrafında dönen bütün bir semboller evreni, çocukluğun masumiyetinin feda edilmesi karşılığında kazanılan statünün önemini gösterir: Erkeklik, bedeli ödenmesi gereken bir statüdür, bu, onun değerine de göze çarpan eder Bu bedeli ödeyen erkek çocuk, toplumsal onaya ve hediyelere boğulur Kız çocuklar için, ergenliğe geçiş töreni yoktur Kızların kadınlığa geçiş töreni, düğündür Gelin elde etmek, hayatında öncelikle, toplumsal ilginin merkezinde olmak demektir Bu ikisi arasındaki iki farka dikkatinizi çekmek isterim: Erkekliğe geçiş için bir kadına ihtiyaç yoktur Erişkin erkeklerin (kirve gibi) varlığı ve onayı yeterlidir Kadınlığa geçiş için ise bir erkek, onun göre seçilmiş almak şarttır Kadının erkeğe bağımlı, kadınlığın ise biyolojiksomut bir varoluş olarak tanımlanmasını bundan daha iyi anlatan bir misal biliyor musunuz? bu nedenle, bir annenin kızının adet görmesini kutlamasını hoş buldum, en azından kızın bedeniyle, bedenindeki değişimlerle ilişkisinin daha eksik sarsıcı olmasına muavin olacak, kadınlığı ve kadın cinselliğini 'kirli', 'pis' olarak algılamaktan onu birazcık olsun sakınacaktır Dünyada regl ritüelleri (Yrd Doç Dr Yaprak Civelek) 1549059035 1549059035 eskikoyeyenidetkizininilkreglisiicinpartiduzenledi5c54c3e0043a1eskikoyeyenidetkizininilkreglisiicinpartiduzenledi5c54c3e0043a1 http:imgsabahcomtri3spgif Yeditepe Üniversitesi Antropoloji Asıl Bilim dalı öğretim üyesi Yrd Doç Dr Yaprak Civelek, diğer toplumlarda da regl kutlamasının yaygın olmadığını söylüyor Civelek, toplumların yaklaşımını şöyle özetliyor: Amerika ve Avrupa toplumlarında, evdeki kız çocuğunun regl dönemine geçişi kadınlığa ilk adımla birlikte kadın ve erkek ilişkilerinin, yaşanabilecek cinsel pratiklerin ve bu döneme dair risklerin ebeynler ya da öteki aile büyükleri tarafından açıklandığı bir dönemdir Hindistan'da regl dönemine girişin, bunu deneyimleyen kız çocuklarının ve ailelerinin bir anlamda korkulu rüyası haline geldiği dönemler yaşanmıştır Toplumumuzda bu dönem, cinsel yönden aktif duruma gelmenin ve doğurganlık dönemine geçişin simgesi olarak algılanır Bayan edinmek için ilk adım, gelinlik çağına gelme dolayısıyla da 'artık hareketlerine uyarı et, ayıplanabilirsin' gibi baskıları da beraberinde getirir Kuran'da regl Beyza Bilgin (İlahiyat profesörü) 1549059035 1549059035 eskikoyeyenidetkizininilkreglisiicinpartiduzenledi5c54c3e0043a1eskikoyeyenidetkizininilkreglisiicinpartiduzenledi5c54c3e0043a1 http:imgsabahcomtri3spgif Kuran'da, Bakara Suresi 222 Ayet'te, kadının ay halinin bir rahatsızlık olduğu, adet günlerinde kadınlardan, cinsel ilişki açısından uzaktan durulması öğütlenmiştir İlmihal kitaplarının çoğunda, cinsel ilişki yasağına ek olarak, kadınların ay halleri boyunca Kuran okumamaları, hatta Kuran'a el sürmemeleri, oruç tutamamaları, abdestsiz sayılacakları için namaz kılmamaları, Hac ibadeti laf konusu ise Kâbe'yi tavaf etmemeleri bir dini ihtiyaç olarak yazılmıştır Kadınlar ay halinin ayıbı ile öylesine musdariptirler ama, bu konu kız çocuk ile annesi arasında bile mahremdir, yeterince açıklıkla dile getirilmez Kız çocukları birçok vakit hakkında hiçbir bilgileri olmadan ilk adet kanamaları ile karşılaşır ve önemli sarsıntılar yaşayabilirler Bence bayan olsun erkek olsun insan her hali ile Allah'ın kuludur Hiçbir sebep kulun Allah'a yönelmesine mani olamaz, olmamalıdır Oruçla ve namazla ilgili düzenlemeler kadınların adet halinde kuvvetsiz olacakları ihtimaline karşın ruhsattır, yasaklanmış değildir Eğer bayan kendini cılız hissetmiyorsa, ama moral olarak ibadet etmeye gereklilik hissediyorsa, bunun karşısına çıkılamaz 1549059035 1549059035 eskikoyeyenidetkizininilkreglisiicinpartiduzenledi5c54c3e0275cfeskikoyeyenidetkizininilkreglisiicinpartiduzenledi5c54c3e0275cf http:imgsabahcomtri3ekleraktuelpazarlogogif