Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Eshab-ı kiramın üstünlükleri

Eshab-ı kiramın üstünlükleri
0
110

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
ESHÂBI KİRÂMIN ÜSTÜNLÜKLERİ

Nişâncızâde denmekle anılan Muhammed bin Ahmed efendinin birçok kitaplardan toplıyarak hazırladığı (Mir'âtı kâinât) adındaki türkçe tarih kitabı, Eshâbı kirâmın büyüklüğünü, kıymetlerini kısa ve açık anlatmaktadır Biz de, bu kitaptan, olduğu gibi aşağıya alıyoruz Nişâncızâde, hicretin 962 yılında tevellüd, 1031 m 1622 yılında vefât etmiştir Kitabını ondördüncü Osmanlı pâdişâhı olan birinci sultan Ahmed hân zamanında tamamlamıştır
Sahâbî kime denir: Âlimlerin çoğuna göre, kadın veya erkek, çocuk veya büyük bir müslüman, Resûlullah efendimizi çok az da olsa, bir kere görürse, kör olan, bir kere konuşursa ve îman ile vefât ederse, buna sahâbî denir Kâfir iken görüp de, Resûlullahın vefâtından sonra îmana gelen veya müslüman iken görüp, sonra mürted olan, sahâbî değildir Sahâbî olduktan sonra mürted olup, Resûlullahın vefâtından sonra, tekrar îmana gelen, sahâbî olur Resûlullah Cin sınıfına da Peygamber olduğu için, Cin de, sahâbî olur Birkaç sahâbîye (Eshâbı kirâm) veya (Sahâbe) denir
Eshâbı kirâmın üstünlüğü: (Mevâhibi ledünniyye) kitabında deniliyor ki, Peygamberlerden ve meleklerin üstünlerinden sonra, bütün yaradılmışların en üstünü, Eshâbı kirâmdır Eshâbı kirâmın her biri, bu ümmetin hepsinden daha üstündürler Muhammed aleyhisselâmın Peygamber olduğuna inanan herkese, yâni her müslümana, hangi ırktan, hangi memleketten olursa olsun, Muhammed aleyhisselâmın ümmeti denir Biz müslümanlar, Muhammed aleyhisselâmın ümmetiyiz Her ne kadar, bir hadisi şerifte, (Ümmetim yağmur gibi hayırlıdır Önce gelenler mi, sonra gelenler mi daha hayırlıdır bilinemez) buyuruldu ise de, sevabın çok olması, daha üstün olmayı göstermez Çünkü, Resûlullahı görmek gibi üstünlük olamaz Eshâbı kirâm, Şâmı feth ettikleri zaman, hıristiyanlar bunları görünce, güzel hâllerine şaştılar ve bunlar Îsâ aleyhisselâmın eshâbı olan Havârîlerden daha üstündürler dediler ve bunu söylerken yemin ettiler Düşmanın da şâhit olduğu bir üstünlüğe kim ne diyebilir?
İmrân sûresinin yüzonuncu âyeti kerimesinin meâli şerifi, (Siz ümmetlerin hayırlısısınız) ve Tevbe sûresinin yüzüncü âyeti kerimesinin meâli şerifi, (Önce müslüman olanlardan, Muhâcirlerin ve Ensârın önce gelenlerinden ve bunların yolunda gidenlerden Allahü teâlâ râzıdır ve bunlar da, Allahü teâlâdan râzıdırlar Allahü teâlâ bunlar için, Cennetler hazırladı Bu Cennetlerin altından nehirler akmaktadır Bunlar Cennetlerde sonsuz olarak kalacaklardır)dir Bir hadisi şerifte, (Eshâbımı söğmeyiniz! Eshâbımdan sonra gelenlerden bir kimse, dağ kadar altın sadaka verse, Eshâbımdan birinin bir avuç arpa vererek kazandığı sevaba veya yarısına kavuşamaz) buyuruldu Münâvînin ve Beyhekînin bildirdikleri hadisi şerifte, (Eshâbım gökteki yıldızlar gibidir Herhangi birisine uyarsanız, hidâyete kavuşursunuz!) buyuruldu Bir hadisi şerifte, (Eshâbıma düşmanlık etmekten sakınınız! Allahdan korkunuz Onları seven, beni sevdiği için sever Onlara düşmanlık eden, bana düşmanlık etmiş olur Onları inciten, beni incitmiş olur Beni inciten de, elbette Allahü teâlâyı incitir) buyuruldu Bir hadisi şerifte, (İnsanların en iyisi, benim zamanımda bulunan müslümanlardır Onlardan sonra en iyisi, onları görenlerdir Onlardan sonra da en iyisi, onları görenleri görenlerdir Onlardan sonra gelenlerde iyi olmıyanlar da vardır) buyuruldu Başka bir hadisi şerifte, (Ümmetimin en iyisi, benim bulunduğum zamanda olanlardır Onlardan sonra en iyisi, onlardan sonra gelenlerdir Onlardan sonra da en iyisi, daha sonra gelenlerdir) buyuruldu Münâvînin ve Tirmüzînin bildirdikleri hadisi şerifte, (Beni gören ve beni görenleri gören bir müslümanı Cehennem ateşi yakmaz) buyuruldu Bu âyeti kerimeler ve hadisi şerifler, Eshâbı kirâmın üstünlüğünü açıkça göstermektedirler

858,519Konular
981,185Mesajlar
31,045Kullanıcılar
zedaffSon üye
Üst Alt