iltasyazilim
FD Üye
İnsan vücudu için gerekli yağ asitleri, Esansiyel nedir, Yağ Asitlerinin Vücutta Uygulama Alanları
Yağ asitleri, insan vücudunda bir takım işlemler görerek öbür bilhassa yağ asidi haline dönüştürülürler Ama bunun istisnaları da var Oleik, linoleik ve gama linoleik asitlerin dışardan olduğu gibi alınması gerekir
İnsan ve hayvan vücudu, bunları diğer yağ asitlerini işleyerek üretemezler Ama bunların organizma için fazla önemli işlevleri vardır İşte bu yağ asitlerine esansiyel yağ asitleri denilir Yağlar, diğer madde grupları gibi, insan hayatının olmazsa olmaz unsurlarından biridir Yağlar, hayat için çok kayda değer maddelerdir İnsan vücudunun canlılığını sürdürebilmesi için gerekli olan enerjinin büyük bir kısmı yağlar göre karşılanır bunun dışında, hücreli içi organellerin bir kısmının da aktivitesini sürdürebilmesi için yağlara gerek vardır
Keza A, D, K, E gibi bazı vitaminler de yağda eridiği için, yiyecek ile alınan bu vitaminlerin kana karışabilmesi için yağ gereklidir İşte organizmada sentezlenemeyen ve besinlerle birlikte alınması zorunlu olan linoleik, linolenik ve araşidonik asitlere, esansiyel yağ asitleri denir
Bu yağ asitlerinin organizmaya yeterli miktarlarda alınamaması sonucunda yükselme durur, dermatit oluşur Böbreklerde sorunlara ve hematüriye (idrardan kan gelmesi) sebep olur Saç dökülmesi ve cansızlık, adet öncesi gerginliği sendromuna yol açar
Yağ Asitlerinin Kaynağı
Darı yağı, yer fıstığı, pamuk yağı ve soya fasulyesi yağı gibi tohum yağlarında çokça bulunurlar Bu yağ asitleri besinlerle alınması zorunlu doymamış yağlardır En önemli iki temel yağ asidi; Omega 3 (alfalinolenik asit) ve Omega 6 (linoleik asit) yağ asitleridir
Günümüzdeki klasik besin ile aşırı Omega 6 yağı ve fazla az Omega 3 yağı alınır Omega 3 yağlarının nispeten düşük olması kalpdamar hastalığı, bağışıklık sistemi bozukluğu, deri hastalıkları ve daha çoğu hastalığa yol açmaktadır Omega 3 yağı keten tohumu, ceviz, soya fasulyesi, yeşil yapraklı sebzelerde vardır Balıkta da Omega 3 yağ asitleri bulunur
Ancak balıkta cıva bulunmakta, çok tüketilmesi vücutta yüksek cıva birikmesine neden olarak kalp hastalığı ve öteki bir takım hastalıkların riskini artırmaktadır Balık öteki hayvan ürünlerine seçim edilmeli ama haftada 2 kereden fazla yenmemelidir Hatta kalpdamar hastalığı riski olanlar hayvansal besinleri en iyisi tümüyle kesmeli Omega 3 yağ asitlerini bitkisel kaynaklardan sağlamalıdır
Olağan Dozları
Balık yağı veya balık yağı kapsülleri en iyi alım yoludur Günde 1 tablet alınması yeterlidir Diğer bir yol bu yağları salatalara karıştırmak ya da meyve suyuna karıştırmakta yaralıdır *
Yağ asitleri, insan vücudunda bir takım işlemler görerek öbür bilhassa yağ asidi haline dönüştürülürler Ama bunun istisnaları da var Oleik, linoleik ve gama linoleik asitlerin dışardan olduğu gibi alınması gerekir
İnsan ve hayvan vücudu, bunları diğer yağ asitlerini işleyerek üretemezler Ama bunların organizma için fazla önemli işlevleri vardır İşte bu yağ asitlerine esansiyel yağ asitleri denilir Yağlar, diğer madde grupları gibi, insan hayatının olmazsa olmaz unsurlarından biridir Yağlar, hayat için çok kayda değer maddelerdir İnsan vücudunun canlılığını sürdürebilmesi için gerekli olan enerjinin büyük bir kısmı yağlar göre karşılanır bunun dışında, hücreli içi organellerin bir kısmının da aktivitesini sürdürebilmesi için yağlara gerek vardır
Keza A, D, K, E gibi bazı vitaminler de yağda eridiği için, yiyecek ile alınan bu vitaminlerin kana karışabilmesi için yağ gereklidir İşte organizmada sentezlenemeyen ve besinlerle birlikte alınması zorunlu olan linoleik, linolenik ve araşidonik asitlere, esansiyel yağ asitleri denir
Bu yağ asitlerinin organizmaya yeterli miktarlarda alınamaması sonucunda yükselme durur, dermatit oluşur Böbreklerde sorunlara ve hematüriye (idrardan kan gelmesi) sebep olur Saç dökülmesi ve cansızlık, adet öncesi gerginliği sendromuna yol açar
Yağ Asitlerinin Kaynağı
Darı yağı, yer fıstığı, pamuk yağı ve soya fasulyesi yağı gibi tohum yağlarında çokça bulunurlar Bu yağ asitleri besinlerle alınması zorunlu doymamış yağlardır En önemli iki temel yağ asidi; Omega 3 (alfalinolenik asit) ve Omega 6 (linoleik asit) yağ asitleridir
Günümüzdeki klasik besin ile aşırı Omega 6 yağı ve fazla az Omega 3 yağı alınır Omega 3 yağlarının nispeten düşük olması kalpdamar hastalığı, bağışıklık sistemi bozukluğu, deri hastalıkları ve daha çoğu hastalığa yol açmaktadır Omega 3 yağı keten tohumu, ceviz, soya fasulyesi, yeşil yapraklı sebzelerde vardır Balıkta da Omega 3 yağ asitleri bulunur
Ancak balıkta cıva bulunmakta, çok tüketilmesi vücutta yüksek cıva birikmesine neden olarak kalp hastalığı ve öteki bir takım hastalıkların riskini artırmaktadır Balık öteki hayvan ürünlerine seçim edilmeli ama haftada 2 kereden fazla yenmemelidir Hatta kalpdamar hastalığı riski olanlar hayvansal besinleri en iyisi tümüyle kesmeli Omega 3 yağ asitlerini bitkisel kaynaklardan sağlamalıdır
Olağan Dozları
Balık yağı veya balık yağı kapsülleri en iyi alım yoludur Günde 1 tablet alınması yeterlidir Diğer bir yol bu yağları salatalara karıştırmak ya da meyve suyuna karıştırmakta yaralıdır *