
Erzurum Ketesi Tanımı İçin Gereçler
Hamuru için:
- 5 kilo un
- 1 paket yaş maya
- 1 su bardağı su (Mayayı eritmek için)
- 1 çay bardağı tuz
- 4 paket margarin
- 2.5 şu bardağı süt
- 1 tabak toz şeker (çorba kasesi )
- 2 çorba kasesi toz şeker
- Sıvı yağ
- 8 tane yumurta
Erzurum Ketesi Tanımı Yapılışı
- Unu leğenin içinde dağ üzere yaparak ortasını çukur haline getiriyoruz.
- Margarinleri eritip çukurun içerisine döküyoruz.
- Mayayı suyun içerisinde eritip çukura döküyoruz. Sütü, şekeri tuzu da ekleyip hamur kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz.
- Üzerini örterek 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz.
- Daha sonra hamur biraz dinlendikten sonra ister hamurun içerisine şekeri döküp hamuru yoğurarak şekeri hamurun içerisine karıştırın.
- Böylece yalnızca hamuru açıp biçim vermek kalacak. İster bezeler halinde hamuru yuvarlak olarak açıp içerisine bir avuç şeker serpiştirip form verin.
- Yada farklı seçenek olarak unu tavada kavurup içerisine toz şekeri ekleyip karıştırarakta bir harç hazırlayabilirsiniz.
- Hamuru bezeler haline getirin.
- Oklava ile yuvarlak halde açın. Kavurduğumuz un ve şekerli harçı bir avuç serpin ve formunuzu verin. Biz kaynanamla birlikte hepsini de yaptık her birinin lezzeti de efsane oldu. Tercih sizin.Yumuşacık lezzetli keteler elde edin.
- Artık gelelim bizim yaptığımız hamura. Hamurları bezeler halinde kopararak yuvarlayın.
- Üzerlerini örterek tek tek elinizle biçim verin yağladığınız yada yağlı kağıt kullandığınız tepsiye dizin.
- Üzerine çırptığımız yumurtaları fırça ile sürün.
- 180 derece evvelden ısıtılmış fırında denetimli bir formda pişiriyoruz. Hamur bitene kadar bu süreçleri uyguluyoruz.Şimdiden deneyeceklere afiyet olsun. Kolay gelsin.