Erlik Erlik Han eski Türklerin ve Moğolların inancı Tengricilikte yeraltı aleminin efendisidir (Yeraltı alemi YerlikErlik) Tengri'nin oğlu olmasına karşın kötülüğü simgeleyen bir tanrıdır İnanca tarafından Erlik Han, dünyanın yaradılışında Tengri'ye karşısında fenalık yapmış ve Tengri onu canice olarak yeraltı âleminin efendisi yapmıştır Erlik Han, yeraltı Âleminin en alt katında yeşil demirden bir sarayda, gümüşten bir tahtın üzerinde oturur Orada kendine koyu kırmızı parlıyan ve çok az ışık veren bir güneş yaratmıştır Emirinde dokuz semerli boğası vardır Tanrıya fenalık eden Erlik Han lanetlenmiştir, Tanrı Sen bana aldatma düşündün, fenalık ettin, senin halkın da defalarca hileciler, fenalık düşünenler olsun derve yarattığı karada dokuz dallı çam ağacının dokuz dalından kendi halkını türetirerlik bu halk müziği benim olsun der tanrıyatanrı da ona git kendi halkını kendin bul deyip Erlik'i geri çevirir Tanrının halkının bu agacın yalnız doğuya bakan 5 dalından istifade etmelerine müsade verilmiştir Kalan 4 dal yasaklamıştır Erlik gidip bu halkı her yerde çıkarır Erkek olan Törüngey ile kadınsı olan Eje, Erlik'in şu sözüne kanarlar Bu 4 dal fiilen size yasaklanmış değildir, meyveleri de o kadar tatlıdır Dilediğinizce yiyinErlik sonra ağaca bekçi bulunan yılan uyurken ağzına girer ve ağaca çıkar, Eje'ye müsaade ettiğini söyler Bunun üzerine Eje meyveden yer, Törüngey'in de agzına sürer Tanrı durumu ayrım eder ve Erlik'i yer altına gönderir Eje'ye Sen benim sözümü tutmadın bundan daha sonra gebe kalasın ve doğum sancıları çekesinder Yılana Sen benim sözümü tutmadın, artık Iblis diye bilinesin, cümbür cemaat seni ezmeye öldürmeye çalışsınder Törüngeye Sen benim sözümü tutmadın, 9 kızın 9 oğlun olacak ve hepsinden sen sorumlu olacaksın, insan neslini sen çoğaltacaksınder Hepinizi hanemden kovuyorum, dünyaya gönderiyorum, burda sizi ben beslerdim, ben korurdum, bundan böyle kendinizi besleyip koruyacaksınız, bir dahada sesimi duymayacaksınızdiye ekler Böylece Erlik insanoğluna birincil kötülüğünü etmiş olur