Toplumuz ergenleri benimseyemiyor. Ergen kavramı hala küçük düşürücü bir kavram üzere kullanılıyor. Çocuk üzere davranmaları farklı keder, yetişkin üzere davranmaları farklı kaygı.
14 yaşındaki bir çocuğa ergen üzere davranma diyen de var, bizim vaktimizde ergenlik yoktu diyen de, ergenlik ergenlik bu kadar da olmaz hocam diyen de. Ergenliğin gerisine sığınıyor diyen de var, komşumun çocuğu niçin ergen değil diyen de var.
Bana söylenmiş en komik cümle ise: Hocam benım oğlanın ergenliğini bitirin, lisana benden ne dilersen.
Üç dileğim oldu: konuş, ilgilen ve müsaade ver demiştim.
Uzmanlar genelde ergenliği bir saat dilimi üzere sınırlandıryor, 10-20 yaş ortası diyebiliriz.Bana nazaran ergenlik muhakkak bir saati yahut hududu olan davranış kalıbı değil. Etrafınıza bakın yetişkin ergenler, çocuk ergenler, ergenden daha ergen anne babalar.
Ergenliği bir köprü yahut bir bir geçiş devri görmek de sakıncalı . Ergenlik bir devirdir. ya bütün periyotları bir geçiş olarak göreceğiz yahut tüm devirleri kabul edeceğiz.
Ergenlik tartışmaları mühletleri de tartışmalıdır. Bilgisayarlar, telefonlar, metroppoler hormonal ve psikososyal istikrara tesir ettikçe yaşlarda dalgalanmalar olabiliyor.
Ergenleri anlamanın pratik 10 yolu diye kitaplara bakınca hayret ediyorum. Ergenler uzaylı değil, gökten zembille indirilmedi. Ergenleri anlamanın tek yolu vardır, konuşmak.
Sahiden bir aileyi anlamanın en hoş yolu çocuklara karşı yaklaşım değil, ergenlere olan uzaklaşımdır. Bir ailenin asıl aile olduğu ben aileyim dediği gerçek imtihan salonu ergenlerle geçirdiği yıllardır.
Ergenlikteki gelişimler sevinç dolu, sağlıklı sıhhatli olmanın bir işaretidir. Ergenlikteki uzaklık, uzaklaşma isteğine hürmet; aile içinde baht tanıma; ergene minik torpiller geçmek de ailenin vazifesidir.
Ergenlerdeki minik geri çekilmeler, sakarlıklar, unutkanlıklar, sürat, arkadaşlık, grupsal davranışlar da tekrar kutlanacak bir durumdur.
Adet görmek, göğüslerin kalçaların irileşemesi, romantık partnerlerle ılgılı konusmak, bedeniyle ve odasında vakit geçirmek de tekrar hoş özellikleridir.
Ergenlik yeniden tahin ile pekmez üzere acı, ekşi , ıstırap, depresif özelliklerin yoğrulduğu yerdir. Tahini de pekmezi kadar değerlidir. Her vakit boyun eğici özellikler beklemek mantıklı değildir.
Ergenliği uzatan da , acıtan da , gerginleştiren de ailesel bakış açısına nazaran değişir.
Ergenler uzaylı değildir, ergenler uzaylıysa şayet unutmayın ki uzaylılar bizimle değil biz uzaylılarla savaşmak için on bin mazeret uydurururuz.
Ergenlik sıhhat, sıhhat, memnunluk ; müzik, şiir, aşk; hormon , beden, dokunuş ; keşif, işgal, sürgün olduğu kadar acı, keder, depresyon demektir.
Sonda saydıklarımın oranı dünyanın ergene davranışını içerir.
Öz olarak, ne toplumca ergenimize sahip çıkabildik ne de ergenimiz de kendini anlayabildi.
Ergenler ne İsa’ya ne de Musa’ya yarandı. Toplumca ergenleri sevmiyoruz zira ergenler de ergenleri sevmez.Çünkü toplumumuz da tam bir ergenler topluluğu, ne çocukluğa ne de yetişkinliğe müsaade var.