Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YKS'ye girecek gençlerle görüntü konferans metoduyla buluştu. Toplumsal medya üzerinden gençlerle bir ortaya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:
YKS NEDEN ERTELENMEDİ?
Erdoğan, gençlerin "YKS neden ertelenmedi" sorusuna şu karşılığı verdi:
"Sevgili gençler öncelikle bilindiği üzere şu adımı atmamız lazım. Bu cins imtihanların tarihleri aylar öncesinden ilan edilir. YKS tarihi de çok evvelce açıklanmıştı. Koronavirüs salgını ülkemizdeki her şey üzere imtihan takvimlerini de maalesef etkiledi. Belirsizlikler sebebiyle imtihan tarihleri nedeniyle bu usul önlemli davranılmaz kaçınılmaz durumdu. Öğrencilerin gereksiz gerilim yaşamasını önledik. Kimilerinin bu tarihin turizm kesimini canlandırmak maksadıyla belirlendiğini sav etmesi külliyen spekülasyondur. Salgının denetim altına alınmasıyla itibaren 11 Mayıs'tan itibaren olağanlaşma devreye alındı. İmtihan tarihleriyle de ilgili bir süreç işledi. İmtihanın asıl tarihine en yakın vakitte yapılmasının daha hakikat olacağı görüşü ortaya çıktı. İmtihan tarihi birinci açıklanan tarihe en yakın tarih olarak 27-28 olarak belirlendi. Gerekli tüm önlemler alınmıştır. Gençlerin yalnızca önlerindeki sorulara ve gayelerine odaklanmalarını istiyorum."
ÜNİVERSİTELİ GENÇ İŞSİZLER
Erdoğan, üniversiteli genç işsizler için ise şu açıklamalarda bulundu:
"İşsizlik, herkes için çok önemli bir külfettir. Ülkemizde kentleşme oranının artmasıyla birlikte tarım kesitinde gizlenen işsizlik kendini belirli etmeye başlamıştır. Üniversite öğrencisi sayımız 8 milyon sayısına dayandı. Eğitim düzeyi yükseldikçe, gençlerin hayata atılma yaşı da ilerliyor. Günümüzde lisans-yüksek lisans derken bu çıta 30 yaşa yükseldi. Çarpık tabloyu değiştirmemiz gerekiyor. Gençlerimizin amaçlarına uygun iş alanları oluşturmak hedefimiz. Türkiye'nin önünde çok büyük bir potansiyel var. Önümüzdeki fırsatı kıymetlendirerek, kendilerini geliştiren, birikimi ve yeteneği ile öne çıkan her gencimize gönül huzuruyla çalışabileceği iş alanı sağlama konusunda kararlıyız.
"HER ÜNİVERSİTE MEZUNU KAMUDA İSTİHDAM EDİLEMEZ"
Lakin her üniversite mezununun kamuda istihdam edileceği üzere bir yanlışa da düşülmemesi gerekiyor. Kamunun vazifesi iş yapmak, kazanmak isteyen herkese ön açmak, dayanak vermek yol göstermektir. Asıl istihdam özel bölümde, üretimde, ticarette, tarımda olacaktır. Gençlerimizden kabiliyetlerine güvenmelerini geleceklerini özel kesimde aramalarını istiyorum. Dünyanın hiçbir yerinde her üniversite mezununa iş hazırlığı üzere bir şey kelam konusu değildir."
"SOSYAL MEDYAYI AHLAKİ TABANA TAŞIYACAĞIZ"
Erdoğan, 'Sosyal medyayı sevmiyor musunuz?' sorusuna şu karşılığı verdi:
"Ben bir siyasetçiyim. Bir siyasetçi olarak gerçeklere gözümü kapamam kelam konusu değil. Günümüzde dijital platformların ve toplumsal medyanın ihmal edilemeyecek derecede olduğunu biliyoruz. Toplumsal medyadan nefret etsek bu türlü yaygın bir halde kullanmazdım. Ülkemizde 16.2 milyon takipçiydi Twitter'da en çok izlenen kişi olduğumu hatırlatmak isterim. Buradaki asıl sorun, toplumsal medyanın ve internet platformlarının her türlü palavra, iftira, sapkınlığın serbestçe dolaşabilir bir mecra haline getirilmesidir. Yanlış içeriği kaldırmadığı üzere düzeltilmesine de müsaade vermeyen internet mecralarının mahkeme kararlarını da hiçe saymasını görmezden mi geleceğiz? Her vatandaşımızın ve kurumumuzun tıpkı gerçek hayattaki üzere toplumsal medyada da prestijlerini müdafaa hakları olmalıdır.
Toplumsal medyayı ahlaki bir tabana taşımak benim vazifem; yasal düzenlemeye kavuşturacağız Bu mevzuda güçlü bir tüzel altyapı oluşturmanın hazırlığındayız. Milletimizi yalnızca içeriğiyle varlıklı değil, muteber bir internet mecrasına yapacağımız yasal düzenlemelerle kavuşturacağız."