Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Engelliler Konusunda Düzenlemeler / Yapılabilecekler

Engelliler Konusunda Düzenlemeler / Yapılabilecekler
0
72

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Engelliler Konusunda Düzenlemeler Yapılabilecekler engelliler için yapılabilecekler engelli öğrenciler için yapılabilecekler engelli bireyleri eğiten okullar engellileri eğiten okullar Son günlerde,MALİYE BAKANLIĞI’NIN ENGELLİLER KONUSUNDA DÜZENLEMELER “ Özürlüler ile ilgili DERNEK, KURUM VE KURULUŞLARIN Gösterdikleri tepkileri fazla önemsemek lazımdır Çağrıda Bulunmak ama çıkarımıza da olsa ülkemizdeki “ENGELLİ ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİMİNİ önemsiyoruz YILLARDAN BERI Engellilerin Topluma kazandırılması konusunda biz alandann olanların, verdiği mücadeleler, amacına ulaşmış Ama ben üzen yasa da belirtilmeyen , bir takım duyumlar hakkında bakış belirtilmesi ve engelliler konusunda bilimsel olmayan, tanımlara uymayan talimat olmuştur Yasada belirtilen bazı tanım, kavram ve tümcelerin yanlış yorumlanması , bu alandan gelen ve bu alanla ilgili hukuki düzenlemeleri hazırlayan komisyonlarda görev bölge ben ve alandan arkadaşlarımı üzüyor Hatalı açıklama getirerek, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri’ne Karşı olanların; aklına yeni ve kurnazca görüşler getiriyorsunuz Destek Eğitimi “Özel Eğitime ihtiyacı olan bireylerin tıbbi , eğitsel değerleme ve tanılama sonucunda; belirlenen eğitim ihtiyaçları doğrultusunda kendilerine,ailelerine , öğretmenlerine ve mektep personeline; uzman personel, araç,gereç,eğitim ve danışmanlık hizmetleri sağlamayı “içerir Kısacası adından da anlaşılacağı gibi “ Engelli Bireye, ailesine ve eğitimi verenlere; eğitim sürecinde normal eğitim kşulları dışında; ek bilirkişi eğitimci, eğitim ortamı, eğitim araç ve gereçleri vb dıştan ilave eğitim gereklilik ve hizmetlerinin sağlanmasıdır Bu tanımdan yola çıkarsak, bu gün RAM’ lara yönlendirilen Engelli Öğrencilerimizi; bu kurum resmi bir kurum olduğu için “Bu kurumdaki meslektaşlarımız, epeyce Tarafsız veriler ve incelemeler sonucu ;Özel Eğitime ihtiyacı olan çocuklarımıza, mevzuata yerinde “Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği , eğitim önerilerinde bulunmaktadırlar YAŞLARI NE OLURSA OLSUN, ÖZÜR GRUPLARI NE OLURSA OLSUN, BELKI SOSYAL,ŞEHVETLI YÖNDEN AKRANLARI SEVİYESİNİN ARKASINDA İSE “KAYITLI ÖZÜR GRUPLARINDA ZATEN AÇIK BİR ŞEKİLDE GÖRÜLÜR BU ÖĞRENCİLERE ŞÜPHESIZ “ KIŞISEL VE GRUP YARDIM EĞİTİM ALMASI UYGUNDUR BIÇIMINDE ÖZEL EĞİTİM ÖNERİR HER YAŞTA VE HER ÖZÜR TÜRÜNDE, YUKARDA KAYITLI SOSYAL, HISSI YÖNDEN GELİŞME DÜZEYİ AKRANLARI SEVİYESİNDE VE YAKINSA “BILHASSA EĞİTEBİLİRLER BU NESIL ENGELLİLERE “KIŞISEL DESTEK EĞİTİMİ ALMASI UYGUNDUR “ YA DA DESTEK EĞİTİMİ ALMASI YERINDE DEĞİLDİR İFADESİ KULLANILIR Dikkat edileceği gibi “DESTEK kelimesi eğitim önerilsin ya da önerilmesin her öneride anlamına yerinde kullanılmaktadır Buradan bir şeyler çıkarmaya çalışarak; Benimde yıllarca hizmet verdiğim RAM ‘ ni RESMI KURUMDUR TARAFSIZ DAVRANILMAKTADIRve bu kurumlarda çalışan çok değerli arkadaşlarımızı, Lütfen' Lütfen ! Zan aşağı bırakmamaya itina gösterelim Geçmişte Sayılı Kanun Hükmüne Kararname ile ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI KANUNU’ NU VE ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ’NİN daha aşağı yapısının oluşturulduğu komisyonda “ Bu kurumlar eğitimciler kadar açılsın ifademi bu günden daha sonra değiştiriyorum Bu alandan gelen Uzmanlar ve Öğretmenlerce Açılsın Diyorum Gerçi bu önerimiz MEB ‘ TALİM TERBIYE KURULU' nca Bu kurumların özendirilmesi için Eğitimci kadar açılırİfadesi konulmadı Bu yasal düzenlemeler yapılanca 2916 Sayılı Korunmaya Fakir Çocuklar Kanunu tarihe karışmıştır Ben belirttiğiniz “Plan Bütçe Komisyonu’nda “alınan kararlar ve Özel Eğitimin Tarihi Gelişimi konusundaki Makalemde de belirttim Engelliler Yasası’ nda geriye doğru dönüş olamaz, yasa geriye yönelik işlemez ve gerçekleşemezYER YERİNDEN OYNAR, KIYAMETLER KOPAR, DANIŞTAY VE ÜSTTEKI KURUM TÜZÜK MAHKEMESİ’NDEN DÖNER FAZLADA BU KONUDA CANINIZI SIKMAMANIZI ÖNERİRİM… Oysa şunu da unutmadan, Esas çıkarılmak istenen yasaya dönelim: Kanun aşağıdaki gibidir Özürlü raporu vermeye yetkili sağlık kurum ya da kuruluşlarınca bahşedilen sıhhat kurulu raporuyla minimum yüzde 20 özürlü olduğu tespit edilen ve özel eğitim değerleme kurulları kadar da eğitsel değerleme ve tanılamaları yapılarak özel eğitim okulları ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde bahşedilen yardim eğitimini almaları uygun görülen; görme, işitme, dilkonuşma, spastik, zihinsel, ortopedik ya da ruhsal özürlü bireylerin; eğitim giderlerinin her yıl maliye bakanlığınca belirlenen tutarı MEB bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanır Bu özürlü bireylerin özür grupları ve dereceleri ile özür niteliğine tarafından eğitim programlarının kapsamı ve eğitim süreleri, özürlüler idaresi başkanlığının görüşü gücüne gitmek sureti ile bakanlıkca hazırlanacak ve bu kanunun yayımını izleyen altı ay içerisinde yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenir Bu güne dek altını çizdiğim düzenleme ile ilgili bir yorum getirerek Sağlık Durumu Kurumları’nın lehine olan bu düzenlemeyi ne amaçla yaptığını bilmediğim için olumlu yada olumsuz görüntü belirtmedim Bu tümceden, şu anlamı çıkarabiliriz Özel Eğitim Okulları ve Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri ‘nin daha önceki durumuna dönmesi için “Hastaneler baskın çıkarak, önceden olduğu gibi bu yetkinin kendilerine verilmesini yani Afiyet Kurulu Raporu zorunluluğunu yeni yönetmelikle her yerde getirmek istiyorlar Anlamını çıkarabiliriz Hatta eskiden % 40 olan meslek gücü kaybı oranını “EĞİTİLEBİLİR TANILAMA ORANI % 20’ lere çekerek “HAFİF EĞİTİLEBİLİR Daha şirin ve ENGELLİLER LEHİNE “ bir durummuş gibi lansa etmeye çalışıyorlar Oysa bu yetkinin yalnız hastanelere verilmesi “ Acaba geçmişte olduğu gibi % 80 iş gücü kaybı olan engelli “ÖĞRETİLEBİLİR için % 20 altında Sıhhat Kurulu Raporu verildiğinde itiraz mercii neresi olacak BU YANLIŞ RAPORDA BİR TEFTIŞ MEKANİZMASI OLACAK MI ? Olmayacaksa, RAM ‘larda, şu lahza gerçekte olduğu gibi “ÖZEL EĞİTİM DEĞER BIÇME KURULU’ NUN DA yetkisi elinden alınmamalıdır Diye düşünüyorum İkinci yol olarak; Sağlık Durumu Kurulu Raporu Alma zorunlu olursa “Bu yönetmelik değişikliğinde getirilmesi önerilmiştir RAM ÖZEL EĞİTİM DEĞERLENDIRME KURULU Sıhhat Kurulu Raporu’nu dikkate almalı ama gerektiğinde SAĞLIK KURULU RAPORUNDA ÖĞRENCİNİN ALEYHİNE VERILEN RAPORLARI ,RAM ÖZEL EĞİTİM DEĞERLENDIRME KURULU ENGELLİYİ HER TARAFTA İNCELEYEREK; ENGELLENİN LEHİNE BİR KARAR VERİLMESİ GEREKTİĞİNDE BU RAPORU VERMEKTE YETKİLİ OLMALIDIR Kısacası, düzenleme nasıl olursa olsun tek bir kurumun tasarrufuna bırakılması tamiri olanaksız sorunlara yol açarak, birlikte bir çok şahibeleri de getirebilir Engelliler hakkında çıkacak her düzenleme, engelliler lehine ve onların kazanılmış haklarını koruyucu olmalıdır Diye düşünüyorum OYSA IŞLEM İÇİNDE ŞUNLAR GERÇEKLEŞEBİLİR: Mükerrer ödemeler iki kat suç oluşturan, dikkat ve kapatma, Mevzuat gereği çalışmayan kurumlar, uyarılır, devam ederse kapatılır, Yeni açılacak İÖO bünyelerinde 2 Alt Özel Derslik Açma Zorunluluğu; süreç içinde engellilerin Özel Eğim Okulları ve Rehabilitasyon Merkezleri’ ne yönlendirmeyi etkiler, DEP ‘ na “Mektep Öncesi, İÖO aralıksız öğrencilere verilen bir yıl süreli raporlar, daha hafif eğitilebilir öğrenciler için özür derecelerine tarafından “8 ay,6 ay, 4 ay “ biçiminde de düzenlenebilir, Eğitim dışarıda ve mevzuata uygunsuz özürlü ailelerine yasa dışı yapılacak ödemeler, hangi ile olursa olsun, kanıt bulunduğunda, kurum kapatılır ………………… çoğaltabiliriz Bu tür düzenlemelere de hazır olmalıyız Saygılarıma… rehabilitasyoncom