
UNESCO’ nun “somut olmayan kültürel miras” listesine giren lezzetli keşkek nasıl hazırlandığını biliyor musunuz? Tadı damaklarda iz bırakacak, misafirlerinize hazırlayabileceğiniz birebir vakitte akşam yemeğinden sonra mükemmel giden keşkek imalatının tanımı haberimizde...
Trakya, Doğu Anadolu, Karadeniz ve Orta Anadolu yemeği olan keşkek, çoklukla düğün ve bayramlarda kalabalık sofraların baş tacı olarak yapılır. Imalatı uğraştırıcı olsa da Peygamber efendimiz vaktine danan bir lezzet. Yörelere nazaran farklılık gösteren keşkek yemeğinin orjinal tanımını sizlere sunuyoruz.
KEŞKEK TANIMI:
MATERYALLER
300 gram dövme buğday
100 gram beyaz nohut
5.5 su bardağı su
750 gram kemikli koyun eti
60 gram tereyağı
Karabiber
Tuz
Al toz biber

YAPILIŞI
Nohut ve buğdayı 1 gün evvelden 2 buçuk su bardağı suyun içerisinde bekletin.
Daha sonra eti haşlayın. Nohutla buğdayı süzüp, ete ek edin.
Suyu dökmeyin. Bu suyun içerisine 4 su bardağı sıcak su ekleyin. Daha sonra tereyağının yarısına su, karabiber ve tuzu ekleyip buğday lapa oluncaya kadar yaklaşık 2 saat kadar pişirin.
Etin kemiklerini ayırarak ek edin. Hazırladığınız keşkeğin büyük bir tencerenin içerisine aktarın. Tencerenin içerisinde tahta kaşıkla şıkça ezin.
Geniş bir servis tabağına alarak üzerine yakılmış pul biber ve tereyağı ile sunuma hazır hale getirebilirsiniz.
Afiyet olsun...