Volda Üniversitesi Deniz Ürünleri Biyoloğu Hogne Hallaraker ringa balığı yumurtasından elde edilen Omega3 ile ilgili yaptığı bilimsel çalışma sonuçlarını Türkiye’de açıkladı Norveç’te 2003 yılında başlatılan beş bilimsel araştırma sonucuna tarafından Omega3’ün en saf, en doğal, en varlıklı kaynağı: Ringa Balığı yumurtası yani havyar Amerika, Norveç ve Kanada’daki üniversitelerin de desteklediği çalışma sonuçlarını değerlendiren Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof Dr Osman Müftüoğlu, “Balığın yumurtasındaki Omega 3 en değerli omegadır Çünkü balığın en kıymetli gıdası yumurtasıhavyarıdır Ringa balığı yumurtası da en varlıklı Omega3 kaynağıdır dedi id Gad300250İnsan sağlığının güvencesi olarak da nitelendirilen Omega3 ile ilgili bilimsel çalışmalara her gün bir yenisi ekleniyor Hedef; insanların daha dinç bir şekilde dünyaya gelmesi, yaşaması ve yaşlanması…2003 yılından bu yana ringa balığı yumurtasından elde edilen Omega3 ile ilgili bilimsel çalışmaları başlatan, yürüten ve sonuçları paylaşmak üzere ülkemize gelen Volda Üniversitesi Deniz Ürünleri Biyoloğu Hogne Hallaraker şunları söyledi “Ufak balıklar üzerinde yaptığımız çalışmalar sonucunda en saf, en doğal, en zengin Omega3 kaynağı olarak ringa balığı havyarını keşfettik Ufak balıkları ringa havyarı ile besledik, iç organlarında şahane gelişmeler gözlemledikBu konuyla ilgili farklı üniversitelerde yaptığımız 5 bilimsel egzersiz Amerika, Norveç, Kanada’daki üniversiteler tarafından da desteklendi Ringa havyarından elde edilen Omega3 emülsifiyedir Yani; su ve yağ ile karıştırabilirsiniz Adi yağ suyun üzerine çıkar lakin havyardan elde edilen Omega3 su ve yağ ile karışır Bunun anlamı cisim kadar daha basit alınırÜçüncü Nesil Omega3: Ringa Balığı HavyarıVolda Üniversitesi Deniz Ürünleri Biyoloğu Hogne Hallaraker’in bilimsel çalışma sonuçlarını değerlendiren Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof Dr Osman Müftüoğlu konuyla ilgili şunları söyledi:“ şimdi dünyada global Omega3 açlığıeksikliği yaşanıyor Gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler doğal gıdalara yeterli miktarda ulaşamıyor Balık yağı ile omega3 ihtiyacını yerine getirmek mümkün değil Bu gıda maddelerini eğer vücudumuza yeteri tedarik ve yoğunlukta kazandıramazsak birçok sağlık durumu problemleri ile aleyhinde karşıya kalırızEksikliği çoğu hastalığa zemin hazırlar…“ Eksikliğinde kişinin bunalım, amnezi, demans, alzheimer, kalpdamar, şeker hastalığına yakalanma riski artar Kilo kontrolü bozulur Daha da önemlisi karaciğeri yağlanır Eklemlerin eski fonksiyonu kalmaz Hastalanmanın ötesinde odaklanma, dikkatini vermek, problem çözme yeteneği azalır Matematiksel zekayı , hafızayı megabayt olarak mevcut kapasitesi içinde tutabilmek için mutlaka Omega3 yağ asitlerine gereklilik vardırOmega3 ihtiyacı nasıl karşılanmalıdır?Önce doğal kaynaklardan Omega3’ü almak gerekir Ceviz, fındık, fıstık ya da semizotu yemekle Omega3 meselesi çözülmez Omega3’e yeteri kadar ulaşabilmenin yolu; hayvansal omega3’ü dışardan almaktır Lakin maalesef zorunlu Omega3’ü hayvanlarda yani inek, keçi, koyun onların sütleri, tavukların eti, yumurtasında bulmak mümkün yok Sonuçta; bir tek balıklar kalıyor O da kendi şartlarıyla büyüyüp artan adi açık deniz balıkları Bu balıkları alıp, yemek gerekir Fakat balığı her mevsim bulmak muhtemel yokSonuç; elimizde acilen 3 tane temel Omega3 kaynağı var Bir parça başına balık, ikincisi krill diğeri de havyar omegası Balığın yumurtasındaki Omega3 en değerli omegadır Balığın en kıymetli gıdası havyarıdır Havyardaki omegadır Balığı her mevsim her gün yememiz muhtemel yok Süreklilik için gıda takviyesi olarak Omega3’ü almak gerekir Bilim dünyası olarak havyar omegası için üçüncü jenerasyon Omega3 diyoruz Balık omegasına kadar krill ve havyarın omegasının çok büyük avantajları var Bilhassa biyofaydalanma açısından Fakat krille göre de havyarın fazla ciddi avantajları var O avantajların en başında da fosfolipit ve kolinden fazla zengin yapısı geliyorÖzetle; Omega3 insan sağlığının sigortasıdır Anne karnındaki bebek dahil her yaştaki insanın yaşamında; her dönem ihtiyacı olan yiyecek maddesidir Vücudun üretemediği bu madde eksikliği A’dan Z’ye bütün hastalıkların oluşumu için zemin oluşturur Ringa balığı havyarı da en iyi omega3 kaynağıdır