Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

En kolay tirit nasıl yapılır? Tirit nedir ve püf noktaları nelerdir?

En kolay tirit nasıl yapılır? Tirit nedir ve püf noktaları nelerdir?
0
262

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
2
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
106
en_kolay_tirit_nasil_yapilir_tirit_nedir_ve_puf_noktalari_nelerdir_1619169700_5262.jpg

Tirit, Anadolu'nun çeşitli yörelerinde farklı formlarda hazırlanıyor. Biz de sizler için Konya yolu tirit tanımı hazırladık. Tarifler her ne kadar değişse de hepsinde et, ekmek ya da pide ve sarımsaklı yoğurt bulunuyor. Bu yöresel lezzeti kesinlikle denemelisiniz. Pekala tirit nasıl yapılır? Meskende tirit imali için kolay tanımı...

Orta Asya kültürünün bir modülü olan tirit, yöresel yemeklerden biridir. Samsun'un ilçeleri olan Çarşamba, Kavak, Vezirköprü, Havza, Lâdik ve Asarcık 5 ilçenin tescillenerek patenti alınmış kaz tiridi vardır. Tirit, kimi yörelerde düğün yemeği olarak da bilinmektedir. Bu yemeği Ramazan ayında pideyle yapabilirsiniz. Tirit, et suyuna kızartılmış yahut bayat ekmek konularak yapılan yemektir. Tirit sözü Farsça bir sözdür. Yörelere nazaran çok farklı et çeşitleri konulabilir. Kaz, ördek, tavuk, inek, koyun eti ile yapılan çeşitleri vardır. Papara ve Orta Asya'da yapılan Beşbarmak yemeği ile benzerlik gösterir. Samsun yöresinin en meşhur yemeği kaz etiyle yapılan Kaz Ekmeği'dir. Mahallî olarak tirit denir. Kazın eritilen kızgın yağına batırılmış yufkalarla (yoka), tekrar kazın yağı ile yapılmış bulgur pilavı üzerine pişirilmiş kaz eti serilip çatal-kaşık kullanmadan et ve pilavın üstüne yufka konur ve parmak uçlarıyla et ve pilav bu yufkaya sarılır ve büyük bir lokma halinde yenir.



TİRİT TANIMI:

MATERYALLER

500 gram kuşbaşı doğranmış kuzu eti
500 gram yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı
2 adet soğan
1 adet kurutulmuş ekmek
1 demet maydanoz
2 adet defne yaprağı
4 ya da 5 diş sarımsak
Karabiber
Tuz



YAPILIŞI

Etleri tencereye alıp suyu çekene kadar alın. Akabinde üzerine iki parmağı geçecek biçimde sıcak su ve kimyon ekleyin.

Et yumuşak hale gelince düdüklü tencereye alıp haşlayın. Bayat ekmekleri küçük kare formunda dilimleyin ve fırına verip hafif bir halde kızartın. Daha sonra servis tabağına alın.

Haşlanan eti ocaktan almadan 10 dakika evvel tereyağı, karabiber ve tuz ekleyin. 10 dakika kadar pişirip ocaktan alın.

Suyu ile birlikte eti ekmeğin üzerine ekleyin. Soğanı da piyazlık doğrayın. Etin üzerine evvel sarımsaklı yoğurdu yayın. Daha sonra da soğanları ekleyin.

Son olarak üzerine doğranmış maydanozu serptikten sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...
 
858,500Konular
982,387Mesajlar
32,979Kullanıcılar
kara kartalSon üye
Üst Alt