
Haşlanmış kuru fasulyeyle yapılan piyaz, sofralarımızın vazgeçilmez mezelerinin başında geliyor. Bilhassa köftenin yanında olmazsa olmaz bir lezzet olan piyazı dilek ederseniz yumurtalı da yapabilirsiniz lakin biz bugün yumurta sevmeyenler için bol soğanlı yumurtasız hoş bir piyaz yaptık. İşte en kolay piyaz tanımı:
Piyaz Güneydoğu mutfağından tüm Türkiye’ye yayılmıştır. Kuru fasulye, soğan, maydanoz, ve zeytin yağ ile hazırlanan piyaz tanımı ana yemeklerin yanına sıklıkla servis edilen bir salata çeşididir. Ekseriyetle kebapların yanında salata olarak servis edilen piyaz tanımı, Antalya'da tahin ve sarımsaklı sos ile servis edilir. Türk mutfağında bulunan doyurucu bir salata olan piyaz, pratik, tadı da son derece lezzetlidir. Izgara köftenin yanına, kebapların yanına, balığın yanına çok yakışan piyaz sulu olmayan her şeyin yanında yıldız misali parlayacaktır. Farklı formlarda yapılan piyazın imali da epeyce kolaydır. Gelen konuklarınıza, ailenize, herkese gönül rahatlığı ile yapabileceğiniz, piyaz nasıl yapılır? sorularınızın yanıtı olacak bu tanımı sizlerle paylaşıyoruz.
PİYAZ TANIMI:
GEREÇLER
1 su bardağı kuru fasulye
1 adet kuru soğan
2 kısım taze soğan
1 adet domates
4 tutam maydanoz
1 adet limon
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber
Sumak
YAPILIŞI
1 su bardağı kuru fasulyeyi akşamdan ıslatın.
Sonraki gün suyunu süzüp yumuşayana kadar haşlayın ve kenara alın.
Kuru soğanı piyazlık doğrayın.
Taze soğan ve maydanozları ince ince doğrayın.
Domatesi de küp küp doğrayın.
Soğan, maydanoz ve domatesleri derin bir kasede karıştırıp üzerine haşlanmış fasulyeleri ek edin.
Son olarak limon suyu, tuz ve baharatları ek edip tüm malzemeyi güzelce harmanlayın. Piyazınız hazır.
İstek ederseniz sosunda sirke de kullanabilirsiniz. Tabağı yeşil biber ve siyah zeytinle süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun...