
Gaziantep mutfağının klâsik lezzetlerinden doğrama hayli doyurucu ve besleyici bir yemek. Üzerine eklenen tereyağlı naneli sosuyla da tadına doyum olmuyor. Pekala doğrama nasıl yapılır? İşte Gaziantep tarzı doğrama tanımı...
Antep yöresi patlıcan yemekleri lezzetiyle meşhurdur. Antep yolu ekşili patlıcan olarak da bilinen bu yemeğe Kilis’te Patlıcan Bastırması (Bastırma Yemeği), Şanlıurfa’da balcan ekşisi (patlıcan ekşisi), ekşili patlıcan sulusu denilir. Gaziantep’te düğünlerin, gelin çeyizinin gideceği günlerin, davet ve şenliklerin yemek menülerinde yer alan ekşili acılı sarımsaklı bu nefis patlıcan yemeğini denemelisiniz. Patlıcan, et ve domatesin, nohut ile buluştuğu bu nefis yemek naneli sosuyla da başka hoş oluyor. Mayhoş tadıyla çok seveceğiniz doğramayı bulgur pilavıyla da servis edebilirsiniz. Doğrama, Gaziantep ve civarında bulgur pilavı ve taze yeşil biber ile tüketiliyor. Bulgur pilavı, doğramanın en büyük eşlikçisi olarak biliniyor. Gazintep'in en özel tatlarından biri olan sumak ekşisi ile mayhoş tadına bayılacağınız, hazırlaması kolay ve lezzeti tavan olan doğrama tanımımızı sizlerle baş başa bırakıyoruz.
GAZİANTEP TARZI DOĞRAMA TANIMI:
GEREÇLER
500 gram kuşbaşı et
200 gram nohut
1 adet kuru soğan
2 adet domates
3 adet sivribiber
3 adet patlıcan
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
4-5 diş sarımsak
4 su bardağı su
1 adet limon
Kuru nane
YAPILIŞI
Nohutu akşamdan ıslatın. Sıvı yağ ve eti tencere alın ve kavurun. Etler kavrulunca üzerine yemeklik doğradığınız soğanı da ekleyip kavurmaya devam edin.
Daha sonra salça ve 4 su bardağı sıcak suyu da ek edip pişmeye bırakın.
Yemeğiniz kaynamaya başlayınca evvelden ıslattığınız nohutu da ekleyin ve yumuşayana kadar pişirin.
Akabinde kuşbaşı biçiminde doğranmış patlıcan, domates, biber ve sarımsakları ek edin.
Tüm gereçler pişmeye yakın 1 adet limonun suyunu ekleyin.
Öbür taraftan da tereyağı ve naneyi bir tavada kızdırın.
Yemeğiniz pişince hazırladığınız tereyağlı ve naneli sosu üzerine gezdirip servis edin.
Afiyet olsun...