Çabucak her yörede yapılan etli biber dolmasının Antep yöresine ilişkin olan enfes tanımı bir kere tadına bakanların çok beğendiği lezzetler arasındadır. Akşam yemeklerinin baş tacı olacak biber dolması tıpkı vakitte görselliğiyle sofraları renklendiriyor. Pekala bu kadar enfes olan biber dolması meskende nasıl yapılır?
Türk mutfağının vazgeçilmez tanımlarından olan etli biber dolması Antep yöresinde kendine has lezzetiyle önümüze çıkıyor. Mevsiminde tüketildiğinde tadına çok daha ziyade alabilirsiniz. Etli biber dolmasını iç harcını hazırlarken koyacağınız gereçler Antep yöresine has gereçler kullanılmaktadır. Dolmanın iç harcının içine konulan gereçlerden en farklı olanı ise kuyruk yağıdır. Rengarenk biberlerle yapılan hem lezzetli hem de görsel olarak sofranızı bir şölene çevirerek dolma tanımı bugünkü metnimizde...
ANTEP YÖNTEMI ETLİ BİBER DOLMASI TANIMI:
MATERYALLER
20- 25 adet dolmalık biber
3 adet domates
40 gram kuyruk yağı
5 diş sarımsak
4 adet soğan
yarım kilo kıyma
3 yemek kaşığı domates salçası
yarım çay bardağı likit yağ
2 su bardağı pirinç
Karabiber, nar ekşisi, maydanoz, nane, pul biber, tuz
3 adet domates
Sosu için;
5 bardak sıcak su
2 yemek kaşığı domates salçası
YAPILIŞI
Dolmalık biberlerin içlerini oyup çıkartın. Daha sonra oyduğunuz biberleri yıkayın. Yıkadıktan sonra bir kenara alın
İç harcını hazırlamak için bir tencereye likit yağ ve kuyruk yağını koyun. Soğanları ve sarımsakları ekleyip karıştırın orta ateşte pişirin.
Soğanlar pembeleşince yarım kiloyu ekleyip karıştırın. Kıyma pişmeye yakın doğranmış domatesleri doğrayıp ek edin. Yaklaşık 5 dakika kadar orta ateşte pişirmeye devam edin.
Daha sonra baharatları ve domates salçasını ekleyip karıştırmaya devam edin. En son doğranmış maydanozları ve 2 su bardağı pirinci ekleyip karıştırın ve ocağı kapatın.
Antep yöntemi iç harcı yıkadığımız dolmalık biberlere doldurup üstlerini yuvarlak olarak kestiğimiz domateslerle kapatın.
Tencereye dizdikten sonra sosunu hazırlayın.1 su bardağı sıcak su ve 3 yemek kaşığı domates salçasını sos olana dek karıştırın ve hazırlamış olduğunuz dolma biberlerinin her tarafına gelecek biçimde dökün.
Dolmanın yarısından ziyadesine gelecek biçimde soğuk su ekleyip ocağa alın. Tencere kaynadıktan sonra kısık ateşte pirinçler pişene kadar pişirmeye devam edin. Piştikten sonra servis ederken üstlerine nar sosu koyun.
Afiyet olsun...
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.