Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

En büyük fırsat faizde

En büyük fırsat faizde
0
67

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
En büyük fırsat faizde Türkiye'nin en büyük aracı kurumu olan Meslek Yatırım, piyasalarda hedge fon olarak bilinen ve Türkçe'ye serbest yatırım fonu olarak çevrilen ürünleri yatırımcılara sunmaya hazırlanıyor Iş Yatırım'ın Yurtiçi Piyasalar Müdürü Yiğit Arıkök, bilhassa düşen piyasaların yıldızı olan hedge fonların bilindiği kadar riskli olmadığını belirtiyor Arıkök, piyasalarla ilgili olarak da yatırımcılara dolar ve borsa yerine faizi öneriyor Arıkök ile hem piyasaları ayrıca de piyasaya yeni gelecek olan hedge fonları konuştuk SİYASİ RİSKLER BASKI YARATIYOR Piyasalardaki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Piyasalarda yurtdışına bağlılık devam ediyor Yurtdışındaki gelişmeler içeriden daha kayda değer gözüküyor Fiilen bu önceden daha da belirgindi 'Tamamen yurtdışına bağlıyız' diyorduk Lakin şu son siyasi risklerle birlikte bir miktar iç dinamikler de etkili olmaya başladı Hemen ortada bir değişkenlik var ve belli ki bu şüphe bir zaman daha devam edecek Bu da bizim üzerimizde negatif etki yaratacak Belirsizliğin siyasi risk yaratmayacak şekilde kaybolması halinde piyasalar iyi performans gösterir Lakin değişkenlik kaybolana kadar da piyasalar üzerinde baskı olacaktır Yurtdışında ne olacağını kestiremiyoruz, dünya da kestiremiyor Onun üstüne bir arz da siyasi risk var ve bu riskin uzun sürmesi hoş bir durum değil BORSADA 36 BİNLERE İNEBİLİRİZ Borsa geçtiğimiz günlerde Ak Parti'ye kapatma davası açıldığı zamanki seviyesinin üzerini fark etti Böyle bir toparlanma bekliyor muydunuz? Beklemiyorduk Ne oldu peki? Beklentiler açık konuşmak gerekirse Piyasayı yaratıcı bunlar İki tane dinamik var ortada Yurtdışındaki olumluluk bizi iyi etkiliyor Olur Ya azıcık fazladan satmış olmanın getirdiği bir toparlanma da söz konusu oldu Ama piyasanın fazla soluklu olarak yukarıya devam edeceğini benimle birlikte kimsenin beklediğini zannetmiyorum O yükseliş bir tepkiydi ve trend başlangıcı olarak görmüyorum Yatırımcılar borsada ne yapmalı? Temkinli olmak gerekiyor 43 binin üstüne çıktığı vakit pozisyon azaltmak gerekir Azıcık altında geldiği süre, fakat biz 3638 bin bandının görülebileceğini düşünüyoruz, oralarda uzun vadeli alımlar yapabilir Yurtdışı yukarı dönerse O zaman natürel ki olumlu etkileyecektir Peki yurtdışı dek yükselebilir miyiz? Hayır Çünkü bizde ikinci bir zorlama olacaktır Düşüşlerde de benzer şekilde daha fazla düşeriz Siyasi riskler negatif etkileyecek EN AVANTAJLI YATIRIM ARACI FAİZ Yatırımcılara ne nasihat ediyorsunuz? Bir tedarik izlemelerini tavsiye ediyoruz Ben halen Türk lirası enstrümanlarının ayrıcalıklı olduğunu düşünüyorum DOLARDA MESLEK DEĞİŞTİ Ya dolar? Ben dolara bundan böyle daha bambaşka bakıyorum Geliriniz ve gideriniz Türk Lirası bazında olduğu vakit gidip dolar almanın sermaye payı almaktan öyle bir farkı yok Zaten ikisinin oynaklıkları da son derece aynı Size getirileri ve götürüleri de fazla aynı olacak O yüzden dolar alırken bunun riskini bile bile, getirisini götürüsünü hesaplayarak almalı Eskisi gibi 'dolar güvenli yatırım aracı, nasılsa bana enflasyon dek getiri sağlar' mantığı bundan böyle geçerli değil Bunun bilhassa altını çizmem gerek TL faizlerde de iyi bir getiri olduğu için ben kısa vadeli bonolarda iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum Seviyeye bakarak bir tedarik hisse senedi yatırımı yapılabilir lakin şu anda beklemede kalmak daha uygun gözüküyor Dolar nasihat etmiyorsunuz yani Kısa vadeli trade amaçlı olarak yerine getirmek isteyenlere olabilir Lakin uzun vadeli olarak tehlikesiz liman ve 'enflasyon dek getirir' mantığı ile alım yapılmamalı Doların hareketine bakarsanız halen koskocoman bir tepki verdiğini söyleyemem YTL hala kuvvetli bir şekilde tutunuyor ve ben TL'de kalınması gerektiğini düşünüyorum Faiz seviyeleri manâlı fırsatlar sunuyor Fakat bu dolar yukarı gitmez aramak yok Yapabilir fakat uzun vadede TL daha avantajlı olacaktır ÖNCE TOPARLANDIĞINI GÖRÜN SONRA ALIN Borsa için senaryolar nedir? Eğer yurtdışı toparlar, siyasi riskler de hallolursa o süre 48 binlere gideriz Fakat içerideki belirsizlikler devam eder ayrıca de yurtdışındaki kargaşa sürerse o süre 3638 binli seviyelere geliriz Lakin şuraya dikkat sürüklemek istiyorum: Endeks bu seviyelerin de altına gelebilir mi derseniz, gelebilir Piyasaları biliyorsunuz 'Şuraya gitmez, buraya gitmez' gibi cümleler benim görüşüme tarafından fazla hatalı 'Burası diptir şuradan döner' demek doğru değil Ben piyasa ekolünün azıcık momentumcu tarafındayım Piyasa bir yerlere geliyorsa, oraya gelmesini gerektiren enformasyon piyasaya ulaşmıştır ve o da fiyatlara yanımıştır Bu enformasyonun devamı, piyasanın daha kötü ya da daha iyi yerlere gitmesini sağlar Buradan döner diyebileceğimiz stratejiler fazla akla yatkın yok Yatırımcı, döndüğünü gördükten sonradan piyasaya girmeli Ben de bunu tavsiye ediyorum 3638 binlerden pozisyon açılabilir lakin daha da aşağıda gitmez anlamında söylemiyorum Buralardan dönüp toparlaması halinde borsaya yerini belirlemek mantıklı olur BUNDAN 1 YIL ÖNCEYDİ Hedge fonlar senelerdir dünya piyasalarını kasıp kavururken, çoğu yatırımcı neden bu fonların halen Türkiye'ye gelmediğini merak ediyordu İşte bundan bütün bir yıl önce, Iş Yatırım'ın yetkilileri ile şirketin Boğaz'daki yalısında biraraya gelmiş ve bu konuları detaylı bir şekilde konuşmuştuk O süre bana bu fonların 'fazla yakında' geleceği söylenmişti Ama aradan 1 sene geçti ve halen Türk yatırımcısı hedge fonlar ile tanışamadı Iş Yatırım'ın Yurtiçi Piyasalar Müdürü Yiğit Arıkök'e geçen sene yaptığımız görüşmeyi hatırlatıyorum Bu fonlar niçin bu dek gecikti? Mevzuatsal bir takım eklemeler oldu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), risk mevzuatları ve yurtdışındaki çalkantılar sebebiyle altyapının iyi olmasını istek etti, bu konuda bir takım araştırmalar yapıldı Birazcık geç kalındı ama sonunda oldu Şimdiki durum şu: Hedge fonların kurulmasına müsade verildi, içtüzükte bazı değişikler yapılacak ve tahmin ediyorum birkaç ay sonra bu fonlar piyasaya çıkmış olacak Çok alaka olur mu? Ilk etapta çok büyümelerini beklemiyorum Çünkü dünyadaki örnekleri de böyle Hedge fonlarda kayda değer olan geçmiş süre performansıdır O yüzden zaten yurtdışında da kurucu ve idareci ilk önce para koyuyor, bir süre yönetiyor ve stratejisinin işe yaradığını gösteriyor Irk geçmişe karşın verileri inceliyor ve ondan sonra paralarını yatırıyor Biz de bunu bekliyoruz En azından bir 6 aylık zaman dahilinde geçmiş verilerin oluşmasını ve sonra popüler hale gelmesini bekliyoruz Cümbür Cemaat bu fonlardan alabilecek mi? Hayır, maalesef herkes alamayacak Zaten dünyada da muhakkak bir düzeyin üzerindeki insanlara satılıyor Türkiye'de SPK bunu öngördü ve kaliteli yatırımcı diye bir betimleme getirdi Buna tarafından serveti 1 milyon YTL'nin üzerinde olan yatırımcılar bu fonları satın alabilecek Bu büyük bir kısıtlama yok mi? Büyük bir kısıtlama fakat işte hedge fonlar yurtdışında da böyle Bu konuda zaten büyük tartışmalar var Ben bu tartışmanın tarafı değilim fakat size anlatayım Bir kısım diyor ki; 'bu hedge fonlar fazla volatil ve risklidir bu yüzden akıllı insanlara satılmalı' Bir kısmı da diyor oysa, 'küçük yatırımcı olup da profesyonel yatırımcı olan halk müziği da var Ayrıca 1 milyon YTL'si olup da bu işten hiç anlamayanlar var Yani 1 milyon YTL bu piyasaları bilmeniz için bir kıstas değildir' Ben iki tarafta da bir takım dürüst noktalar olduğunu düşünüyorum Ama sonuçta bir kısıtlama olması gerekiyordu Hürriyet ekonomiözel mülâkat  

858,505Konular
982,672Mesajlar
33,048Kullanıcılar
Mega00Son üye
Üst Alt