Vücutta kolesterolü dengelemesi ve sindirim sistemi açısından kayda değer olan enginar, son yıllarda Diyet yapan kişilerin vazgeçilmezi haline geldi Uzmanlar, faydaları saymakla bitmez tükenmez enginarın nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattıYaşar Üniversitesi MYO Yiyecek Teknolojisi Program Sorumlusu Dr Eylem Ezgi Fadıloğlu, sebze veya meyvenin, mineral bolluğu bakımından enginarla yarışamayacağını kaydederek 100 gram taze ve çiğ enginar 60 kaloridir Üç gram protein, 7,8 gram karbonhidrat ve 0,2 gram yağ içerirKolesterol içermez, posa içeriği yüksektir Potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir yönünden zengindir ve A, B1, B6, K ve C vitaminleri içerir 1 orta yükseklik çiğ enginar jurnal demir ihtiyacının yüzde 9’unu karşılayacak kadar demir içerir Yağlı ot gibi yaşama hariç hiçbir sebze ve meyve, mineral bolluğu bakımından enginarla yarışamaz dediSayısız faydası varEnginarın karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde kayda değer bir rol oynadığına dikkat çeken Fadıloğlu, şöyle konuştu: Karaciğeri koruyan flavonoidler içeren enginar, karaciğerdeki dokuların ve hücresel zarlarının içinde meydana gelen oksitlenmeyi azaltır Karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde kayda değer rol oynar id Gad300250İdrar söktürücü özelliğinden nedeniyle böbreklerin çalışmasını düzenler, vücuttaki beğenilmeyen sıvıların atılmasını kolaylaştırır İçerdiği kuarsetin, rutin, gallik asit ve sinarin doğru kanser, yürek hastalığı, yüksek kolesterol gibi kayda değer hastalıklardan vücudu koruyan enginar, içerdiği inülin adlı maddeyle, kandaki şeker düzeyini de düşürürAyrıca içerdiği potasyum, vücutta bulunan sodyumpotasyum dengesini olumlu etkileyerek, tansiyonu dengede tutar Karın ağrısı, mide bulantısı, şişlik duygusal, iştah kaybı gibi sindirim sorunlarını gidermeye yardımcı olur Mide ve bağırsakları temizler, romatizma şikayetlerini azaltır Yağ oranı düşük olduğu için diyet yapanlar için vazgeçilmez bir gıda Cisim hücrelerini yenileyerek yaşlanmayı da geciktirirEn büyük faydası yapraklarındaEnginarın yaprakları ile birlikte tüketilmesi gerektiğini belirten Dr Fadıloğlu, tüketim konusunda şu bilgileri paylaştı:Enginarın taç yapraklarında, gövdesine oranla 8 kat daha fazla sinarin bulunur Sinarin, kolesterolün düşmesine ve sindirim sistemine katkıda bulunur böylece enginarın yaprakları ile birlikte tüketilmesi sağlık durumu açısından daha faydalı Sinarin keza, safra üretimini ikaz etmek için kullanılırken, yağların sindirilmesini de sağlar Ancak safra taşı olan kişiler enginar yaprağını dikkatli kullanmalıZeytinyağlı enginara iç bakla, havuç, patates ilave ederek besin değerini ve lezzetini artırabilirsiniz Keza etle pişirerek protein değerini artırabilirsiniz Enginarın faydalarını muhafaza edebilmesi için doğru şekilde hazırlanıp tüketilmesine uyarı edilmelidirUzun vakit pişen sebzelerde vitamin kaybı artı olduğundan hafif diri bırakılmalı, pişirme süreleri uzun tutulmamalı Enginardaki A vitamininin vücutta kullanılabilmesi için bir arz zeytinyağı gerekir Ortalama bir enginar başına bir tatlı kaşığı yağ yeterli Bu şekilde yağda eriyen vitaminlerin vücutta kullanılması mümkündür
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.