

Birden fazla ana kendisini ve vücudunu külliyen art plana itip emzirmeye ve bebeğe odaklanır. Buda birçok beslenme yanlışını beraberinde getirir. Sütün artması ümidiyle şeker ve yağ zengini yüksek güçlü yiyeceklerden oluşan beslenme uygularları ve süt kesilir kaygısı ile mütemadi bir şeyler yeme davranışları devam eder. Böylelikle emziren ana, tevellüt kilolarından ve tevellüt şişliğinden bir türlü kurtulamaz. Veladet sonrası kiloları üzerine yapışmış ve yeni kilolarda mütemadi gelmeye devam etmektedir. Sonuç ta her şeye karşın süt üretimi de azalabilmektedir.
Emzirme periyodu içinde bulunulan fizyolojik ve ruhsal durum açısından şahsi bir devirdir. Emziren ananın sağlıklı, ehil ve istikrarlı beslenmesi çok kıymetlidir. Bu durumda hususun mütehassısı bir diyetisyenden yardım almak en tarafında karar olur. Yerinde süt verimi için sağlıklı bir beslenme programı kaidedir. Laktasyon periyodu olarak isimlendirilen bu periyot beslenmede hedef; sütün verimliliğini ve içeriğini arttırmak ve validenin vitamin, mineral ve besin elementleri depolarına zarar vermeden sağlıklı beslenmesini sağlamaktır. Böylelikle ananın mümkün olduğunca çabuk ve sağlıklı bir halde sağlıklı kilosuna ulaşması sağlanırken bebeğinde mümkün olabilecek en sağlıklı beslenme hali olan ana sütü ile beslenme maksimum verimlilikte sağlanabilmektedir.
Bebeklerini emzirmeye devam eden valideler; her yiyecekten konumum mantığından, süratli kilo verdirdiğini tez eden standart ve düşük kalorili zayıflama diyetlerinden uzak durmalıdırlar. Emziren bir validenin eski formuna kavuşmasının en kolay ve sağlıklı yolu bebeğini emzirmeye devam etmesidir. Ana bebeğini emzirmeye devam ettikçe, süt üretimi artar ve buna bağlı olarak harcadığı güç ölçüsünde da artış olur. Emziren ana emzirdiği devir boyunca daha süratli incelir. Bu periyotta tüketilen protein ölçüsü da kıymet taşır. Yerinde ölçüde protein tüketilmemesi yahut proteinin yanlış kaynaklardan karşılanması süt verimliliğini azaltabilir.
Bebeklerini emzirmeye devam eden hatunların beslenmesinde vitamin ve minerallerin de kâfi ölçüde taraf alması gereklidir. Zira bu devirde iyot, demir, kalsiyum zayıflığı oluşabilir. Bu sıkıntılar gelecek devirde ana sıhhatini olumsuz tesirler.
Süt verimliliğinin artmasında en kıymetli etkenlerden biri de günlük likit tüketimidir. Ana kâfi ölçüde sıvıyı gerçek içeceklerden karşılamalıdır. Kimi içeceklerin süt ölçüsünü arttırmak konumuna vücuttan su kaybını arttıracağı uygun bilinmelidir.
Ana sütünün bileşimi, tadı ve kokusu validenin beslenmesinden etkilenir. Ehil istikrarlı ve çeşitli beslenen validelerin sütü gayrı validelere nazaran daha kaliteli ve bebeğe daha elverişli olur. Bu nedenle, emziren validelerin bir diyetisyene danışarak kendilerine ve durumlarına şahsi bir beslenme programı takip etmeleri ve öbür rastgele bir zayıflama metodundan kaçınmaları gerekir.
Analar unutmayın… Siz bu devirde ne kadar sağlıklı beslenirseniz, bebeğiniz de o kadar sağlıklı olacaktır. Sağlıklı beslenme sağlıklı hayatın en değerli garantisidir. Bebeğiniz ve sizin için son aşama hassas olan bu periyotta kesinlikle bir diyetisyenden yardım almalısınız.