iltasyazilim
FD Üye
Elmalı Portakallı Kıtır Tart Tarifi İçin Malzemeler İçi*için;
*2 Portakal
*6 orta boy elma, ben granny smith kullandim
Tabanı için;
*12 su bardağı (75 gr) toz şeker
*75 gr tereyağı (yumuşatılmış)
*1 yumurta*sarısı
*34 su bardağı (100 gr) un
*12 tatlı kaşığı kabartma tozu
Kırıntı* kıtır*üstü*için;
*14 su bardağı (50 gr) toz şeker
*50 gr tereyağı
*23 su bardağı (75 gr) un
*50g çam fıstığı*tavada kavrulmuş (ben evde olmadığı*için kullanmadım)
Üzerini*süslemek*için
*pudra şekeri
Elmalı Portakallı Kıtır Tart Tarifi Yapılışı Portakalların kabuklarını bir kaba rendeleyip ayırın*Portakalların suyunu sıkın*ve küçük bir bir tencereye koyun Elmaları soyup 2 tanesini tencereye rendeleyin, geri kalan elmaları da küp küp*keserek tencereye ekleyin
Elmaları ve portakal suyunu orta ateşte ustu kapalı elmalar yumuşamaya*başlayana*kadar 10 dakika kadar pişirin Daha sonra tencerenin kapağını*açarak 23 dakika kadar pişirmeye devam edin Tencerenin ağzının açılmasının*nedeni elmaların suyunu azaltmak
Elmaların altını*kapayıp soğumaya bırakın
Bu arada fırını 200 derece fan gas 7 ısıtın Hamurun güzel pişmesi*için fırının*sıcaklığının*yüksek*olması gerekiyor Eğer fırın yeterince sıcak olmazsa elma püresi sulu olduğu için hamur tam pişmeyebilir
Öncelikle 18cm çapında*kenarları çıkan*bir kek kalıbının tabanını ve yanlarını fırın kağıdı*yerleştirin
Tabanı hazırlamak için portakal kabuğu rendesinin yarısını,*tereyağı, toz şeker ve yumurta sarısını*mikserle çırpıp*krema kıvamına getirin
Unu ve kabartma tozunu elekten eleyerek ekleyin ve kaşıkla karıştırın
Un iyice karışıp*hamur kıvamını alınca*bunu kek kalıbının tabanına*yerleştirip elinizle her yere eşit dağıtın
Tabanın üzerine soğutulmuş elma püresini ekleyin
Üzerindeki kıtırları*hazırlamak için un ve şekeri karıştırın içine tereyağı ve kalan portakal kabuğu rendesini ekledikten sonra parmak uçlarınızla*tereyağını ezerek una ve şekere karıştırın Hamur olmamasına dikkat edin çok karıştırmayın, her şeyi homojen olacak ve ekmek kırıntısı*kıvamına gelecek kadar sadece parmak uçlarıyla karıştırın
Bu karışıma*fıstıkları*da ekleyip elma püresinin üzerine yine kabın*her yerinde eşit olacak şekilde koyun
Tartı fırına atın ve yaklaşık*50 dakika 1 saat üzeri güzel kızarana kadar pişirin Fırın*ayarları*farklı*olduğu için süresi farklı olabilir ama üzeri kızarmaya başladığında*pişmiş*demektir
Fırından*çıkarınca*soğumaya bırakın,*soğuyunca kalıptan dikkatlice çıkarın*Ortasında sadece elma püresi olduğu için çıkarırken*dikkat etmek gerekiyor ama kalıbın*kenarlarını da kağıtla kaplayınca kolay çıkıyor
Soğuduktan sonra servis yapmadan önce üzerine pudra şekeri serpin
Afiyet olsun
*2 Portakal
*6 orta boy elma, ben granny smith kullandim
Tabanı için;
*12 su bardağı (75 gr) toz şeker
*75 gr tereyağı (yumuşatılmış)
*1 yumurta*sarısı
*34 su bardağı (100 gr) un
*12 tatlı kaşığı kabartma tozu
Kırıntı* kıtır*üstü*için;
*14 su bardağı (50 gr) toz şeker
*50 gr tereyağı
*23 su bardağı (75 gr) un
*50g çam fıstığı*tavada kavrulmuş (ben evde olmadığı*için kullanmadım)
Üzerini*süslemek*için
*pudra şekeri
Elmalı Portakallı Kıtır Tart Tarifi Yapılışı Portakalların kabuklarını bir kaba rendeleyip ayırın*Portakalların suyunu sıkın*ve küçük bir bir tencereye koyun Elmaları soyup 2 tanesini tencereye rendeleyin, geri kalan elmaları da küp küp*keserek tencereye ekleyin
Elmaları ve portakal suyunu orta ateşte ustu kapalı elmalar yumuşamaya*başlayana*kadar 10 dakika kadar pişirin Daha sonra tencerenin kapağını*açarak 23 dakika kadar pişirmeye devam edin Tencerenin ağzının açılmasının*nedeni elmaların suyunu azaltmak
Elmaların altını*kapayıp soğumaya bırakın
Bu arada fırını 200 derece fan gas 7 ısıtın Hamurun güzel pişmesi*için fırının*sıcaklığının*yüksek*olması gerekiyor Eğer fırın yeterince sıcak olmazsa elma püresi sulu olduğu için hamur tam pişmeyebilir
Öncelikle 18cm çapında*kenarları çıkan*bir kek kalıbının tabanını ve yanlarını fırın kağıdı*yerleştirin
Tabanı hazırlamak için portakal kabuğu rendesinin yarısını,*tereyağı, toz şeker ve yumurta sarısını*mikserle çırpıp*krema kıvamına getirin
Unu ve kabartma tozunu elekten eleyerek ekleyin ve kaşıkla karıştırın
Un iyice karışıp*hamur kıvamını alınca*bunu kek kalıbının tabanına*yerleştirip elinizle her yere eşit dağıtın
Tabanın üzerine soğutulmuş elma püresini ekleyin
Üzerindeki kıtırları*hazırlamak için un ve şekeri karıştırın içine tereyağı ve kalan portakal kabuğu rendesini ekledikten sonra parmak uçlarınızla*tereyağını ezerek una ve şekere karıştırın Hamur olmamasına dikkat edin çok karıştırmayın, her şeyi homojen olacak ve ekmek kırıntısı*kıvamına gelecek kadar sadece parmak uçlarıyla karıştırın
Bu karışıma*fıstıkları*da ekleyip elma püresinin üzerine yine kabın*her yerinde eşit olacak şekilde koyun
Tartı fırına atın ve yaklaşık*50 dakika 1 saat üzeri güzel kızarana kadar pişirin Fırın*ayarları*farklı*olduğu için süresi farklı olabilir ama üzeri kızarmaya başladığında*pişmiş*demektir
Fırından*çıkarınca*soğumaya bırakın,*soğuyunca kalıptan dikkatlice çıkarın*Ortasında sadece elma püresi olduğu için çıkarırken*dikkat etmek gerekiyor ama kalıbın*kenarlarını da kağıtla kaplayınca kolay çıkıyor
Soğuduktan sonra servis yapmadan önce üzerine pudra şekeri serpin
Afiyet olsun
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.