Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Elektrostatik Boya Operatörü

Elektrostatik Boya Operatörü
0
88

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Elektrostatik Boya Operatörü elektrostatik badana operatörü Elektrostatik Boya Operatörü 1549330776 1549330776 elektrostatikboyaoperatoru5c58e95dc1d3belektrostatikboyaoperatoru5c58e95dc1d3b http:wwwozgurceduslercomimagesnoktaTANIM Otomobil, cihaz, uçak vb endüstri dallarında badana ve boyama yüzeylerini hazırlayan ve elektrostatik boyama işlerini yapan kişidir GÖREVLER İşletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, emekçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gerekliliklerine uygun bir şekilde;Meslek organizasyonu yapar,Toz ve yaş boya ekipmanlarının teftiş ve bakımını yapar,Boyama yüzeyini hazırlar, Badana hazırlar,Boya testi yapar,Boyama sürecinde kullanacağı makine ve donanımı ve katkı maddelerinin miktarını ayarlar,Boya fırınını çalışır hale getirerek elektrostatik boyama yapar,Boyanmış iş parçasını fırınlar,Imal ile ilgili kayıtları tutar,Egzersiz mahallinin ve kullanılan takım, cihaz ve donanımın günlük temizliğini yaparak bir sonraki kullanıma hazır halde bulundurur KULLANILAN ALET VE MALZEMELER Askı teli, Ayırıcı (siklon), Boya kabini, Boya robotu, boya tabancası, Badana test cihazları, Büre, Sırça ölçünumune kabı (beher), Elen, Elektrik süpürgesi Fırın, Filtre, Gözlük ,Hava hazırlamakurutma cihazı, Hava şartlandırıcısı, Isıtıcı lamba ,Jeneratör, Kompresör, Teftiş paneli, Kronometre, Maske Ölçü cihazları , pH metre, Pipet, Pompa, Redresör, Taşıyıcı bant (konveyör) ,Terazi ,Aktivasyon malzemeleri , Bant ,Bez çeşitleri mineralize su, Fırça, Fosfatlama, Malzemeleri, İndikatörler, Kataforez boya ve solventleri,Kimyasal maddeler , Kromatlama banyo malzemeleri, Macun çeşitleri, iskeleme kağıdı, Pasivasyon malzemeleri, pH kağıdı, Sıcak badana sökücüler, Toz badana, Yağ alma malzemeleri, Yaş boya , Zımpara MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Elektrostatik badana operatörü edinmek isteyenlerin; Çevre korumaya karşı sağduyu ,Ayrıntılara özen belirten, Renk algısı iyi,Dikkatli , sabırlı, Pak ve dikkatli, Yönergeye uyabilen,El becerisi gelişmiş, Kimyasal maddelere karşısında alerjisi olmayan,Ekip çalışmasına meyilli, kimseler olması gerekir ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Çalışma ortamları, yaptıkları işin ebat ve çeşidine göre farklılık göstermekle beraber genelde kapalı alanlardır Ödev ayakta ve çeşitli aletleri kullanarak yürütülür Kapalı alanların dışarıya süre zamanda dışarıya çalışma durumları olmaktadırIş elemanları meslek yaparken çeşitli kişisel koruyucu maske, kulaklık, baret, krem, elen ve meslek elbisesi kullanmak zorundadır Egzersiz ortamında kimyasal kokular mevcuttur (havalandırma sistemi olsa da) Çalışırken öteki çalışanlar ve meslektaşları ile iletişimde bulunur ÇALIŞMA ALANLARI VE IŞ BULGU OLANAKLARI Elektrostatik badana operatörleri, otomobil, makine, uçak vb endüstrileri dallarında boyama öncesi yüzey ön hazırlık ve boyama işlemlerinin yapıldığı işletmelerde çalışabilirler Şipşak gelişmekte olan araba, alet ve uçak üretim sektörlerinde elektrostatik boya operatörlüğünün önemi gittikçe öne çıkmakta ve bu alanda fazla sayıda iyi eğitilmiş ve tecrübeli elemana ihtiyaç duyulacağı öngörülmektedir Hem, meslekte gelişmiş makinelerin kullanılması bir fazla risk ve iş kazası riskini ortadan kaldırmıştır Bu meslek sahiplerinin, kamu ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşların elektrostatik boya ve tatbik tekniği ile ilgili birimlerinde ve minik boya atölyelerinde alıştırma olanakları bulunmaktadır IŞ EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Bu mesleğin örgün eğitim kurumlarında eğitimi verilmemektedir Meslek Halk Eğitim Merkezi kurslarında ve genel olarak işletmelerde işbaşında öğrenilmektedirİşletmelerde meslek eğitimi işe girme ile başladığından işyerinin özelliğine tarafından görüşme usulü ile ya da benzer işyerinde başka bir görevde iken yeterli performans gösterilerek o görevde yetiştirilme durumu da söz konusu olabilmektedir MESLEK EĞİTİMİNE GIRIŞ KOŞULLARI Irk Eğitim Merkezlerinde kursların açılabilmesi için, en düşük 15 kişilik gurubun oluşturulması gerekmektedir Geleneksel eğitim şekli olan ustaçırak usulünde birey bir işyerinde ressam nezaretinde çalışarak mesleği öğrenir EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ İşyerlerinin yapısına kadar değiştirme göstermekle birlikte, işyerlerinde 1–3 ay arasında işbaşında eğitim verilmektedir Insanlar Eğitim Merkezi kursları ise 400–800 saat arasında değişmektedir Bu iş genellikle işyerinde bir kişinin gözetiminde öğrenilirEğitim boyunca; Boyama yapılacak iş parçaları ve özellikleri, Boyanacak parçaların yüzeylerinin nasıl ve hangi yöntemlerle temizleneceği, Boyaların özellikleri, Boyama aşamalarında kullanılacak alet ve malzemelerin dilekçe şekli, Fırının sıcaklığının ayarlanması, Son kontrollerin yapılması, Iş başında mesuliyet ve yükümlülükler ile emekçi sağlığı ve işgüvenliğini öğrenir MESLEKTE İLERLEME Ücret artışı ve daha büyük işyerinde alıştırma biçiminde olabilirAyrıca, minik işletmelerde badana çeşitlerine kadar bir uzmanlaşma olmamakla birlikte, büyük işletmelerde elektrostatik toz boyama, yaş boyama ve kataforez boyama işlemleri alanlarında ihtisas olabilmektedir BURS, KREDİ VE VERGI DURUMU Millet eğitim merkezlerinde eğitim görenler için ödenti söz konusu değildirGeleneksel olarak ustaçırak ilişkisi içerisinde çalışarak mesleği öğrenenler, çalıştığı gün süresince vasıfsız emekçi yevmiyesi almaktadırlarElektrostatik boya operatörü olarak birincil göreve başlayan kişiler asgari vergi alırlar sonradan tecrübe ve işteki başarıya kadar minimum ücretin 23 katı dek ödenti alabilmektedirler DAHA AYRINTILI VERI İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER İlgili Eğitim Kurumları ve İşyerleri Türkiye Iş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Iş Danışma Merkezi, Bünyesinde Iş Danışma Merkezi bulunan Türkiye Iş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri xfUid21549330776 1549330776 elektrostatikboyaoperatoru5c58e95dc1d3belektrostatikboyaoperatoru5c58e95dc1d3b http:wwwozgurceduslercomimagesnokta  

858,505Konular
982,691Mesajlar
33,051Kullanıcılar
TahirGunduzSon üye
Üst Alt