
Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 paket kuru maya veya yaş maya
- Ekşi maya (evde hazırlanır )
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Aldığı kadar un (kulak memesi yumuşaklığında olacak )
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- Tuz
- 1 çay bardağı tam buğday unu
- 1 çay bardağının dibine 2 parmak kalınlığında su
- 4 yemek kaşığı un
- 4 yemek kaşığı su
- Çörekotu
- Susam (isteğe bağlı)
Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Önce ekşi mayayı hazırlayalım 7 gün de oluşur.
- Saklama kabına 1 çay bardağı un ,1 çay bardağının dibine 2 parmak kalınlığında su ekleyip tahta kaşıkla karıştıralım.
- Ağzını kapatıp saklama kabını buzdolabında 3 gün bekletelim.
- 3 gün sonra saklama kabını dışarı çıkaralım.( yani mutfak tezgah üzerine).
- 1,gün 1 yemek kaşığı un ,1 yemek kaşığı su, ekleyip tahta kaşıkla karıştıralım.
- Ağzını kapatalım.2 ,gün tekrar 1 yemek kaşığı un ,1 yemek kaşığı su ekleyip tahta kaşıkla karıştıralım ağzını kapatalım.
- 3- 4, günde aynı işlemleri yaparak beslemeye devam edelim.( mayayı beslerken artık 4 gün buzdolabına koymuyoruz) mutfakta duruyor).
- 4 gün bu ölçülerde mayayı besleyelim maya olmuştur.
- Hemen kullanmayacaksanız buzdolabına koyun 10 gün kadar durabilir.
- Hemen kullanacak olanlar için artık ekmek yapımına geçebiliriz.
- Ekmeğin yapılışı.Ilık su ,ılık süt ve maya karıştıralım.
- Üzerini örtüp 10-15 dakika kabarması için bekleyelim.
- Kabardıktan sonra ekşi maya ,zeytinyağı, ve tuz ekleyip kulak memesi yumuşaklığında yumuşak bir hamur yoğuralım.
- Hamurun üzerini örtüp bir saat mayalanması için bekleyelim mayalandıktan sonra tezgahın üzerine hamuru alalım.
- Katlaya katlaya yoğuralım.
- Ekmek şekli verelim.
- Hamuru tepsiye koymadan önce elimizi bol yağlayalım ve hamurun her tarafına ve üzerine sürelim.
- Ekmeği tepsiye alalım.
- Arzuya göre üzerine susam çörek otu serpelim.
- Hamurun üzerini örtüp tepsi mayası için bekletelim.
- Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 1 saat hiç kapağını açmadan ağır ağır pişirelim fırından aldıktan sonra üzeri açık şekilde 6-7 saat soğumaya bırakalım.
- Mümkünse o gün dinlensin ertesi günü dilimleyip tüketebilirsiniz.
- Not fotoğrafta 2 adet ekmek vardır fırın tepsisine iki ölçü yaptım.Size bir ölçülük ölçüler verdim.Tam buğday unu çok tok tutuyor ve çok lezzetli oluyor tok bir ekmek oluyor.Mutlaka yapmanızı tavsiye ederim afiyet olsun.