Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

ekmeğin öyküsü,ekmeğin hikayesi

ekmeğin öyküsü,ekmeğin hikayesi

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
19
ekmeğin hikayesi nedir?



ekmeğin öyküsü

Ekmeğin tarihi medeniyetlerin tarihi dek eskidir Ekmek, insanoğlunun aşina en eski ve kayda değer yiyecek maddesidir Genel kabule kadar, ilk halk müziği su ile ıslatılmış ve kendi haline bırakılmış buğday kırmasında gözeneklerin meydana geldiğini görmüşler ve gözenekli kütleyi sıcak taşlar üstünde pişirdikleri zaman tad ve lezzetinin iyi olduğunu anlamışlardır

Işlenmiş Taş Devrinde (Neolitik Devir) Kestane, Meşe Odunu Palamudu gibi bazı bitkisel ürünlerin ezilip suyla karıştırdıktan sonra elde edilen hamurun, dargın taşlar üstünde veya kül içerisinde pişirilerek yendiği de bilinmektedir Yapılan araştırmalardan elde edilen bilgiye göre MÖ 4000 yıllarında Babilliler özel fırınlarda ekmek pişirmeyi biliyorlardı Yine MÖ 4300 yıllarında değirmencilik ve fırıncılık sanatının icra edildiği, yapılan kazılarla elde edilen bulgulardan anlaşılmaktadır

MÖ 2600 yıllarında Eski Mısırlılar, buğday unu ve su karışımından elde edilen hamura maya kattıklarında ekmeğin daha yumuşak, daha şişkin olduğunun farkına vardılar Dağıtılmış sınıflardan oluşan Mısır halkı ekmeği uzun zamandan beri bilmekteydi Oysa mayanın raslantı bulunmasının peşinde beyaz ekmek soyluların ve sarayın simgesi haline geldi Zenginlerin ve soyluların talep ettiği bu mayalı ekmekler o kadar layık kazandı oysa, Eski Mısır'da bu ekmekler para yerine bile kullanılmaya başlandı Darı'dan Roma'ya ve arkasından Batı Avrupa'ya yayılan mayalı ekmek, son asırlarda hemencecik tüm dünyada sofralarda yerini aldı

Orta ve diğer Avrupa ülkelerine ekmek daha sonraları güneyden yayılmıştır Avrupalılar buğdaydan önce çavdar gibi öteki tahıl ürünlerini kullanmışlar, oysa 15 yüzyılda buğdaydan beyaz ekmek yapımına başlamışlardır Mikroorganizmaların ve mayanın aktif olarak bilinmesinden (19 asır) sonra ekmek üretimi sanayi dalı haline gelmiştir Yeryüzünde azami ekmek tüketen toplumların başında Türkiye gelmektedir

Yurdumuzda yaygın olarak buğday unundan ve mayalanmış hamurdan üretilen ekmek tüketilmektedirAncak kısıtlı da olsa bölgelere göre mısır, yulaf, çavdar ve sözde tahıllardan da ekmek üretilmektedir Ekmek, bir emek ürünü, alınteri simgesi ve Allah'ın kullarına nimeti olarak anında tüm dinlerde övülmüş ve kutsal sayılmıştır İslam dininde de ekmek çok bedel bahşedilen gıdaların başında gelmektedir

Hıristiyanlık ve Musevilikte olduğu gibi İslam Kültüründe de ekmeğin özel bir yeri vardır Ekmeğin özel bir yer tuttuğu kültürlerde fırıncılık da manâlı bir yer tutmaktadır Bizim inancımıza göre, Cebrail (AS) Adem(BIRLI)'e unu öğüterek ekmek yapmayı öğretmiştir: bu nedenle de fırıncılar Adem(BIRLI)'ı PİRolarak kabul ederler İslam Peygamberi HzMuhammed (IDDIA) devrinde Medine'de yaşamış Amr Bin Ümran'ı da ikinci PİRolarak sayarlar

*
 
858,506Konular
982,854Mesajlar
33,082Kullanıcılar
iptvmaSon üye
Üst Alt