Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Ebû Şu'be Hadrami Kimdir Kısaca

Ebû Şu'be Hadrami Kimdir Kısaca

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Ebû Şu'be Hadrami hayatı

Ebû Şu'be Hadrami hakkında bilgi

Ebû Şu'be Hadrami'nin doğum tarihi bilinmiyor Hadramut`ta doğdu İsmi Muhammed bin Yahyâ, künyesi Ebû Abdullah`tır Ebû Şu`be diye tanınır Yemen`de yetişen velîlerdendir 1277 (H676) senesinde, Aden şehrinde vefât etti

Zamânının önde gelen tanınmış âlimlerinden, fıkıh ve diğer ilimleri öğrendi Tasavvuf ilminde icâzet, diploma aldı Kendisinden de birçok kimse ilim öğrendi Uzun zaman Aden`de Mescidi Pişmanlık diye aşina mescidde ilim ve ibâdetle meşgûl oldu Burada çok kaldığından, Mescidi Tövbe daha sonra, Mescidi Ebû Şu`be diye meşhur oldu Ebû Şu`be hazretlerinin büyüklüğünü, yüksekliğini herkes söyler ve inanırdı Her yerden çoğu kimse onun feyz ve ilminden istifâde etmek maksadıyla ziyâretine kazanç, kendisi ile birlikte bulunarak bereketlenirdi Ebû Şu`be hazretlerinin birçok kerâmetleri, halleri görüldü Cündî onun güvenilir talebelerinden birinin şöyle haber verdiğini nakleder:

Günlerden bir gün her günkü âdetim üzere kendisinden ders okumak üzere Mescidi Ebû Şu`be`ye gittim Mescidin kapısına vardığımda içeride bir grup kimsenin hocam ile konuştuklarını duydum Yanında ziyâretçileri olduğunu düşünerek rahatsız etmemek için içeri girmedim Bir müddet bekledim Konuşmalar kesilince, kapıda beklediğimi anlatmak için öksürür gibi ses çıkardım Hocam; Kim o? deyince, ismimi söyleyerek; Hizmetçiniz filân kimse dedim Gir! buyurdu İçeri girdiğimde hocamın yanına hiç kimse yoktu Sonradan; Ey efendim! Azıcık önce sizinle berâber bâzılarının konuştuğunu, size bâzı şeyler sorup, sizin de yanıt verdiğinizi duymuştum ve ziyâretçilerinizin bulunduğunu zannetmiştim Lakin burada sizden başka kimse yok Hikmeti nedir? diye sorduğumda; hocam şaşma edici bir hal ile; Sen o konuşmaları duydun ha! buyurdu Evet dedim Bunun üstüne; Yanımda cin tâifesinden olan talebe kardeşlerinizden bir grup vardı Bâzı meseleleri sordular ben de cevaplandırdım Sonra gittiler buyurdu

Şemseddîn Beylekânî devlet adamlarının ileri gelenlerindendi Bir zaman fazla şiddetli bir hastalığa tutuldu Hastalığı ağırlaşınca, hayatından ümit kesildi Bir gecenin sabahında yatağından sapasağlam kalkıverdi Derhal hazırlıklara başlayıp âilesine ve dostlarına; Ebû Şu`be Hadramî hazretlerinin ziyâretine gitmek istiyorum dedi Âile efrâdı büyük bir sevince gark olmuştu Şemseddîn Beylekânî tamamen Ebû Şu`be hazretlerinin mescidine gitti Huzûruna girip selâm verdi Fakîh Ebû Şu`be ona yer gösterip hâlini hatırını sordu O da; Ey Allahü teâlânın sevgili kulu! Sizin bereketinizle hastalığımdan şifâ buldum Sıhhatime kavuştum dedi Ebû Şu`be hazretleri; Hayırdır inşâallah anlat dinleyelim! buyurdu Şemseddîn Beylekânî onun tevâzuuna, hain gönüllülüğüne hayran olup şöyle anlattı: Efendim! Dün gece bir rüyâ gördüm Rüyâmda bir vakit önce vefât eden amcamın oğlu yanıma gelmişti Elimden tutup beni dışarı çıkardı Dolaşmaya başladık Nihâyet sizin şu mescidinizin kapısına geldik Ben ona; Ey amcaoğlu! Elimi bırak burası Ebû Şu`be hazretlerinin ikâmet ettikleri mesciddir Buraya girip ona bir selâm vereyim Ondan daha sonra birlikte istediğin yere giderim dedim Sonradan içeri girdim Size selâm verdim Amcamın oğluna söylediklerimi ve beni dışında beklediğini size haber verdim O vakit siz şu pencereye yaklaşıp dıştan bekleyen amcamın oğluna; Ey filan! İçeri gel Zîrâ amcanın oğlu artık seninle gelmeyecek buyurdunuz Sonra ben uykudan uyandım Hiç bir rahatsızlığım kalmamıştı Yataktan fırlayıp kalktım Anladım ancak, bu sıhhate kavuşmama siz vesîle oldunuz ve bu, bereketinizle oldu

1) Câmiu KerâmâtilEvliyâ; c1, s133
2) Tabakâtı Havâs; s144
3) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c8, s195 *

858,500Konular
982,387Mesajlar
32,979Kullanıcılar
kara kartalSon üye
Üst Alt